elektronikk

Har startet flere selskaper tidligere – nå har han igjen satset «alt» og vil revolusjonere elektrikerfaget

Etter at MentorNorge-gründer Andreas Bjerkedal solgte seg ut av selskapet i 2019 har han startet flere prosjekter. Nå prøver han nok en gang med Eligent. 

Eligent-gründer Andreas Bjerkedal.
Eligent-gründer Andreas Bjerkedal.
Publisert Sist oppdatert

Andreas Bjerkedal har gjennom hele karrieren vært sulten på å konstant lære noe nytt – en drivkraft som har ført ham til å etablere en rekke selskaper i helt ulike bransjer – med og uten suksess. 

Det hele startet med Aspiri Norge som tilbød privatundervisning til studenter over hele landet, før han la det ned i 2017 for å satse på andre prosjekter. 

Andreas Bjerkedal har gjennom hele karrieren vært sulten på å konstant lære noe nytt – en drivkraft som har ført ham til å etablere en rekke selskaper i helt ulike bransjer – med og uten suksess. 

Det hele startet med Aspiri Norge som tilbød privatundervisning til studenter over hele landet, før han la det ned i 2017 for å satse på andre prosjekter. 

Senere startet han leksehjelp-tilbyderen MentorNorge, som ifølge Bjerkedal tidlig rakk å bli markedsledende i Norge, før han solgte seg ut til den danske minioritetseieren Mentor Danmark i 2019. 

Nå har han, med et dristig mål om å revolusjonere elektromarkedet og patentert teknologi for installasjonen av stikkontakter, igjen kastet seg ut i en ukjent bransje og satset «alt» – inkludert leiligheten – på sitt nye selskap, Eligent. 

Aldri hatt en sjef

Bjerkedal etablerte Aspiri rundt samme tid som han avsluttet utdanningen ved Copenhagen Business School i Danmark i 2012. 

Siden har han altså etablert MentorNorge (2014), reklamebyrået Yellow Banana (2014), fedmebehandlings-selskapet SK Norge (2017) og kryptofondet Vexo Markets (2017). 

Når han blir spurt om hva som har drevet ham til å satse om og om igjen, svarer han:

– Jeg har stort sett aldri hatt en jobb med en sjef over meg og er ikke så god til å være underlagt autoriteter. Om jeg kan unngå det, vil jeg helst det, svarer han. 

– Jeg kunne sikkert hatt en sjef om det var en person jeg hadde stor respekt for, men når jeg ser tilbake på det nå så er nok det en faktor, legger han til. 

Solgte for 12 mill.

Etter at Bjerkedal kom i gang med flere av de andre prosjektene, solgte han seg ut av MentorNorge til den danske aktøren han startet med, for rundt 12 millioner i 2019. 

– Selv solgte de MentorDanmark til Gyldendal i Danmark for rundt 100 millioner. Danskene er gode på business, men det var en god erfaring, forteller Bjerkedal, som forklarer at det var noen klausuler i avtalen mellom dem som gjorde at de kunne kjøpe selskapet «så billig». 

Bjerkedal var med på å starte Yellow Banana.

På den tiden hadde MentorNorge sikret rundt 2000 leksehjelpere i Norge, en omsetning på rundt 20 millioner og en markedsandel på 80 prosent, ifølge gründeren.

Før exiten etablerte han også fedme-selskapet SK Norge som tilbød laserbehandling for å fjerne hvite fettceller – som han tilslutt valgte å «kvitte seg med».

– Vi satset litt for hardt og for mye på feil målgrupper, innrømmer gründeren, som blant annet måtte beklage etter at studenter som benyttet seg av Aspiri fikk tilbud om å bruke behandlingen til SK over tekstmelding. 

Omtrent den samme suksessen oppnådde han med kryptofondet Vexo Markets, som også ble lagt ned etter at kryptomarkedet falt kraftig. 

Det ble med andre ord en tøff periode, hvor han tapte mye penger, forteller gründeren:

– Jeg kvittet meg med absolutt alt da jeg så hvilken innvirkning det hadde på livet mitt. Negativt stress er livsfarlig over tid. Jeg betalte noen for å overta det (SK Norge) og reiste til Mexico for en etterlengtet pause. 

Et annet selskap som lever i dag, er reklamebyrået Yellow Banana, som han startet med flere andre. Der sitter han fortsatt i styret og eier omtrent 10 prosent.

Viktige lærdommer

Pausen etter noen suksesser og flere nederlag varte i omtrent ett år, og for rundt to år siden var han igjen i gang med noe nytt. 

Midlene fra salget av MentorNorge og et nedsalg i halvparten av porteføljen i Yellow Banana gikk da inn i det nye prosjektet Precorn.

Planen var å jobbe som mentor og investere i andre startups, som fikk Bjerkedal til å reise landet rundt for å møte tidligfase-selskaper. 

– Jeg hadde noe kapital igjen og masse dyrekjøpt erfaring jeg ville bruke, sier han. 

Tross noen nedturer mener gründeren han har fått noen viktige lærdommer i løpet av karrieren: 

– Det er en klar fordel å ha lyktes om man skal rådgi andre, men det er uten tvil de gangene det har gått skikkelig skeis man lærer mest, understreker han. 

Stikkontakten i bildet skal være mye enklere å installere for elektrikerne enn dagens tradisjonelle stikkontakter.

Enorm sjanse

Til slutt kom han over sin nåværende partner, Tarjei Jespersen, som han har startet Eligent med i 2022. 

Jespersen hadde nemlig en så god idé at Bjerkedal måtte gå «all in».

– Jeg liker best å holde på med flere ting på en gang, men denne muligheten var så stor at jeg ikke kunne la den gå til spille, forklarer han.

Ideen, som de mener kan revolusjonere hele elektrikerfaget, går ut på å endre metoden for hvordan man installerer stikkontakter. 

– Det er noe vi vet mange har prøvd å løse før, men ingen har fått til, sier Bjerkedal.

I dag må elektrikere trekke ledninger først og komme tilbake senere, gjerne lang tid etterpå, for å feste stikkontakter når veggene er ferdige.

Enkelt forklart gjør Eligents løsning det mulig å gjøre hele jobben med én gang – senere trenger man bare skru på et deksel som trekker til seg boksen på baksiden og fester stikkontakten.

Dette sparer tid og forenkler prosessen, ifølge Bjerkedal.

– Det blir færre steg i prosessen, og vi tror det kan redusere tidsbruken med mellom 10-20 prosent, anslår han.

– Om man får til en slik effektivisering, spesielt i byggebransjen der det er stort press og mye penger i spill hver dag, vil det være veldig verdifullt, legger han til.

Han og medgründeren har så langt fått patent på hele installasjonsprosessen, det vil si både selve produktet og måten det installeres på.

Bjerkedal hevder bestemt at ingen andre har en så god løsning som dem, og ser et stort globalt potensial, ettersom elektrikere over hele verden installerer på omtrent samme måte.

Rastløs

I løpet av karrieren har han altså vært innom alt fra helse til finans. 

– Jeg har aldri selv hatt en idé til selskapene jeg starter, men har fått tilbud fra noen andre som har en idé. 

– Hva tror du har gjort at du har havnet i så ulike bransjer?

– Jeg er veldig nysgjerrig og har alltid lyst til å prøve nye ting. Ofte er det også en fordel å komme utenfra og inn i en bransje om man skal gjøre innovasjon i den. 

Bjerkedal fortsetter:

– Tidligere syntes jeg nok det gøyeste var å ta en idé fra konsept til noe som er salgbart. Det har jeg bevist jeg er god til. Fremover blir det derimot vel så viktig å opprettholde fokus, og ansette dyktige mennesker til å ivareta driften over tid,

Bjerkedal legger altså ikke skjul på at han er ganske rastløs og at det har vært en prøvelse å holde seg til en ting av gangen tidligere. 

– Når jeg virkelig har klart å fokusere på ting har jeg gjort det best. Så begynner jeg etter hvert å tro at jeg kan «gå på vannet» og begynner å gjøre flere ting på en gang. Da mister jeg fort fokus, sier han.

– Jeg er med andre ord avhengig av at det er nok utfordringer i jobben for at det skal være gøy, legger han til.

Med Eligent, som han mener har et globalt potensial, har han imidlertid stor tro på at det blir nok av utfordringer for han. 

Offentlig støtte 

Siden oppstart har Eligent-gründerne skaffet flere elektroaktører som Bravida, Norgeseliten og Bergård Amundsen samarbeidspartnere på utvikling. 

Til sammen har de mottatt i overkant av 5,4 millioner fra Innovasjon Norge. I tillegg har selskapet blitt finansiert av midler fra Bjerkedal, som har satset rundt 900.000 kroner, samt investorkapital fra elektroinstallatører på rundt 6 millioner, til en verdsettelse på 55 millioner.

Planen er å begynne med salg innen tre måneder og med levering om rundt seks måneder. Per nå kan man bestille en vareprøve på nett, og Bjerkedal forteller at mange allerede har benyttet seg av muligheten.

– Hver dag bestilles det vareprøver, og vi har ingen anelse hvor de kommer fra. De har hørt om løsningen fra en venn eller andre. Så folk virker gira, og vi har til gode å snakke med en elektriker som ikke synes dette er genialt.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.