Planlegger å flytte: Koivisto ser frem til fjorder og fjell i Norge.Foto: Mia Sandnes Nilsen
Pengene skulle brukes til utrullingen av produktet – bestående av et hydrogensystem som skal lagre og distribuere energi mer effektivt – i Europa.
For å få til det har de nå sikret nok en finne, nemlig eks-Tibber profil Elina Koivisto, som ny leder for vekst.
Annonse
Fant gnisten i energi
Koivisto, som har en doktorgrad innenfor markedsføring fra Aalto University på CVn, fikk først øynene for energi-segmentet som markedsdirektør hos den norske energi-utfordren Tibber.
Photoncycle
Kort fortalt utvikler Photoncycle et faststoff hydrogenbatteri. I praksis skal disse kunne lagre energi 15-20 ganger tettere enn man får til med et litium-ion-batteri til rundt en prosent av kostnaden per kilowatt-time.
Det er seriegründer Bjørn Brantzæg som står bak selskapet som ble etablert i 2019.
Finske Lifeline Ventures, svenske Luminar Ventures, Momentum og venturearmen til Eviny er på eiersiden.
– Jeg elsket å jobbe med nordmennene og fant også ut at å jobbe med energi er veldig meningsfylt og superinteressant. Hvis man ønsker å gjøre en forskjell og påvirke hvordan verden kommer til å se ut i fremtiden, er energi-segmentet plassen å gjøre det.
Til bransjenettstedet Kampanje uttalte hun blant annet at det var på tide «å temme dinosaurene», og viste til de tradisjonelle strømseselskapene, som Tibber utfordret.
– Vil du få til noe av det samme i Photoncycle?
Annonse
– Tibber har helt klart utfordret konvensjonen innen energiindustrien. De brakte kundefokuset inn i en industri der det manglet fra før. Photoncycle bringer også en ny måte å produsere, lagre og konsumere elektrisitet på. På den måten utfordrer vi helt klart også «status qou», svarer Koivisto.
– Vi gjør altså noe som ikke har blitt gjort før, som forhåpentligvis vil endre industrien, legger hun til og påpeker at det nettopp er en av grunnene til at hun takket «ja» til jobben.
Annonse
Koivisto sammen med gründer og administrerende direktør i Photoncycle, Bjørn Brandtzæg.Foto: Mia Sandnes Nilsen
– Kort fortalt synes jeg løsningen er «ground breaking» og ønsker å være en del av det, forteller hun.
Hun forteller at hun samtidig er svært imponert over teamet.
– Jeg tror nesten halvparten av gjengen har en doktorgrad. De er superproffe og supersmarte, og jeg setter stor pris på å jobbe med et slikt team, sier Koivisto.
Fra de tusen sjøer til fjord og fjell
Finnen flyttet aldri offisielt til Norge eller Førde, der Tibber er lokalisert, i løpet av de tre årene hun jobbet der fra 2019 til 2022.
Fra 2022 frem til hun begynte i Photoncycle jobbet hun i en finsk proptech-oppstart i Helsinki.
Foreløpig pendler hun fortsatt til Oslo fra hjembyen, men planen er absolutt å flytte i nærmeste fremtid, forteller hun.
– Så jeg ser selvfølgelig frem til å utforske de norske fjellene, i tillegg til å bli kjent med det norske startupmiljøet. Viben i Oslo er ganske bra. Den har litt den internasjonale følelsen. Jeg elsker også kombinasjonen mellom by, fjor og fjell, forteller hun, som selv altså er fra landet med «tusen sjøer».
– Hva tror du blir annerledes med tanke på startupmiljøet i Norge sammenlignet med i Helsinki?
– Jeg tror miljøet og startups generelt vanligvis jobber ganske globalt uansett, så jeg forventer ikke at startupene i Norge er så forskjellige fra dem i Helsinki, svarer hun og påpeker at hun ennå skal bli bedre kjent med det norske miljøet.
Endeløse muligheter
Head of Growth i Photoncycle, Elina Koivisto.Foto: Mia Sandnes Nilsen
– Din oppgave nå blir altså å jobbe med utrullingen av produktet deres i Europa ved lansering. Hvilke muligheter og utfordringer møter dere i det markedet, tror du?
– Mulighetene er endeløse. Produktet er attraktivt til bruk for mange ulike grupper. Vi starter med huseierne, svarer hun.
Koivisto fortsetter:
– Ambisjonen er altså å få en betydelig mengde kunder til å signere produktet slik at vi kan fortsette produksjonen. Jeg vil ikke snakke tall akkurat nå, men vi har helt klart mål med tanke på hvor mange kunder vi ønsker å nå i løpet av neste år for å komme oss videre til neste steg.