politikk
SV etter budsjettkuttet til Investinor og Nysnø: – Vi har gått to steg frem, mens regjeringen går ett steg tilbake
Torgeir Knag Fylkesnes mener regjeringen mangler en aktiv industripolitikk i statsbudsjettet.
– Vi har gått to steg frem, mens regjeringen går et steg tilbake, sier Torgeir Knag Fylkesnes, finanspolitisk talsperson i Sosialistisk Venstreparti.
Mandag forrige uke, da statsbudsjettet for 2025 ble lagt frem, ble det kjent at regjeringen ikke planlegger å tilføre ny kapital til de statlige investeringsarmene Investinor og Nysnø neste år.
SV er nå i full gang med å diskutere hvordan de stiller seg til budsjettet, som skal vedtas på Stortinget.
Fylkesnes kan fortelle at partiet generelt synes regjeringen er «for lite offensiv mot det grønne skiftet».
– Svakt
Mens Nysnø, som er statens klimainvesteringsselskap, ikke fikk noe, mottok Investinor 8,4 millioner.
Dette er en kraftig barbering fra året før, da Investinor mottok 158,1 millioner kroner.
Bevilgningen skal dekke organets kostnader med «å vurdere og etablere samarbeid under InvestEU, samt ordningen med pre-såkornfond og ordningene med såkornfond, unntatt Koinvesteringsfondet for Nord-Norge».
Om Nysnø, som i fjor fikk 1,857 milliarder sto det: « Per utgangen av august 2024 hadde Nysnø 1,5 mrd. kroner tilgjengelig for nye investeringer. Det legges ikke fram forslag om bevilgning til Nysnø i statsbudsjettet for 2025».
Det ble med andre ord knapt tilført noe ny kapital til de statlige organenes fondsinvesteringer.
– Det er viktig at man har tålmodig kapital. Det er avgjørende for å få realisert prosjekter i Norge og for å holde i det grønne skiftet. Nysnø har vi spesielt pekt på som et godt mandat, poengterer Fylkesnes.
Til Shifter har han tidligere uttalt at SV under fjorårets budsjettarbeid presset gjennom en historisk satsing på Nysnø.
Videre sier han det er en stor svakhet at regjeringen mangler en aktiv industripolitikk.
– Det er i stor grad vi som drar satsningen for å skaffe kapital og nye tiltak til eksisterende industri og fremtidig industri, sier SV-politikeren.
Vil være offensive
Det er foreløpig for tidlig å si noe om hvordan partiet vil prioritere, med tanke på hva de vil kreve av endringer i budsjettet for at de skal stille seg bak regjeringen.
– Nå jobber vi med å skaffe oversikt over budsjettet og har diskusjoner internt. Men; vi kan si vi fortsetter den offensive satsningen på grønn omstillingen, sier Fylkesnes.
– Kritikken er klar, så vil løpet videre komme senere.
Støtter exit-skatten
Et annet punkt det har stormet mye rundt er regjeringens videreføring av den foreslåtte exit-skatten – som har fått startupbransjens egne politiske interesseorganisasjon, NAST, til å kalle inn til krisemøte fredag denne uken.
Når det gjelder exit-skatten har SV vært tydelige på at de stiller seg bak regjeringen.
– Skattelegging av gründere er en helt spesifikk problemstilling, og vi får aldri et helt perfekt system. Det vil alltid være svakheter, og det kan man prøve å demme opp for, sa Kari Elisabeth Kaski, også er finanspolitisk talsperson i SV til E24 fredag forrige uke.
Kaski påpekte blant annet endringen i opsjonsskattereglene som SV fikk gjennom på Stortinget.
– Men vi kan ikke målrette hele det norske skattesystemet etter gründere. Det ville ført til enorme skattehull til landets aller rikeste, og ville skapt dramatiske økonomiske forskjeller. Vi må veie hensyn opp mot hverandre, sa Kaski videre.
Partiet har også avvist skattefrys, som Arbeiderpartiet har lovet etter skatteøkningene siden valget i 2021.