Flere asiatiske land tok tidlig i bruk apper for å spore smitte. Nå kommer flere og flere vestlige land etter, deriblant Norge.

Går lengre enn mange: Men slik skal den norske appen for å spore smitte bli et verktøy for å åpne opp samfunnet igjen

Folkehelseinstituttet har fått kritikk for løsningene i sin smittesporingsapp. Men GPS-løsningen kan gi fordeler når skoler, barnehager og resten av samfunnet skal gjenåpnes, mener Simula og Folkehelsa.

Publisert Sist oppdatert

Mens Singapore, og åtte europeiske land med Tyskland i spissen, kun bruker Bluetooth og lokal lagring i sine apper for smittesporing, vil norske myndigheter gå lengre i sin informasjonsinnhenting.

Appen som utvikles av statlige selskapet Simula Research Laboratory for Folkehelseinstituttet (FHI), vil spore brukerne via både GPS og Bluetooth, og lagre alle data kryptert i skyen.

Dermed vil nordmenn sende informasjon ikke bare om hvem de har møtt og potensielt smittet, men også om hvor de har vært til enhver tid. Hvis de får påvist koronasmitte, vil alle appbrukere de har hatt nærkontakt med, få SMS om at de kan ha blitt smittet og hvilken dag kontakten skjedde.

I Singapore og det pan-europeiske initiativet blir brukerne først bedt om å laste opp sine data hvis de blir registrert smittet. Da vil systemet også sende meldinger til alle andre brukere som har hatt nærkontakt, uten å hente inn deres data.

Den norske løsningen har fått personvernekspert og advokat Jon Wessel-Aas til å reagere.

– Jeg vil egentlig ikke anbefale noen å bruke appen slik det er nå, uttaler han til NRK.

Gir bedre beslutningsgrunnlag

Viseadministrerende direktør i Simula, Kyrre Lekve, innrømmer at kombinasjonen av GPS og Bluetooth gjør appen ekstra kraftfull – og dermed utfordrende når det gjelder personvernet.

– Derfor blir det satt helt klare påbud om at dataene kun skal brukes til smittesporing, sier han til Shifter.

Lekve understreker samtidig at skylagringen – kombinert med lokasjonsdataene – har store fordeler.

– Ved at vår app lagrer dataene i skyen, kan myndighetene fortløpende vurdere hva som skjer etter hvert som de åpner opp samfunnet mer og mer. De kan se hvor mange nærkontakter det var mellom folk dagen før barnehagen gjenåpnet og sammenligne det med dagen etter, forklarer han.

Anonymisert nivå

Områdedirektør Gun Peggy Knudsen i FHI opplyser til Shifter at GPS skal benyttes som supplement til Bluetooth, og at lokasjonsdataene kun skal brukes på et anonymisert nivå.

Lekve bekrefter også at appen ikke først og fremst er designet for å spore koronaviruset innenfor dagens Norge, med hjemmekontor og stengte skoler, kafeer og kulturtilbud.

– Den skal også være et verktøy for å kunne slippe opp dagens strenge tiltak. Det bør selvfølgelig kombineres med mer offensiv testing. Appen gjør smittesporingen mer effektiv, og samtidig enda viktigere etter hvert som samfunnet åpnes opp, sier han.

Under to meter unna

I går ble det kjent at Tyskland snart vil lansere en egen smittesporingsapp, som er utviklet i samarbeid med organisasjoner i Østerrike, Belgia, Danmark, Frankrike, Italia, Sveits og Spania.

Dette prosjektet bruker de samme prinsippene som i Singapore: Kontakten oppdages via Bluetooth-signaler, og alle data blir kun lagret på brukerens mobiltelefon inntil hen eventuelt tester positivt.

Først da vil programmet spore tilbake til alle andre telefoner med appen installert som har vært nærmere enn to meter i over 15 minutter, og varsle disse, skriver SVT.

Dette er samme grense for nærkontakt som Folkehelseinstituttet har signalisert. Gun Peggy Knudsen opplyser imidlertid at kriteriene ikke er endelig avklart.

Indisk-norsk prosjekt

– Jeg syns at Norge burde koble seg på initiativet Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT), sier Anders Eikenes i medtech-selskapet Oivi.

Anders Eikenes i Oivi.

Noen av Oivis indiske utviklere har den siste uken laget en lignende app, inspirert av TraceTogether-appen fra Singapore, der kontakt-dataene lagres kryptert lokalt i appen på telefonen, og kun deles med myndighetene på forespørsel hvis man er koronasmittet. Appen til Oivi testes nå ut i India, Qatar, USA og Norge.

– Vi må gå veien om app-kompatibilitet, slik at en norsk app kan fungere sammen med en tysk eller spansk. Vi må åpne opp samfunnet gradvis, ikke bare i Norge, men også over landegrensene. Da bør vi ha apper som fungerer på tvers av landegrenser, sier han.

Eikenes syns også den norske løsningen gjør for store inngrep i personvernet.

– Peer to peer, Bluetooth-baserte apper med lokal lagring av data gir god nok informasjon til å spore og forhindre smitte, sier Eikenes.

Håper folk laster ned

For at appen til Folkehelseinstituttet skal få ønsket effekt, må «mesteparten av befolkningen» laste den ned og ta den i bruk.

Vil det skje når løsningene går lenger enn andre land – så langt at Jon Wessel-Aas anbefaler folk å styre unna?

– Vi håper at folk vil ta den i bruk, og at de ser nytten. Ikke bare ved mer effektiv smittesporing, men også hjelpen den gir myndighetene til å gjøre riktige tiltak underveis når vi skal åpne opp. Derfor legger vi stor vekt på å bygge tillit, og å spille med åpne kort, svarer Kyrre Lekve i Simula.

Anders Eikenes frykter på sin side at mange nordmenn kan velge å ikke installere appen, siden den legger opp til en for stor grad av overvåkning. Da mister man jo hele hensikten med denne appen, som er å forhindre smitte og spare menneskeliv.

– Jeg tror ikke at Norge er på vei mot et overvåkingssamfunn. Men jeg tror at myndighetene bør passe seg for å kjøre på for sterkt med denne appen. Det kan resultere i at altfor få tar appen i bruk. Hvis de da senere gjør endringer, vil tilliten allerede være slitt, sier han.