eu

EU med egen kommissær for startups

Og nå vil også Tyskland ha pensjonskasser til å investere mer i venture. 

Utpekt til kommissær for startups, forskning og innovasjon, Ekaterina Zaharieva.

I venture-miljøet er det nokså lave forventninger til Europas svar på den alarmerende Draghi-rapporten om kontinentets stadig svakere konkurranseevne og behovet for rask og smertefull omstilling av den økonomiske politikken. 

To svar kom denne uken. 

Tirsdag utnevnte Europakommisjonens president, Ursula von der Leyen, en ny «startup-kommissær» med ansvar for startups, forskning og innovasjon. Selve ordet «startups» har ikke pleid å være en del av ansvarsområdet til kommissæren for forskning og utvikling.

Egen kommissær for startups? 

Juss-utdannede Ekaterina Zaharieva har bakgrunn fra det bulgarske sentrum-høyre-partiet GERB. Hun har vært justisminister og visestatsminister, men sies å ha mindre erfaring med næring og forskning. 

I 2021 var Zaharieva Bulgarias nasjonale koordinator for Three Seas Initiative, et forum av tretten stater i EU for å øke samarbeidet innen energi, transport og digitale sektorer.

I den sammenheng skal hun ha tatt til orde for om bedre kobling mellom forskning, teknologi og innovasjon, og mellom bedrifter og oppstartsbedrifter.

Oppdrag startups

I tildelingsbrevet heter det at hun skal jobbe for å styrke Det europeiske innovasjonsrådet EIC. Flere norske startups har nytt godt av tilskudd og kapital fra EICs forskjellige ordninger i form av akselerator og fond.

Utover tradisjonelle oppgaver som å styrke europeisk samarbeid på forskningsfronten og bygge sterke forskningsmiljøer, har von der Leyen utvidet oppdraget med ansvar for startups. 

Hva det egentlig innebærer er fortsatt uklart, men Zaharieva har fått i oppdrag å legge frem en startup- og scaleup strategi og å bygge et nettverk med investorer som kan investere med EIC-fondet. 

Før hun kan tiltre, må hun godkjennes av EU-parlamentet.

Tyskland kaster penger etter sektoren 

Et annet svar kom da Tyskland avduket en satsing på 12 milliarder euro for å styrke oppstartssektoren innen 2030. 

Den såkalte WIN-initiativet skal mobilisere både offentlig og privat kapital, med støtte fra selskaper som Deutsche Bank, Allianz og Deutsche Telekom. Målet er å gi vekstkapital til oppstartsselskaper og forbedre Tysklands økonomi, som har vært under press. 

På Startup Germany-toppmøtet signerte flere aktører, inkludert statsminister Olaf Scholz, en intensjonserklæring for å støtte initiativet.

Vil ha pensjonskassene på banen

I likhet med den britiske, ønsker også den tyske regjeringen å få private aktører, som forsikringsselskaper og pensjonsfond, til å investere mer i venturekapital. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Finansminister Christian Lindner uttalte at den rette politiske rammen må settes for å sikre økonomisk vekst, og understreket at Tyskland trenger mer privat kapital fremfor økte subsidier.

WIN-initiativet består av en 10-punktsplan som inkluderer tiltak for å forbedre samarbeid mellom universiteter, investorer og bedrifter, samt løsninger for førstegangs-prosjekter (FOAKs) og bedre rammevilkår for børsnoteringer og oppkjøp. 

WIN-initiativet sammenlignes med Frankrikes Tibi-program, som har bidratt med over €6 milliarder til tech-sektoren.