Styreleder Petter Sørlie i MaxSnus.no tar selskapet på børs i Sverige

Gikk fra liten folkefinansiering til børsverdi på over 100 millioner kroner - på fire måneder

Seriegründer og investor Petter Sørlie doblet verdivurderingen til Maxsnus på under et halvår.

Publisert Sist oppdatert

I en emisjon gjennomført via folkefinansieringsplattformen Folkeinvest i desember, ble netthandelen MaxSnus priset til drøyt 47 millioner kroner. Nå har selskapet gått på børs via en såkalt «reverse takeover» av det svenske selskapet SealWacs.

Avtalen priset MaxSnus til 100 millioner kroner, og har gitt folkeinvestorene solid avkastning på få måneder.

Selskapet har hatt planer om en børsnotering siden i fjor høst. Men det var etter at selskapet fikk fulltegnet sin emisjon hos Folkeinvest på 36 minutter, at planene virkelig fikk vind i seilene, ifølge styreleder i MaxSnus, Petter Sørlie.

– Hadde vi ikke gjort den runden, tror jeg ikke vi hadde vært her nå. Den satte oss på det offentlige sporet ved å få inn mange småaksjonærer og øke vår kundebase. Folkeinvest har vært en fantastisk partner for oss for i å kickstarte den prosessen, sier han.

Vellykket spredningssalg

Amalie Holt, kundeansvarlig i Folkeinvest, er mer enn fornøyd med å ha bidratt på MaxSnus.no sin vei til børsnotering.

– Gjennomsnittlig bruker selskap i veldig tidlig fase fire til seks år på å gi avkastning for investorene. Vi har hatt konsesjon siden august 2019 og har således ventet på første selskap som gir denne muligheten for avkastning for folkeinvestorene, sier Holt.

Hun er imidlertid ikke overrasket over at det gikk så kort tid fra denne folkefinansieringskampanjen til notering.

– De ønsket å bruke oss fordi vi har en effektiv tjeneste for spredningssalg, som forberedelse for børsnotering, sier Holt.

– Er ikke dette litt uvanlig for selskaper som velger folkefinansiering?

– Denne type selskap trender oppover. Det er flere selskap i denne kategorien nå enn bare for ett år siden. Relativt sett er det likevel få som gjennomfører denne type spredningssalg før børsnotering, sier hun.

Bevandret entreprenør

Petter Sørlie har bakgrunn som både gründer og investor. Han var blant annet med å gründe Easypark, og har selv vært investor i selskaper som Godtlevert og Boozt.com.

Nå er han bitt av folkefinansieringsbasillen.

– Har man riktig selskap med rett sammensetning, er folkefinansiering veldig bra i en mellomfase, for å få et virksomheten videre, sier Sørlie.

Han er spesielt fornøyd med at selskapet slo estimatene som ble lagt til grunn for prisingen ved folkefinansieringskampanjen i fjor.

Omsetningen i 2020 endte på 44 millioner kroner, fire millioner mer enn anslått. I første kvartal i år, har MaxSnus omsatt for 23 millioner kroner.

Derfor har selskapet nå skrudd opp salgsestimatene for 2021, fra 80 til 100 millioner kroner.

«Reverse takeover»

Sørlie og Eigil Stray Spetalen er de største aksjonærene i selskapet, med 21 prosent hver. De kontrollerer selskapet sammen med Carl Christian Hansson, Haakon Toverud Andersen, Espen Andersen og Henrik Torjussen. Grupperingen eier til sammen 85 prosent av aksjene, og står helt og fullt bak avtalen med SealWacs.

Rent formelt er det SealWacs som kjøper alle aksjene i MaxSnus, i en avtale som priser netthandelsselskapet til 8,50 kroner per aksje, til sammen 100.053.066 kroner.

Betalingen skjer ved at selgerne mottar 8,5 nye aksjer i SealWacs for hver gammel MaxSnus-aksje. Prisen på én SealWacs-aksje er én krone i avtalen.

Etter gjennomført kjøp sitter MaxSnus-aksjonærene igjen med 91,55 prosent av aksjene i SealWacs, mens selskapets tidligere aksjonærer fikk 8,45 prosent.

Det betyr at de 147 folkeinvestorene som gikk inn i Maxsnus.no i desember i fjor har hatt en meget pen utvikling på investeringen. Da kostet én aksje fire kroner. I avtalen med SealWacs har prisen økt til 8,50 kroner per aksje. Det er en oppgang på 112,5 prosent.

– Det beviser at det kan være lønnsomt å investere i unge selskap på Folkeinvest.no, sier Amalie Holt.

SPAC eller skall?

– Du kan kalle det for en SPAC, om du vil. SealWacs har noen patenter som har viste seg ikke å materialisere seg. De har ingen ansatte, ingen virksomhet og en veldig liten balanse uten gjeld, forteller Sørlie.

SPAC står for «special purpose acquisition company», og er kort forklart et tomt selskap som børsnoteres, med det formål å kjøpe unoterte selskaper som ønsker å spare tid og penger i prosessen med å bli børsnotert.

Disse såkalte SPAC-selskapene er blitt til en trend internasjonalt. Særlig i USA, der det ifølge nettsiden SPAC Research allerede er gjennomført 308 SPAC-børsnoteringer til en verdi av 99,9 milliarder dollar.

Sverige har også fått en SPAC etter at myndighetene åpnet for det 1. februar i år. Investmentselskapet Bure Equity som har etablert selskapet ACQ.

SealWacs kan også ses på som et skallselskap, det vil si et børsnotert selskap uten noe særlig virksomhet, som blir kjøpt opp av et selskap utenfor børsen. Det er en metode som er blitt kritisert av blant andre sjefen for Oslo Børs, Øivind Amundsen.

– Det vi er opptatt av, er at skal man børsnoteres, så er det en formell prosess med søknad og «due diligence». Bakdørsnoteringer ved bruk av selskaper som har solgt sin virksomhet og kun er et tomt skall, er vi veldig lite tilhenger av, sa Amundsen til Finansavisen i fjor sommer.

Høyere prising i Sverige

Planen til MaxSnus var lenge en notering på Euronext Growth, men strengere opptakskrav og en mulig prising på 7 kroner per aksje lokket ikke nok.

– Dette var en fantastisk mulighet av flere grunner. Ikke minst har vi bevislig oppnådd en mye høyere prising i det svenske markedet enn i det norske, sier Sørlie.

Avtalen falt også i smak hos de svenske aksjonærene. Å få inn en lønnsom norsk snusnetthandel, i stedet for hvilende patenter på et sensorsystem for overvåking av produksjon av plastikkposer, gjorde at kursen på Spotlight Market i Stockholm spratt opp fra 1,05 kroner til 4,14 kroner i løpet samme dag som avtalen ble kjent.

Etter det har kursen falt tilbake, og var fredag ettermiddag på 2,34 kroner. Det er fortsatt en pris som indikerer en femdobling av verdien for dem som gikk inn i MaxSnus i folkefinansieringskampanjen.

Andre fordeler med notering er, ifølge Sørlie, at aksjonærbasen utvides betraktelig, at noteringen vil gjøre det enklere å lansere MaxSnus som netthandel i Sverige, samt og at det svenske aksjemarkedet er bedre for gründere, techselskaper og innovatører.

– Så dette var en «ja takk, begge deler»-avtale for vår del, sier Sørlie.

En forutsetning for endelig gjennomføring av transaksjonen, er at minimum 90,01 prosent av aksjonærene i MaxSnus aksepterer tilbudet, og at generalforsamlingen i SealWacs godkjenner avtalen.

Styret i det sammenslåtte selskapet vil bestå av fire personer fra MaxSnus.no og én fra SealWacs.

Nå får alle abonnenter hos Shifter+ 50% rabatt på årsabonnement på E24+. Les mer