shifters julekalender
Fra nattevakt på fødestua til gründere på investorjakt
Shifter pakker opp én splitter ny startup hver dag frem til jul.
I dagens kalenderluke:
Induvita, et oppstartsselskap i Bodø, som skal gi bedre fødselshjelp til den gravide.
Bak selskapet står jordmor Hege Hansen og gynekolog Stine Andreasen.
Målet er å utvikle et nytt og forbedret utstyr til bruk ved induksjon av fødsel; et sett av utstyr som inneholder et selvholdende spekulum og et forhåndsfylt induksjonskateter.
– Kateteret som benyttes i dag er et urinkateter for menn, sier Hansen.
Nye produkter skal sikre en mer skånsom og presis induksjonsmetode og dermed en bedre fødselsopplevelse for gravide, i tillegg til å forbedrede arbeidsforhold for lege og jordmor, forteller gründerne om ideene de selv fikk en nattevakt på fødestua.
Oppstartsselskapet utvikler også en simulator for vaginale gynekologiske undersøkelser av gravide og ikke-gravide.
– Ideene kommer fra klinisk erfaring. Vi opplevde at vaginalundersøkelser av gravide var vanskelig på grunn av endrede anatomiske forhold som gjør eksponeringen av livmorhalsen vanskelig og dermed ubehagelig og tidvis smertefullt for pasienten.
– Dette i kombinasjon med frustrasjon over utstyr som ikke var egnet eller utviklet for bruk til induksjon, ga oss motivasjon til å gå i gang med våre ideer, sier Hansen.
Lærerikt, uoversiktlig og krevende
Induvita ble følgelig initiert av Nordlandssykehuset og stiftet på sensommeren i år.
– Jordmødre og leger har gitt tilbakemeldinger om at det er store forventninger til produktene som er under utvikling. Dette med bakgrunn i at det er lite forskning og innovasjon innenfor kvinnehelse - og da særlig fødselshelse, sier Hansen.
Oppstartsselskapet har allerede fått en rekke midler, blant annet to millionbeløp fra Helse Nord.
Gründerne har i tillegg fått støtte fra Forskningsrådet og Innovasjon Norge.
Induvita samarbeider også med Nord Innovasjon, Forskningsavdelingen ved Nordlandssykehuset og industridesignere og ingeniører ved EGGS design.
– Prosessen så langt har vært lærerik, selv om det den tidvis har vært uoversiktlig og krevende, sier Hansen og forteller at de nå nærmer seg ferdigstillelse av prototyper.
– Vi er nå er i gang med å finne rett produsent for nullserie av induksjonskateret slik at verifisering av prototype kan gjennomføres og klinisk studie påbegynnes, sier hun.
– Kateteret er underlagt en mer omfattende regulatorisk prosess og er dermed langt mer ressurskrevende enn spekulumet og simulatoren, legger Hansen til.
Jul på fødeavdelingen
Videre venter utvikling og ferdigstillelse av prototyper for spekulum og simulator.
– Dette er kostbare forløp og innhenting av rette investorer med nødvendig kompetanse blir dermed vårt fremste mål, sier gründeren.
Induvita planlegger en emisjonsprosess i 2023 - med et tentativt behov for 12 millioner kroner for å kunne ferdigstille de tre produktene til produksjon.
– Hvor stort er det potensielle markedet?
– Antall induserte fødsler i Norge er cirka 14.000 i året, hovedsakelig utført med ballongkateter. Våre produkter vil ha både nasjonalt og internasjonalt marked, også i land hvor induksjon med kateter ikke ofte utføres i dag, sier Hansen.
– Det er ikke nødvendig å bruke sterilisering av engangsmateriale, noe som gjør produktet vårt praktisk å benytte i uutviklede land, legger hun til.
– Hvordan tilbringes julen?
– Jeg tilbringer julaften og første juledag på fødeavdelingen i Bodø, sier Hansen.
– Det er alltid veldig hyggelig på jobb i høytiden og jeg ser frem til noen fine vakter sammen med pasienter og gode kollegaer, sier hun og Andreasen svarer:
– Med familien hjemme i Lofoten, skiturer og nordlyssafari på kveldstid.