sikkerhet
Skal satse globalt på cybersikkerhet med råd fra Pål T. Næss
Testnor har fått med den tidligere Gelato-lederen inn i planleggingen av selskapets fremtid.
Kort tid etter at Tromsø-baserte Testnor i fjor landet en partneravtale med Mercedes-Benz Data, begynte millionene å strømme inn fra profilerte investorer som Thomas Falck.
Ett år senere, styrker selskapet laget med Pål T. Næss, tidligere leder i Gelato, som aktiv rådgiver.
Planene for selskapet – som har utviklet en plattform for innsamling, testing og analysering av data – er nå å legge inn støtet mer globalt på testing for cybersikkerhet.
– Det å få Pål inn er en viktig milepæl for oss. Han bidrar sterkt inn i planene vi nå legger for å bygge et globalt selskap som skal tiltrekke internasjonale kunder, sier Testnor-gründer, Ingrid Dahl Skarstein.
Hun startet selskapet sammen med Heidi Andreassen i 2021. Begge med bakgrunn fra Innovasjon Norge.
– Unik mulighet
Næss på sin side, som i sommer var ferdig i Gelato, er entusiastisk over å få jobbe med selskapet.
– De har en helt unik mulighet til å legge til rette for en ny type testing som kommer til å bli veldig viktig i tiden fremover, understreker han.
Testnor er et av flere selskaper han nå jobber med å rådgive.
– For meg er det viktig å jobbe med prosjekter jeg kan hjelpe med å bli større. Testnor er et selskap der det å få lov å være med på reisen er veldig fint, ettersom de jobber med et veldig viktig tema, understreker Næss.
Næss og Testnor-gründerne kom i kontakt kort tid etter at han ga seg i Gelato i sommer. Etter dette har han hjulpet teamet med å legge planene for tiden fremover:
– Det jeg ser for meg er å ha nettopp den type rolle som i Testnor, der jeg får være tett på ledelsen og kanskje får delta i strategiske diskusjoner.
Næss fortsetter:
– Min jobb er ikke å svare på spørsmål, men heller stille spørsmål de selv må svare på. Jeg må stille spørsmål de selv kanskje ikke har tenkt på, og gjennom det få dem til å ta de beslutningene de selv føler er riktige, forklarer Næss som også jobber med å rådgi Måløy-bedriften LocalHost.
Samarbeider med myndighetene
I fjor hentet Tromsø-bedriften altså fem millioner i investorkapital fra Investinor, CG Reiber, Kupa og engleinvestor Thomas Falck.
Pengene har blant annet gått til å utvide teamet som i dag består av fem personer, forteller Skarstein.
I tillegg har selskapet jobbet med flere prosjekter i samarbeid med norske myndigheter.
– Det man ser nå er en økning i fysiske angrep på kritisk infrastruktur, men også angrep som ikke er like enkelt å oppdage, altså cyberangrep, påpeker Skarstein.
Derfor jobber de nå videre med å bygge en ny tjeneste som skal teste robustheten til ulike typer infrastruktur mot cyberangrep.
I september gjennomførte de en stor test i samarbeid med myndighetene, som tiltrakk seg industrideltakere fra hele verden.
– Det vi har lyktes med er altså å tiltrekke oss den internasjonale eliten innenfor navigasjonsteknologi til Norge for testing, i samarbeid med myndighetene.
Flere av aktørene de kom i kontakt med er potensielle kunder. Totalt har antallet kunder omtrent doblet seg det siste året, ifølge Skarstein.
– Det er mange potensielle kunder i Norge, men vi ser den største interessen i utlandet.
Inntektene har også vokst fra 1,7 millioner i 2022 til 2,9 millioner i fjor.
Målet er i tillegg å fortsette å jobbe med bilindustrien.
– Siden bilene nå blir stadig mer oppkoblet og er avhengig av satellittdata, blir også de mer sårbare for angrep. Derfor har det kommet en ny cybersikkerhets-standard for industrien, sier Skarstein.
– Vi forbereder oss på å jobbe mer med industrien, ved å skaffe Iso-sertifikater som kreves, legger hun til.