INVESTOR

God flyt for startup-investorer som satser på vanngründere

To tidligere bankmenn brukte pandemien på å satse på startups med nytt investeringsselskap som nå verdsettes til 150 millioner kroner.

Steffen Pauschert og Even Ovnerud har byttet ut risikostyring i bank med skyhøy risiko i startups.
Publisert Sist oppdatert

Akkurat da koronapandemien rammet Norge, og Shifters overskrifter ble dominert av investorer som strammet inn på pengebruken, var den sørlandske investorduoen Steffen Pauschert og Even Ovnerud ferdig rigget og klare for å åpne pengepungen.

Sammen har de bygget investeringsselskapet Oxidane Venture, som utelukkende gjør dypdykk i nisjen «startups som driver med vann, teknologi og bærekraft». Det er et bredere mandat enn det først høres ut som; alt fra hydrofoilteknologi til hydrogen og industrielt fiske inngår.

Når investorene nå er oppe for å trekke luft etter tre intensive år, kan de vise til en portefølje på 10 selskaper (se faktaboks) og noen titalls millioner investerte kroner.

– Vi valgte å være offensive og se pandemien som en mulighet. Det var nok mindre aktivitet i markedet. Det gjorde at vi fikk en veldig god «dealflow», som vi kanskje ikke hadde fått under andre omstendigheter, sier Pauschert.

Bli bedre kjent med Oxidane og over 140 andre aktive startup-investorer i Shifters database! (For abonnenter)

Så mulighetene

De mangeårige kompisene fra Kristiansand jobbet tidligere med risikostyring og kapitalforvaltning i tunge finansmiljøer, som DNB Markets og Danske Capital.

– Vi fikk god innsikt i hva som gjorde at noen selskaper lyktes, og andre ikke. Denne erfaringen har gitt oss et solid grunnlag for å for å foreta gode investeringer, sier Ovnerud.

De to deler en lidenskap for havet, og i sine finansjobber så de det grønne skiftet skylle innover i høyt tempo.

– Når man har jobbet seg gjennom et liv i finansbransjen, så ser man noen muligheter, sier Ovnerud.

– Men profitt var ikke nok. Vi har et genuint ønske om å fokusere veldig på en sektor med store muligheter for verdiskaping, og samtidig en sektor hvor vi kunne gjøre en reell forskjell for mennesker og planeten. Vann er grunnlaget for alt liv – og et felt hvor mulighetene egentlig er endeløse.

Steffen Pauschert og Even Ovnerud i Oxidane.

Stein på stein

Flere har de seneste årene forsøkt seg på å lage investeringsmiljøer med havet som en egen vertikal, med mer eller mindre hell.

Katapult har siden 2018 holdt seg med en egen «Ocean»-arm, og har på den tiden investert i 42 hav-startups. Det gikk ikke fullt så godt for det planlagte storfondet Fynd, som endte med havari i fjor, ei heller Oceanview VC.

– Vi har nok hatt en litt annen tilnærming enn å hente inn mye kapital fra starten. I Oxidane Venture har vi valgt å hente inn kapital etappevis. Vi har bygget stein på stein. Det er en modell som fungerer for oss, sier Pauschert.

Startup-studio

Innledningsvis var Oxidane en slags hybrid, ikke ulikt Askeladden, da egne konsepter ble etablert og riktige folk ble hyret inn til å lede og utvikle disse - et slags startup-studio.

Et av selskapene som ble bygget var Fished, en markedsplass og distribusjonsplattform for sjømatnæringen. Selskapet omsatte for en drøy million i første driftsår.

– Vi så at det var en bransje som ikke var perfekt. Det har skjedd mye bra, men akkurat i bindeleddet mellom kunden og salg- og kundesiden, så er det muligheter for å komme med en software som kan være et verdiskapende verktøy. Finansbransjen gikk gjennom denne transformasjonen for 15-20 år siden, da man gikk fra megling i valuta og aksjer på telefonen og mail, til å gjøre veldig mye direkte selv. Nå vil vi bidra til å gjøre noe av det samme i dette markedet, forklarer Pauschert.

Eget tech-team

Nå ligner selskapet et mer rendyrket investeringsselskap, selv om duoen fortsatt tror det kan komme nye egenutviklede konsepter fra dem. Selskapet har nemlig valgt å bygge opp en intern stab med utviklere og egen teknologisjef (CTO).

– Vi var nøye da vi gjorde de første investeringene, og hadde leid inn eksterne til å hjelpe oss med å gjøre verdivurderinger og andre ting. Men da ble ikke kompetanseoverføringen like høy. Så da ansatte en meget dyktig CTO (teknologisjef, journ. anm.), som leder et eget software-team, forteller Ovnerud.

I dag er fire utviklere fast ansatt i Oxidane, mens fem er innleid.

– Det gir oss en fleksibilitet som har fungert bra for oss. Det å ha kjernekompetanse internt er noe av det viktigste vi kan gjøre, sier han.

Det gode teamet

På samme måte som duoen har bygget egen stab, analyserer de gründerteamene de vurderer å satse penger på.

– Første kriterium er å bruke tid sammen, og finne ut om selskapet har rett kompetanse og kan skalere internasjonalt. Team betyr alt. Et godt team er et som har lyst og evnen til å utvikle seg. Vi må ha tro på at de kan utvikle seg i takt med selskapet, sier Pauschert.

Oxidane er en svært aktiv eier som ønsker å gå inn i selskaper veldig tidlig, gjerne som førstemann.

– Så vi ønsker å gå inn i selskaper hvor vår kompetanse kan ha en verdi. Vi har planer for risikostyring, merkevare, teknologi, rekruttering og målbar «impact» på havet - og dermed samfunnet. Det er ting vi kan bruke for å sjekke om vi er på bølgelengde med gründerne.

Dette er investorene

Pauschert og Ovnerud startet selskapet utelukkende med egne midler, og hentet deretter kapital fra nettverket de har opparbeidet seg etter mange år i finansbransjen - og gjennom sitt engasjement i kyst-Norge.

Investorene er en miks av norske og utenlandske, deriblant flere sørlandske investorer og et britisk venturefond.

I en nylig emisjon ble Oxidane Venture verdsatt til i overkant av 150 millioner kroner, en verdsettelse gründerne beskriver som «konservativ». Selskapet planlegger å hente «betydelig kapital» til videre vekst neste år.

Et skifte i markedet

– Kapitaltilgangen har vært god. Men det har vært et skifte etter sommeren, noe vi ser i porteføljeselskapene. Vi ser det jevnt over. Prisingen på selskapene har gått ned, og det tar lenger tid å hente penger. En del investorer prioriterer nok selskaper med en høyere grad av kontantstrøm nå, sier Ovnerud.

Selv har de imidlertid sjelden innvendinger på gründerenes foreslåtte pris, mener han.

– Vi opplever prising som forholdsvis greit, når vi treffer gründer-team vi har tro på. Ofte er det en «fair» og realistisk prising, sier Pauschert.

– Vi tror fundamentalt at det alltid oppstår muligheter. Og med den turbulensen vi opplever akkurat nå, vil det være ennå mer behov for å tenke og agere smartere, modigere og ikke minst med mer impact. Hovedfokuset i Oxidane Venture er å være attraktive for både investorer og gründere slik at vi sammen kan drive det blå skiftet, sier Ovnerud.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!