opphør

Hun gir seg nå, men Anzhelika føler seg fortsatt litt som Rocky

Lendwill melder oppbud. – Det siste året utforsket vi ulike måter å holde selskapet i gang på, inkludert to forsøk på å få inn et nytt gründerteam.

Anzhelika Osmanova, gründer og daglig leder i Lendwill

Anzhelika Osmanova har alltid gjort ting litt annerledes. Lendwill-gründeren skulle bygge en forretning av mikrolån mellom folk, en slags låne-Tinder, og var så overbevisende at Trond Riiber Knudsen ble grepet av akutt fomo og sendte epost før hun hadde fullført pitsjen.

Når selskapet nå legges ned, blir det først meldt som en fotnote i årsregnskapet hvor det heter at styret og generalforsmalingen har besluttet at selskapet skal oppløses og avvikles i 2024.

Da Shifter tar kontakt for å få opphøret bekreftet, er Osmanova akkurat i gang med å informere investorene.

– Så dere bestemte dere for å legge ned. Hva skjedde?

– Det var en vanskelig beslutning. Det siste året utforsket vi ulike måter å holde selskapet i gang på, inkludert to forsøk på å få inn et nytt gründerteam. Men med de regulatoriske endringene som ble innført i juli, som krevde at vi måtte søke om en ny lisens, ble byrden for stor, sier hun. – Disse faktorene, kombinert med markedsforholdene, førte til at vi konkluderte med at dette var den beste veien videre.

I de seks årene som har gått siden starten, har Lendwill hatt mye bry med lisenser, i Norge og utlandet. 

– Legger du noe av skylden på Finanstilsynet?

– Jeg vil ikke legge skylden på Finanstilsynet. Det regulatoriske landskapet er komplekst og utformet for å beskytte både forbrukere og det finansielle systemet. Selv om de ekstra lisenskravene skapte utfordringer for oss, er disse reglene der av en grunn. Det er bare uheldig at tidspunktet og den økte byrden kom da vi allerede jobbet med å stabilisere andre deler av virksomheten.

Hun forklarer at i likhet med mange av de andre startupene som legger ned nå, har også Lendwills blitt møtt med realitetene i kapitalmarkedet.

– Forretningsmodellen krevde mer investering enn vi realistisk sett kunne skaffe, og det krevende investeringsmarkedet, sammen med de regulatoriske kravene, gjorde det nesten umulig å hente inn de midlene vi faktisk trengte, sier hun.

Teknologien blir bevart

Lendwills app matchet långivere og låntakere direkte. I starten kunne man bare låne 1000 kroner, mens det masimale beløpet som kunne lånes ut, var 10.000, betinget på at låntaker hadde opparbeidet seg såkalte «trust points» ved å betale tilbake.

Osmanona sier i dag at teknologien fungerte utmerket, og at brukerne elsket appen.

– Vi hadde en vurdering på 4,8 av 5 på PlayMarket og AppStore, men virksomheten krevde mer markedsføringsutgifter enn vi hadde råd til. Vi hadde heller ikke lov til å markedsføre uten lisens. Alt har på en måte kommet full sirkel, sier hun.

– Hva vil skje med teknologien nå?

– Teknologien og koden vi utviklet for Lendwill vil bli bevart. Jeg tror fortsatt på visjonen og ideen bak Lendwill, og hvis den rette muligheten dukker opp i fremtiden, er det potensial for å gjenopplive konseptet. For nå vil teknologien forbli på vent.

– Kunne noe vært gjort annerledes?

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

– Etterpåklokskap gir alltid nye perspektiver. Selv om det sikkert er ting som kunne vært gjort annerledes, er jeg stolt over hvor mye vi fikk til med de ressursene vi hadde. Jeg føler meg fortsatt litt som Rocky i den første filmen – ja, vi tapte, men det har alltid vært en kamp mellom David og Goliat. Vi overlevde i seks år, bygde fantastisk teknologi med latterlig begrensede ressurser (seriøst, jeg har aldri sett den typen prestasjoner med de pengene vi hadde til rådighet – vi var utrolig kreative med midlene vi fikk), og vi klarte å lansere produktet i et av de tøffeste regulatoriske markedene... men vi ble likevel slått. Men vi gjorde jobben vår ærlig og oppriktig. Vi kjempet så lenge vi kunne stå.

Hun medgir at dersom omstendighetene hadde vært annerledes, og kanskje med mer forutsigbarhet fra reguleringssiden eller ekstra støtte tidligere, kunne utfallet vært annerledes.

– Men jeg mener vi tok de beste avgjørelsene vi kunne med den informasjonen vi hadde på det tidspunktet.

Jobber som produktsjef i Lendo

– Hva er planene dine fremover?

– Siden september i fjor har jeg jobbet som produktsjef i Lendo, noe som har vært en givende og spennende mulighet. Jeg er nå fokusert på rollen min der og fortsetter å vokse profesjonelt Produktene jeg har ansvar for står for nesten 85 prosent av selskapets inntekter, så det er fortsatt et ansvarsnivå jeg trives med og liker, samtidig som jeg får bygge produkter og innovere uten stresset knyttet til konstant kapitalinnhenting og juridiske utfordringer. Når det er sagt, gjør jeg fortsatt mange av de samme tingene i Lendo som jeg gjorde i Lendwill, så rollen min er litt bredere enn en standard produktsjef. Jeg holder også et åpent sinn for fremtidige gründerprosjekter som stemmer overens med min lidenskap for finansteknologi. For nå holder Lendo meg travelt opptatt, og jeg er oppriktig overrasket over hvor entreprenørielt selskapet er når jeg ser det fra innsiden. Akkurat nå er jeg fullt tilfreds med rollen min i Lendo og den graden av frihet jeg har her. Erfaringen fra Lendwill kunne ikke vært mer relevant.