Innovasjon norge
Her er de nye milliardavtalene som skal gi penger til norske bedrifter
Innovasjon Norge og DNB vil med nytt internasjonalt samarbeid gire opp finansieringsaktiviteten. – Sårt tiltrengt, sier finansieringsdirektør Leon Bakkebø.
Under lanseringen av avtalene deltar næringsminister Cecilie Myrseth, Kjerstin Braathen, konsernsjef i DNB og Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge, i tillegg til Marjut Falkstedt, CEO i Det europeiske investeringsfondet.
Foto: Innovasjon Norge/DNB/Regjeringen
Innovasjon Norge signerer i dag to nye avtaler med Det europeiske investeringsfondet (EIF) under InvestEU, som i sum skal gi førstnevnte økte muligheter til å dele ut lån og garantier.
– For norsk næringsliv er dette store og gode nyheter, sier Leon Bakkebø, finansieringsdirektør i Innovasjon Norge, til Shifter.
– Den ene avtalen går på garantiavlastning på risikolån, som vi gir til norske bedrifter. Den igjen har to underliggende avtaler, men er samlet sett på 1,9 milliarder kroner.
Han understreker at en slik avtale innebærer at Innovasjon Norge nå kan øke finansieringsaktiviteten mot norsk næringsliv.
– Slik vi vurderer det, utløser denne avtalen fort 3,5 milliarder kroner pluss i økning på våre låneprogrammer, som da treffer et sårt tiltrengt finansieringsbehov, sier Bakkebø.
Investerer i atypiske prosjekter
Premisset er at det skal være et prosjekt som bidrar mot innovasjon, grønn omstilling og digitalisering.
Den andre avtalen er ifølge finansieringssjefen en såkalt kontragaranti-avtale, som gjør at Innovasjon Norge kan garantiavlaste samarbeidende banker og deres utlån, til selskaper bankene typisk ikke ville ha investert i eller finansiert.
– De kan nå snu seg til oss og få en statsgarantiavlastning - og vi igjen snu oss mot EIF, sier Bakkebø.
DNB inngår samtidig egen avtale om garanti med EIF. Denne skal garantere opp til 2,5 milliarder kroner for DNBs utlån til små og mellomstore bedrifter.
Til BankShift skriver DNB:
«Avtalen markerer begynnelsen på et fremtidig samarbeid, for å tilby økt finansiering av bærekraftige løsninger og innovasjon/digitalisering.
En tilleggsdimensjon er å styrke samarbeidet mellom Norge og EU, ta ned barrierer og øke kapitaltilgangen til næringslivet».
Vil utløse annen kapital
Bakkebø erfarer at kapitaltilgangen er svært selektiv og varierende blant mange selskaper for tiden, både i oppstart- og for de som står i en vekst- og skaleringsfase.
– Så dette er en åpen invitasjon til norsk næringsliv som mangler en sentral og utløsende brikke i sin finansieringsplan, og til banker og fond for en videreutvikling av samarbeidet om finansieringsløsninger for bedriftene, sier han.
At Innovasjon Norge kan bidra med mer risikolån, og ta en høyere risiko enn andre finansieringsaktører, mener Bakkebø bidrar til en bedre kapitalstruktur- og plan, noe som igjen gjør at investorer og banker kan hive seg på.
– Det er jo hele formålet til Innovasjon Norge; å bidra med finansiering som utløser annen kapital.
– Akkurat nå er det forholdsvis lite risikokapital i markedet, derfor blir våre risikolån viktige for å bidra til å realisere bedriftenes vekstambisjoner, sier Bakkebø.
Under lanseringen av avtalene deltok næringsminister Cecilie Myrseth, Marjut Falkstedt, CEO i Det europeiske investeringsfondet, Kjerstin Braathen, konsernsjef i DNB og Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge.
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.