Nytt om navn

Fra «founder mode» til «manager mode»: Her er den nye sjefen i Favrit

Favrit har hentet Martin Jørgensen (54) til å ta over på permanent basis som CEO etter at gründer Edwin Fjeltvedt gikk av før sommeren.

Martin Jørgensen tar over som sjef i Favrit.
Publisert Sist oppdatert

Selskapet står dermed foran samme veivalg som Y Combinator-grunnlegger Paul Graham diskuterer i sitt mye omtalte essay om «founder mode» vs manager mode og forskjellene i lederstil som det innebærer for startups. 

«Founder mode» vs «manager mode»

  • «Founder mode»: Grunnleggeren er sterkt involvert i detaljer og beslutninger. Krever direkte engasjement i daglige operasjoner. Skiller seg fra tradisjonell ledelse ved at grunnleggeren har en hands-on tilnærming, ofte med "skip-level" møter for å unngå mellomledere. Fordeler: Grunnleggerens visjon og innsikt er tettere knyttet til selskapets retning. Ofte bedre kontroll og rask respons på problemer. Utfordringer: Kan føre til mikrostyring og overbelastning. Uegnet for større selskaper uten tilpasning. 
  • «Manager mode»: Fokus på delegering til erfarne ledere og styring via direkte rapporter. Selskapet drives mer hierarkisk, og topplederen holder seg til strategisk nivå. Tradisjonelt sett er dette modellen som brukes når selskaper skalerer. Fordeler: Skaper autonomi og gjør det mulig å fokusere på helheten og strategiske mål. Utfordringer: Kan fjerne grunnleggeren fra viktige detaljer, og ledelsen kan miste synet på den opprinnelige visjonen. 
  • Paul Graham argumenterer for at mange startups har mislyktes ved å gå over til «manager mode» for tidlig, og at «founder mode» kan være mer effektivt for å bevare selskapets kjerneverdier og innovasjon.
  • (Faktaboksen er skrevet med hjelp av kunstig intelligens og kvalitetssikret av Shifters redaksjon.)

Favrit (tidligere Ordr) ble etablert i Oslo i 2019 og fikk medvind da de lanserte QR-bestilling rett før Covid-pandemien. Visjonen var å fjerne mye av friksjonen som gjester opplever når de besøker en bar eller restaurant og QR-koder ble første steg på reisen. 

Nå teller selskapet rundt 25 ansatte med mer enn 500 kunder i Norge. Til sammen har investorene skutt inn over 200 millioner, blant annet for å videreutvikle den teknologiske plattformen for internasjonal skalering.

Vokser med 80 prosent

Jørgensen tar over et selskap som har slitt med store underskudd, men også god vekst. I 2023 omsatte Favrit for 22 millioner kroner, med et resultat før skatt på minus 36 millioner kroner. 

Ifølge selskapet er omsetningen til kundene på plattformen så langt i år (GMV - gross merchandise value) 80 prosent høyere enn på samme tid i fjor. 

– Veksten vi har hatt det siste året gjør at vi er klare for å satse videre og derfor styrker vi selskapet med en ny og erfaren CEO i form av Martin Jørgensen, sier styreleder Alf Kåre Knudsen.  

Jørgensen har fungert som rådgiver for flere vekstselskaper og har også erfaring som gründer av det fintech-selskapet Net Trans Services som ble solgt til Onyx CenterSource i 2014. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

– Jeg har fulgt Favrit fra sidelinjen siden den store suksessen de opplevde under Covid. Selskapet er i en spennende fase og det ligger store muligheter vi skal utforske fremover. Jeg ser frem til å bli enda bedre kjent med de ansatte, problemene vi skal løse for kundene våre og bli enda bedre kjent med bransjen. Jeg er stolt av å få lede selskapet som hele tiden pusher grensen for hvordan drive et serveringssted mest mulig effektivt og samtidig gi gjestene den beste opplevelsen, sier han.