Saas

Fosser frem på salg av shipping-data

Xeneta reduserte underskuddet i 2021. I år har de doblet antallet ansatte.

CEO Patrik Berglund og CMO Katherine Barrios i Xeneta
Publisert Sist oppdatert

SaaS-selskapet Xeneta utvikler en plattform for priser, data og analyse av markedet for sjø- og luftfrakt.

I årsrapporten for 2021 går det frem at omsetningen i morselskapet Xeneta AS økte fra 72,9 millioner kroner i 2020 til 93,7 millioner kroner i fjor, en oppgang på 28 prosent. Omsetningstallet for konsernet var noe lavere på 86,9 millioner.

Mesteparten av omsetningen er årlige gjentakende inntekter (ARR). Ved inngangen til 2022 lå disse på 12 millioner dollar.

Markedsføringsdirektør Katherine Barrios sier til Shifter at veksten i ARR har fortsatt i 2022 og er på over 50 prosent. Målet for året er minst 70-80 prosent høyere ARR.

– Det er med blandede følelser vi kommuniserer utad at vi vokser på urolighetene som er i verden nå. Men tjenestene våre gir brukerne bedre oversikt i en ellers uoversiktlig situasjon, og vi merker sterkt økt etterspørsel, sier Barrios.

Driftsresultatet var fortsatt negativt på minus 27,9 millioner kroner, en forbedring fra minus 33,5 i 2020.

I rapporten heter det at selskapets kostnader er spesielt påvirket av økende lønnskostnader. Samtidig er underskuddet er i tråd med styrets planer for selskapet fremover.

De største eierne i Xeneta

  • Creandum og rederfamilen Smedvigs Smedvig Capital har 18% av aksjene hver
  • Alliance Venture Spring har 11%
  • Luxor Capital, Whitlow og Investinor har 10% hver
  • Tidligere analysesjef i Carnegie, Edvin Austbø, har 7%
  • Styreleder Birger Magnus har 4%
  • Mens gründer Patrik Berglund sitter på 3%.

Verdsatt til over millliarden i 2021

For rundt ett år siden investerte det amerikanske fondet Lugard Road Capital 242 millioner kroner som verdsatte selskapet til 1,1 milliarder kroner. I årsrapporten oppgir selskapet at det ikke foreligger nye planer om å hente penger med det første.

I januar 2022 kjøpte selskapet nederlandske Clive Data Services som har spesialisert seg på luftfrakt.

Mens antallet ansatte var nede i 80 under pandemiens tidligste dager, teller gründer Patrik Berglund opp til 200 hoder nå.

Vokser kraftig i USA og Tyskland

Deler av pengene som kom inn i fjorårets emisjon skulle brukes på nye markeder. Rapporten viser hvordan den globale ekspansjonen gikk i 2021 med åpning av kontorer i Hamburg og New Jersey. Ved utgangen av året hadde selskapet 27 ansatte i Tyskland og 15 i USA.

Omsetningsveksten i USA økte fra 6,7 millioner til 25,5 millioner, mens veksten i Tyskland gikk fra 5,4 millioner til 14,1 millioner kroner.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*