engleinvestor

Martin Schütts portefølje av «grisesultne» team

– En sunn forretningsmodell må ligge i bunn, sier Askeladden-partneren. 

Martin Schütt er managing partner i Askeladden & Co og engleinvestor på si.

Managing partner i Askeladden & Co Martin Schütt burde ha mer enn nok med alle Askeladden-prosjektene, men har likevel funnet tid til å bygge opp en portefølje med startup-investeringer. Her forteller han om hva han ser etter og hvordan han tenker om kapitalmarkedet nå.

– Hvordan vurderer du markedet for tidligfaseinvesteringer i Norge nå sammenlignet med tidligere år?

– Kapitalmarkedet har endret seg mye siden «spiret» i 2021. Før spurte mange investorer om vekst og lønnsomhet, i den rekkefølgen. Nå er rekkefølgen snudd. Samtidig opplever jeg at for selskaper som holder det enkelt, lager noe folk vil ha, i markeder som er store nok, med ambisiøse og grisesultne teams som kan slå konkurrentene, har det vært grei kapitaltilgang også de senere årene.

Schütt har investert i indeksfond og en del lån via Fundingpartner. Startup-porteføljen hans er spredt utover en rekke forretningsmodeller og bransjer. 

  • Chooose - System for styring av selskapers klimaprodukter, som utslippskvoter.

  • Renteradar - Hjelper konsumenter med å med følge med på rentemarkedet og flytte lånet

  • Kaos - Utvikler og selger mer sirkulære barnestoler.

  • Plaace - Bruker data til å finne optimale plasseringer av næringslokaler

  • Auk - System for innendørs plantevekst

  • Glede - Digital løsning for gavekort

  • Luado - En digital plattform for småjobb-formidling.

  • Stackby.me - Investeringsplattform

  • Atlo - Produserer og selger boligalarmer.

  • Konfidens / Mindcare - plattform med arbeidsverktøy for psykologer

Med unntak av Glede, økte alle selskapene driftsinntektene sine i fjor. Han fikk nylig ifølge ham selv en litt for tidlig exit i sextech-selskapet Ohdoki, mens sensorselskapet Vicotee ble avviklet i høst. 

– Hvilke spesifikke sektorer eller teknologiområder mener du har størst potensial akkurat nå, og hvilke ser du som mindre attraktive? Kan du nevne noen startups som du synes ser lovende ut nå og som ikke er i porteføljen din?

– Jeg investerer i selskaper som holder det enkelt, lager noe folk vil ha, i markeder som er store nok, med ambisiøse og grisesultne teams som kan slå konkurrentene. Sektor og teknologiområde er mindre viktig. Jeg skulle gjerne ha investert i EconomicMind. De holder det kanskje ikke så enkelt rent teknisk, men de lager noe folk vil ha, i et digert marked, med et ambisiøst og grisesultent team. 

Andre investeringer

  • Killingnuten - eiendomsinvestering

  • Antler - investert i managementselskapet utenfor Norge

  • SNÖ Fund II

  • Anna Fund - kryptofond

  • StartubLab Founders Fund IV

– Hvordan påvirker det makroøkonomiske klimaet og økende renter din investeringsstrategi og risikoappetitt?

– Lite. Ser jeg et case der noen holder det enkelt, lager noe folk vil ha, i et marked som er stort nok, med et ambisiøst og grisesultent team som er bedre enn konkurrentene, så er jeg positiv til å investere. 

– Er du fortsatt i «investeringsmodus», eller har du blitt mer forsiktig med nye investeringer i 2024?

– Ja

– Hvilke kriterier legger du mest vekt på når du vurderer tidligfaseinvesteringer nå? Har disse kriteriene endret seg de siste årene?

– Har fortsatt de samme kriteriene. Jeg investerer i selskaper som holder det enkelt, lager noe folk vil ha, i markeder som er store nok, med ambisiøse og grisesultne teams som kan slå konkurrentene. 

LES OGSÅ Gründeren sikret seg aksjer i Europas heteste fintech. Nå tror han disse startupene vil lykkes

– Hvordan vurderer du balansen mellom bærekraft (som i lønnsomhet) og vekstpotensial? Har bærekraftsprofil blitt viktigere i din portefølje?

– En sunn forretningsmodell må ligge i bunn. Gjerne en enkel en, der det er lett å regne på hva man må tro på for at dette skal bli et bra case med god lønnsomhet. Det hjelper ikke å vokse hvis man taper mer penger jo mer man vokser. 

– Hvordan tror du kapitaltilgangen vil se ut for tidligfaseselskaper de neste 1–2 årene?

– Jeg har opplevelsen av at det har gått og går ganske bra - inflasjon, rentehevinger og en tidligfasefiendtlig regjering til tross. Usikkerheten har lagt seg, hvilket er positivt for kapitalmarkedet fremover. Når det er sagt, er det åpenbart at rentenedgang og en ny regjering som tar vekk bremseklossene dagens regjering har satt på markedet, vil sette mer fart på kapitalmarkedet igjen. 

LES OGSÅ Gründer og investor Christoffer Herheim om kapitalmarkedet nå: – Bra!

– Hva er dine råd til gründere som søker kapital nå? Hvilke egenskaper eller strategier bør de fokusere på for å tiltrekke seg investorer i dagens marked?

– Jeg investerer i selskaper som holder det enkelt, lager noe folk vil ha, i markeder som er store nok, med ambisiøse og grisesultne teams som kan slå konkurrentene. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.