ed-tech

Keenious sikrer millionbeløp – skal satse på etisk bruk av AI i utdanning

Edtech-startupen henter 15 millioner kroner i en finansieringsrunde ledet av Spintop Ventures og Investinor.

Keenious-teamet
Teamet i Keenious
Publisert

I kjølevannet av et par mediestormer – der sentrale politikere ble tatt for feil kildebruk i akademiske skoleoppgaver – har det trolig blitt mer tydelig at nye AI-drevne verktøy har gjort det enklere å oppdage feil, samt å jukse i utgangspunktet når man skriver akademiske tekster.

Med dette som bakteppe har edtech-startupen Keenious nå sikret 15 millioner kroner i en vellykket emisjonsrunde ledet av Spintop Ventures og Investinor.

Målet er å videreutvikle og forbedre deres AI-drevne forskningsverktøy som skal hjelpe forskere og studenter å skrive på en redelig måte.

– Vi skal ansette flere til utviklingsteamet for å jobbe med en ny versjon av teknologien som inkorporerer AI på en etisk måte, forteller daglig leder og gründer Frode Opdahl.

Samarbeid med universiteter

Verktøyet Keenious har utviklet bruker altså i AI for å komme med relevante forslag til forskningsartikler man kan bruke som kilder i for eksempel Word mens man skriver akademiske tekster. 

Å jobbe tett med universitetene for nettopp etisk bruk av AI har vært blant deres hovedprioriteter de siste årene, forteller gründeren. 

I januar sikret de en langtidskontrakt med prestisjeuniversitetet Carnegie Mellon i Pittsburgh. 

Nå har det amerikanske universitetet, som selv hevder å være AIs fødested, publisert en studie om hvordan det er å bruke Keenious som verktøy i utdanning, kalt «The Implementation of Keenious at Carnegie Mellon University»: 

– Der blir det blant annet trukket frem at det er et godt etisk verktøy, oppsummerer Opdahl. 

Han tror mange tyr til juks fordi tilgangen til relevante kilder kan være så komplisert at man heller velger den «lette» utveien. 

– Derfor prøver vi å gjøre det så lett som mulig, sier han. 

Opdahl startet Keenious sammen med Anders Rapp tilbake i 2017. De var begge studenter da de startet selskapet, og var inspirert  av anbefalingssystemer tilsvarende dem hos Netflix, YouTube og Spotify da de utviklet verktøyet. 

Flere investeringsrunder

I tillegg til Investinor og Spintop Ventures, bidrar Bjørn Rustberggaard (gründer av edtech-selskapene Mintra, WeVideo og Inspera) og Birger Magnus (tidligere styremedlem i Inspera) med midler i den nye runden. Rustberggaard går også inn i styret til Keenious. 

– Da jeg først møtte grunnleggerne, ble jeg imponert over den sterke kommersielle trekkraften de hadde så tidlig i deres reise, og vant fyrtårnkunder på et globalt marked. Med min erfaring innen edtech så jeg et selskap som skilte seg ut fra mengden, og ga høyere utdanning tilgang til et AI-verktøy som holder integriteten til forskningsprosessen intakt, sier Helen Agering, partner i Spintop Ventures.

Keenious har til sammen mottatt om lag 13,3 millioner i form av tilskudd og lån fra Innovasjon Norge siden oppstart. I 2020 fikk de også på plass en innovasjonskontrakt gjennom virkemiddelsapparatet verdsatt til 21 millioner, der Universitetet i Tromsø ble sikret som pilotkunde. 

– Siden vår første investering i 2020 har Keenious utviklet et veldig lovende AI-drevet forskningsverktøy og lagt til flere anerkjente utdanningsinstitusjoner på kundelisten sin, sier investeringsdirektør Rannveig Fadum ved Investinor Nord-Norge.

Keenious har tidligere også blitt trukket frem av engleinvestor Trond Riiber Knudsen som blant de interessante nord-norske oppstarts-caser. Han er blant de private investorene som tidligere har gått inn i selskapet. 

Keenious har også mottatt støtte  fra Forskningsrådet og EUs Horizon 2020, på til sammen 1,5 millioner.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.