Helseteknologi

Helsevideo-selskap møtte beinhard konkurranse i utlandet - kjøpes opp av konkurrent

Confrere slukes av amerikanske Daily.

Svein Willassen, Ida Aalen og Dag-Inge Aas.
Publisert Sist oppdatert

Videoplattformen for fastleger Confrere innser at konkurransen fra utlandet hardner og tar grep ved å slå seg sammen med amerikanske Daily gjennom et oppkjøp. Mens Confrere har rundt 20 ansatte, har Daily 40.

Confrere hadde en voldsom vekst i starten av pandemien, men utover i 2020 og 2021 ble det tydelig at videre internasjonal vekst ville kreve for mye. Mens omsetningen holdt seg stabil, falt trafikken betydelig tilbake. Selskapets driftsinntekter økte fra 16 millioner i 2020 til 17 millioner i 2021.

Serie-gründer og leder Svein Willassen peker på at pandemien traff alle samtidig:

– Så da vi orienterte oss i utlandet, oppdaget vi ganske raskt at det fantes lignende selskaper som oss der allerede, sier han. – Posisjonene var tatt.

Kom til strategisk veiskille

At selskapet stod ved et strategisk veiskille, ble etter hvert klart for alle.

– Valget var enten å gjøre mer for samme brukergruppe som vi hadde, eller å ta et steg tilbake og bli en video-API-løsning som kan bygges inn i andres produkter.

For Willassen og teamet var det det siste alternativet som så mest lovende ut. De fleste mente at det var i den retningen videoverden beveget seg. Problemet var bare at det passet dårlig med Confreres løsninger.

– Vi hadde bra sluttbrukertjenester, men ønsket ikke å rette oss mot å levere løsninger tilknyttet journalsystemer med mange nasjonale særpreg. Våre løsninger var heller ikke helt tilpasset å fungere som integrerbare api-er, sier Willassen.

Etter introduksjon fra en av investorene, møtte teamet Daily på slutten av 2021. Det ble en «instant match» hvor begge parter følte at de hadde noe å tilføye hverandre. Confrere hadde god videoløsning, mens Daily var eksperter på API-er og etablert i det amerikanske markedet.

Willassen kaller oppkjøpet en ny begynnelse

– Vi legger ikke inn årene, men har planer om å ro videre for harde livet, sier han til Shifter. – Dette blir bra, jeg er veldig positiv.

Willassen og de andre aksjonærene i Confrere, som Ida Aalen, Snö Venture, Founders Found og Nine Point Capital blir med videre som eiere i det nye selskapet.

– Hvorfor hentet dere ikke kapital for å vokse videre på egenhånd?

– Vi kunne hentet mer nå, det hadde ikke vært noe problem. Men det hadde ikke endret på markedsposisjonen. Vi hadde vært nødt til å endre produktet uansett. Hvis valget hadde falt på å gå etter journalsystemene, så hadde vi hentet kapital til den satsingen, men det ville være lite meningsfullt, «spacet» er overfylt.

Willassen ser frem til å legge topplederjobben på hylla etter fem år.

– Nå kommer vi inn i et større miljø og får ganske mye mer krefter å jobbe med. Jeg kjenner på en slags lettelse over å slippe å være toppleder. Ikke dermed sagt at det ikke blir hard jobbing, Daily er også i et tøft marked, men det er stort.

Den vanlige historien om norske selskaper i utlandet

De siste ukene har flere norske teknologiselskaper blitt kjøpt opp av utenlandske oppkjøpsfond.

– Er dette nok en historie om norsk teknologi som blir kjøpt opp av utlendinger?

– Det er uomtvistet at det er det som skjer her. Men vi får samtidig en viktig rolle og sterk eierposisjon i det nye selskapet og kommer til å være sentrale i den videre utviklingen.

Willassen ser klare paralleller til andre norske selskaper som forsøker seg i utlandet.

– Det er på en måte den vanlige historien, og det er det kanskje en grunn til. Det er ikke lett å bli den som står igjen til slutt når et marked konsolideres, sier han. – Sjansen for at et lite selskap fra Norge vinner frem, er veldig liten. Jeg synes ikke vi skal gråte over det, men heller feire at kapitalismen fungerer som den skal.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*