coworking

Innovasjons-hub utvider: – Innovasjon skjer ikke bare i storbyene

Drammen Works åpner nye lokaler midt i Drammen Sentrum. 

Drammen Works
Drammen Works
Publisert Sist oppdatert

Etter tre år i gründermiljøet flytter Drammen Works inn i nye og større lokaler i Drammen sentrum. Innovasjonshuben har satt seg et tydelig mål: minst 500 medlemmer innen fem år for å oppnå nasjonal anerkjennelse.

– Vår største verdi er ikke antall kvadratmetere, men menneskene. Det skjer noe når idéer og kompetanse møtes på tvers. Det er disse koblingene som gjør at vi ser reell vekst, sier daglig leder Adnan Afzal.

Afzal viser til konkrete suksesshistorier fra innovasjonshubben. Et eksempel er helseteknologiselskapet Innocom AS, som fikk tilgang til vekstkapital etter å ha møtt investoren Stago Holding AS gjennom Drammen Works.

Coworking-aktøren eies av Næringsforeningen i Drammensregionen og drives i samarbeid med partnere og medlemmer. I dag har de rundt 70 selskaper i ulike vekstfaser – fra startups til etablerte bedrifter.

Vil inspirere andre byer

Åpningen av de nye lokalene ble markert med blant annet besøk av stortingspresident Masud Gharahkhani.

– Det viser at dette ikke bare handler om én by, men hvordan regioner kan spille en nøkkelrolle i å bygge fremtidens næringsliv, påpeker Afzal. 

Han håper Drammen Works kan bli en modell for andre norske byer som ønsker å bygge opp egne innovasjonsmiljøer.

– Innovasjon skjer ikke bare i storbyene. Vi tror potensialet i regionene er enormt – hvis vi bygger riktige rammer for det, sier Afzal.

Han peker på en fordel ved å bygge selskaper utenfor storbyene: det kan være lettere å nå frem til lokale næringslivsledere som kan støtte opp selskapene.

– I Oslo er det kanskje et større kappløp om å komme til, sier han. 

Stortingspresident Masud Gharahkhani sto for den offisielle åpningen av Drammen Works nye lokaler.
Stortingspresident Masud Gharahkhani sto for den offisielle åpningen av Drammen Works nye lokaler.

Tøffe tider i bransjen 

Drammen Works utvidelse skjer i kjølevannet av en periode der en rekke coworking-aktører fortalte om tøffe tider i bransjen. 

Shifter har tidligere omtalt UNIONS Coworking-undersøkelse for vinteren 2025 som blant annet viste at belegget (andel utleide plasser) i coworking-spaces i Stor-Oslo falt fra 80 til 69 prosent det siste året. 

Kun 40 prosent av sentrene oppgav å være i lønnsomt terreng – som er en kraftig nedgang fra 70 prosent 12 måneder før. 

Tilbudet av fleksible kontorarbeidsplasser har imidlertid økt, og bekymringen blant aktørene har avtatt noe, selv om kostnadene fortsatt er en utfordring.

Afzal erkjenner at de bygger opp Drammen Works litt i motstrøm.

– Jeg har fått inntrykk av at det har vært utfordringer for noen, sier han. 

Han understreker at de har utvidet «sten for sten».

– Når det kommer til tjenestetilbud, gjør vi mye med inspirasjon fra andre aktører, men jeg tror vi har fått til dette gjennom den støtten vi har i næringslivet i Drammen.

Coworkings-spacet er blant dem som ble tildelt økosystemmidler fra Innovasjon Norge rundt juletider.