Ntention-medgründer og CEO, Moina Tamuly, får implementere sin teknologi i nestegenerasjons romdrakter.

Fyller opp med norske space-gründere

Disse fikk plass i ESAs første inkubator på norsk jord.

Publisert Sist oppdatert

DigiFarm, uSEA, VAKE, Heimdal Satellite Technologies, Ntention og Orbital Machines er de utvalgte til å delta i et program initiert av European Space Agency, melder Kjeller Innovasjon i en pressemelding.

Det ble i august kjent at det europeiske romorganisasjonen ESA åpner sitt første innovasjonssenter i Norge, ledet av Kjeller Innovasjon, i samarbeid med StartupLab, Validé og Norinnova.

Astronaut-hanske

Ntention har blant annet utviklet en smart sensorhanske som gjør at astronauter trådløst kan betjene roboter, droner og andre maskiner via enkle håndbevegelser.

De inngikk nylig et samarbeid med NASA-støttede Haughton-Mars Project. Gründerne fortalte også tidligere i år hvordan de snudde opp ned på den opprinnelige planen om å kommersialisere den første «dronehansken».

Forutsi tilgjengelighet og pris

Bak Heimdal Satellite Technologies står Patrik Mandelin. Han har tidligere samarbeidet med ESA gjennom en tidligere rolle i Kongsberg Defence & Aerospace.

I eget selskap utvikler han en tjeneste som skal kunne predikere fremtidig tilgjengelighet og pris av råvarer, basert på jordobservasjonsdata.

Overvåke skip

Prisbelønte Vake og gründer Adrian Tofting har utviklet en løsning som kan finne alle skip på havet, også de som har slått av tracking-systemer. Dette gjør de ved å detektere og identifisere skip i satellittbilder.

Sikker udervannsdata

Også uSEA benytter seg av satellittkommunikasjon og autonome teknologier for datainnsamling til havs, til en brøkdel av markedskostnadene, minimale utslipp og forbedret sikkerhet. Felipe Lime er selskapets daglig leder.

Selskapet var blant dem som denne uken mottok 6,5 millioner kroner fra Norges Forskningsråd for videre utvikling av sin teknologi.

Elektriske turbopumper

Orbital Machines spinner ut av Copenhagen Suborbitals og lanserte tidligere i år sin prototype «the Mosquito» på Spaceport 2019, sammen med ESA BIC Norway.

Norske bønder

DigiFarm er en agri-techstartup fra Hamar. De jobber med å utvikle maskinlæringsmodeller for optimalisering av kornproduksjon i Norge.

– Vi ser frem til å kunne være en del av ESA BIC miljøet for å kunne utvide kompetansen og nettverket vårt. En stor del av modellene våre er basert på satellitt data og teknologi, som gjør det viktig for oss å være tilknyttet et nettverk som kan hjelpe oss å videreutvikle og forbedre modellene våre, forteller gründer Nils Helset i pressemeldingen.