Innleie
Høringssvar: Skuffet over regjeringens forslag for IT-konsulenter
Flere reagerer på regjeringens forslag om midlertidig unntak fra godkjenningsordningen.
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna
Martin Solhaug Standal
Onsdag denne uken gikk fristen ut for å sende innspill til regjeringens forslag om å innføre en «partssammensatt arbeidsgruppe og midlertidig unntak fra godkjenningsordningen for bemanningsforetak».
Høringen skjer i kjølvannet av de mange protestene mot regelendringen som trådte i kraft 1. januar 2024. Endringen innebærer at de som ønsker å leie ut arbeidskraft i Norge, må være registrert som godkjente bemanningsforetak – en godkjenning selvstendige IT-konsulenter ikke kan få.
Regjeringen sendte ut forslagene på høring før jul for å rydde opp, noe som i første omgang skapte forsiktig optimisme.
Ved nærmere gjennomgang påpeker imidlertid flere høringssvar at unntaket ikke løser utfordringene som har blitt fremhevet.
– Skuffet
Blant høringssvarene pekes det på at selvstendige konsulenter må kunne selge timer, ikke bare oppdrag, og at unntaket bør gjelde flere bransjer enn IKT.
– Vi ønsker å uttrykke vår skuffelse over forslaget presentert i høringsnotatet, sier Ketil Jensen, daglig leder i Brainbase til Digi.no som har omtalt saken.
Selskapet representerer nærmere 1700 konsulenter, og mener forslaget ikke tar hensyn til deres utfordringer.
De fleste IT-konsulenter tar ikke oppdrag der de har ansvar og risiko for sluttresultatet. I stedet selger de vanligvis timer og jobber under kundens ledelse.
Likevel foreslår departementet at IT-bransjen kun får unntak fra godkjenningsordningen, men ikke fra andre regler om innleie eller ansettelse.
Ifølge forslaget må tjenestekjøp fra enkeltpersonforetak og énpersons-aksjeselskaper fortsatt organiseres som enten oppdrag eller direkte ansettelse.
Det betyr at en selvstendig konsulent med eget AS fortsatt ikke kan leie seg ut på timebasis – noe mange reagerer på.
– Situasjonen for selvstendige konsulenter blir heller forverret enn forbedret, skriver Eldri Mossige, daglig leder i Folq, i sitt høringsinnspill.
Overfor Shifter har hun tidligere understreket behovet for tydeliggjøring fra regjeringens side for å rydde opp i problemene regelendringene har skapt.
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.