
Katapult Ocean inngår nytt klyngesamarbeid
Kompetanse- og kapitalmiljøer innen havteknologi knytter tettere bånd.
Næringsklyngen Ocean Autonomy Cluster og investerings- og akseleratorselskapet Katapult Ocean har inngått en samarbeidsavtale, og skal jobbe sammen for mer internasjonal kommersialisering av norsk autonom teknologi til havs.
– Norge er fremst i verden på havromsteknologi, og kan bidra til å løse mange globale utfordringer. Skal vi klare dette må vi bygge et havromsteknologi-landslag, og slutte å fokusere på regionale mesterskap, sier Frode Halvorsen, leder Ocean Autonomy Cluster og seniorrådgiver i innovasjonsselskapet Fremtidens Industri (FI).

Mer kommers
Ocean Autonomy Cluster har hovedsete i Trondheim, hvor man også finner et verdensledende miljø innen havbasert teknologi og autonomi.
Halvorsen har imidlertid flere ganger påpekt at kommersialisering av teknologien ikke er like god, deriblant i Shifters spalter.
– Vi må være såpass ærlige å si at Trondheim er best på teknologiutvikling, men vi trenger hjelp med kommersialisering for å få teknologien ut i markedet, sier han.
– Utfordringene vi kan løse med fremtidens havromsteknologi er globale, ikke lokale eller nasjonale. Det er snakk om store utfordringer knyttet til klima, miljø og sikkerhet, samt kostnad og effektivitet. Derfor er det ekstra viktig at vi bygger et landslag og at vi spiller hverandre gode, fortsetter han.
Kompetanse og kapital
Samarbeidet er foreløpig av strategisk art, og inneholder ingen finansielle forpliktelser. Av Ocean Autonomy Clusters medlemmer, er nær halvparten enten i oppstart- eller vekstfasen. Nettverket til Katapult Ocean består av noen av landets mest aktive engle- og tidligfaseinvestorer.
Den nye avtalen skal på en side sørge for at de medlemmene som har behov for teknisk backing eller introduksjon til potensielle kunder, får det gjennom nettverket til AOC, mens oppstarts- og vekstselskaper som er på vei inn i en oppkapitaliseringsfase får bedre tilgang på investeringsmiljøet til Katapult Ocean, samt akseleratorprogrammene. Det er imidlertid ingen automatikk i at OAC-medlemmer går inn i Katapult Ocean, presiseres det.
– Men det kan være en mulighet for Katapult Ocean å få en oversikt over mulige bedrifter til akseleratoren sin. På den andre siden vil det ligge mye verdi for OACs bedrifter å ha en slik sparringspartner, og ikke minst et mulig mål. For OAC så betyr det at vi kan gi våre medlemmer som er i oppstart- og vekstfast en bedre forståelse for hvordan rigge selskapet for videre vekst, sir Halvorsen.
Norske muligheter internasjonalt
Blant OAC-klyngens medlemmer er blant annet Zeabuz, som har fått internasjonal oppmerksomhet for sitt arbeid med urbane autonome passasjerferger.
I den internasjonale porteføljen til Katapult Ocean er det flere norske innslag, deriblant Evoy, Brim Explorer og Innomar.
– Selv om vi er en internasjonal aktør, er det ofte ekstra stas å ha norske bedrifter med i programmet og inn i porteføljen. Samarbeidet med Ocean Autonomy Cluster gir oss en unik innsikt i teknologiutvikling og fremtidens bedrifter, sier programansvarlig i Katapult Ocean, Marcus Hølland Eikeland.