Lauga Oskarsdottir har teamet opp med Magnus Nordseth og Geir Førre i Firda. Nå satser investeringsselskapet tungt på startups.

Geir Førre med ny startup-satsing på 75 millioner kroner

Innen få år er hele dagens Firda-portefølje børsnotert, spår seriegründer og investor Geir Førre. Fremover skal investeringsselskapet satse langt mer på tidligfase-selskaper.

Publisert Sist oppdatert

Etter en suksessrik entreprenørferd har Geir Førre og Magnus Nordseth siden 2015 sluset flerfoldige millioner kroner tilbake til oppstartsmiljøet, gjennom investeringsselskapet Firda.

Nylig ansatte selskapet tidligere Startuplab-topp Lauga Oskarsdottir som gründerjeger. Nå går trioen i gang med et nytt investeringsmandat under fanen Firda Seed.

Fremover skal selskapet investere i langt flere og yngre selskaper enn før.

– Hovedforskjellen er at vi vil investere i flere selskaper og være i konstant investeringsmodus, sier Oskarsdottir.

I første omgang er det satt av 75 millioner kroner til Firda Seed. Pengene skal gå til fem årlige investeringer på omkring 2,5 millioner kroner hver.

Alt på børs

I dag består den «vanlige» Firda-porteføljen av Airthings, Ardoq, Disruptive Technologies og Zivid.

Nylig gikk førstnevnte på børs. Resten følger hakk i hel. Det er godt mulig at hele Firda-porteføljen er på børs innen to til tre år, forteller Førre.

– Det har fått oss til å tenke mye på hvor vi vil fremover. Skal vi selge oss ned, eller ut? Vi har landet på at vi ikke skal det. IPO er ikke et mål i seg selv, men en naturlig vei på reisen. Vi skal satse enda hardere, og børs er en fin måte å kapitalisere på.

Antiporteføljen

Kompanjongen Nordseth vedgår at Firda har gått glipp av flere spennende selskaper tidligere, dels grunnet strategien og delvis på grunn av manglende kapasitet.

– Alle har sin antiportefølje. Vi møtte Easee tidlig, og tvilte oss frem til å ikke investere. Den plager meg, sier han.

Firda var også tidlig i kontakt med Huddly, uten å slå til.

– Vi er veldig glad på deres vegne, og tilsvarende irritert på egne vegne, sier Nordseth.

Ny stil

Førre og Nordseth er kjent som aktive eiere i selskapene de investerer i. Styreposter har vært en selvfølge, gjerne styrelederrollen. For eksempel var Førre nylig sentral i lederskiftet i Ardoq.

– Siden vi har brukt all vår tid på disse selskapene, og har liten båndbredde, har vi tørket litt ut. Det er mange henvendelser, men vi har ikke hatt apparatet til å håndtere det, sier Førre.

Det er litt av bakgrunnen til at Lauga Oskarsdottir ble hentet til Firda. Hun får hovedansvaret for seed-satsingen. Der inntar Firda også en annerledes eierstil. Blant annet kommer Firda Seed ikke til å søke styreplasser, og fondet vil som hovedregel ikke gjøre oppfølgingsinvesteringer.

– Men vi vil være en veldig tilgjengelig eier som fortsatt skal hjelpe selskapene med vår kompetanse, understreker Førre.

Klare avgrensninger

Men mye i «nye» Firda vil fortsatt være gjenkjennbart. Foruten noen harde avgrensninger; porno, gambling og oljeleting, er selskapet såkalt sektoragnostiske. Det konsentrerer seg likevel i stor grad om dyp teknologi og B2B.

– Når det er sagt, kan det godt være at vi overrasker oss selv med den første investeringen, sier Oskarsdottir.

Stolthet på reisen

Geir Førre sier at de fremtidige ambisjonene er store med Firda. Finansiell avkastning er en helt nødvendig del av det, men visjonene er større. De handler om å bygge fremtidens norske næringsliv og gi selskaper «evig liv».

– Rent finansielt hadde nok andre investeringsstrategier fungert vel så bra. Vi kunne sikkert plukket selskaper i vekstfasen. Det hadde vært en enklere reise, man hadde sluppet å ta de pinefulle årene og være med ned i dødens daler.

– Men vi har en bredere ambisjon, og kompetansen til å klare det. Det er en stolthet i å være med på hele reisen.