Helse

Kim solgte tre leiligheter for å starte selskapet. Nå bygger han et imperium for VR-terapi

Bak veggene på et kjøpesenter, backet av en av Norges rikeste menn, i tett samarbeid med ledende fageksperter, utvikler gründer Kim Lien og Nordic Neurotech løsningene som kan være banebrytende for psykisk helse.

COO Anita Moe Larsen og gründer Kim Lien i Nordic Neurotech jobber tett med ledende fageksperter, blant annet om hvordan VR-terapi kan brukes inn mot unge.
Publisert Sist oppdatert

Så sentralt som det er mulig å komme i Norge, i samme bygg som Oslo City, har VR-gründer Kim Lien bygget en egen teknologihub over en hel etasje, og snart skal det bli mer.

– Jeg kjenner mange helseteknologiselskaper godt. Nordic Neurotech er det mest ambisiøse av alle, og har gode verdier i bunnen. Det var ikke vanskelig å bestemme seg da jeg nå skulle videre, sier Anita Moe Larsen. Den tidligere profilen fra Norway Health Tech har akkurat gått inn som ny COO VR-helse-startupen.

Samarbeid gir forsprang

Hun har et poeng. For de siste årene har det dukket opp flere oppstartsselskaper innenfor VR-behandling av psykiske lidelser, men få har kommet så langt som Lien og Nordic Neurotech.

Under radaren har selskapet bygget opp et omfattende forskningssamarbeid, med partnere som blant annet NTNU, Universitetet i Oslo, Høgskolen Dronning Mauds Minne, Oslo universitetssykehus, Kriminalomsorgen og Sunnaasstiftelsen.

Nordic Neurotech samarbeider med flere enn 100 psykologer, og tester ut behandlingsprogram innenfor ADHD, sosial angst og Tourettes – med mer. Foreløpig tilbyr de VR-verktøyet til profesjonelle aktører, som igjen velger å bruke det opp mot pasientene. På sikt kan det være aktuelt å selge tjenester direkte til vanlige forbrukere.

– Det er ekstremt viktig at dette gjøres på riktig måte, under kontrollerte former, derfor gjør vi det sammen med de dyktigste på feltet, sier gründer Kim Lien når vi møter ham og Anita Moe Larsen i hovedkvarteret i Stenersgata.

Der har de en liten klan med spesialiserte utviklere, psykologer, hjerneforskere og en egen produksjonsavdeling som lager VR-filmene, for å skape mest mulig realistiske situasjoner i VR.

Gründer Kim Lien er opptatt av at selskapet skal bidra positivt til verden på alle måter, og innreder mye av det nye VR-senteret med gjenbruksmøbler. Denne stolen har han imidlertid hatt med seg en stund.

En uvant vei

Kim Lien er ikke selv utdannet innenfor helse eller teknologi, men har en bachelor i markedskommunikasjon og en master i Internasjonal Business. Veien dit han er i dag er også ganske uvanlig. Fra han var 19 år jobbet han doble jobber, og kjøpte ganske tidlig sin første leilighet. Etter å ha renovert 10 leiligheter, satt han igjen med tre. Da han gjorde et prosjekt med Microsoft i 2017, oppdaget han VR-teknologien som den gangen var «en mobiltelefon i en pappbrille», men forsto potensialet og hvordan det kunne brukes i terapi.

– Jeg solgte leilighetene, og finansierte de første tre årene av Nordic Neurotech selv. Det ga meg friheten til å gå løs på problemstillingen og finne en bærekraftig modell, forteller Lien.

I 2020 hadde Nordic Neurotech kommet så langt at selskapet sammen med Oslo universitetssykehus fikk støtte til et innovasjonsprosjekt. Samtidig gikk Stein Erik Hagens investeringsselskap Canica inn med penger i selskapet. Hagen-familien har en eierandel på 24,9 prosent. I tillegg har selskapet fått ekstraordinært innovasjonstilskudd fra Innovasjon Norge på 7,3 millioner og et risikolån på 2,4 millioner kroner.

Anita Moe Larsen var kommunikasjonssjef i Norway Health Tech før hun gikk inn i ledelsen i Nordic Neurotech, et selskap hun hadde fulgt fra sidelinjen lenge.

Vil skape bølger

Med den innledende investeringen og støtte fra det offentlige har Lien tatt ytterligere et par syvmilssteg nå to år senere.

I høst tar selskapet nok en etasje i bygget og åpner NNT Science Lab på 1000 kvadratmeter, med et stort VR-behandlingssenter for langtidssykmeldte. Videre blir det «et rom for anvendbar forskning med interdisiplinær tilnærming, fagtreff, og plass til samfunnsnyttige prosjekter innen helse, teknologi og tverrsektorielle samarbeid,» påpeker Lien. Selve behandlingssenteret skal ha særlig fokus på unge i utenforsskap, og skjer i nært samarbeid med blant andre Rehabiliteringssenteret AiR og Innovasjonsdistrikt Sentrum.

COO Anita Moe Larsen mener selskapet er i ferd med å skape bølger innenfor VR, biofeedback og eksponeringsterapi.

– Her brytes grenser for hvordan man kan jobbe med pasienter med Tourettes, angst, tvang og depresjon, og selskapet har kommet veldig langt innen feltet. At det er solide investorer bak, gjør det enda mer spennende.

Moe Larsen understreker at utfordringene med mental helse øker i alle deler av verden, og at Nordic Neurotech er godt posisjonert til å ta sin del av dette markedet. Hun viser til at Norge er et land som er internasjonalt kjent for et solid offentlig helsevesen og høy grad av digitalisering i samfunnet, noe som er et godt utgangspunkt å skalere fra.

Støtte fra Erik Fosse

Få oppstartsselskaper har en like lang liste av prestisjetunge samarbeidsprosjekter som Nordic Neurotech, ikke minst med det offentlige.

– Det sies at det er krevende å få innpass hos det offentlige for en startup. Hvordan har dere egentlig klart alt dette?

– Det er sagt at 90 prosent av all innovasjon stoppes av mennesker. Jeg har hele veien hatt et tankesett der jeg går for vinn-vinn-vinn-situasjoner, hvordan skape verdi for vår samarbeidspartner, verdi for NNT og vinn for menneskene vi ønsker å bidra til å hjelpe, sier Lien, og utbroderer om veien inn.

Et første møte med psykologer ved Oslo Universitetssykehus åpnet dørene for Lien innen eksponeringsterapi. Videre har særlig Intervensjonssenteret, som ble ledet av den kjente legen Erik Fosse, vært en viktig hjelper på veien til et forskningsprosjekt innen målrettet hjernetrening. Prosjektet har støtte fra Norges forskningsråd og er i samarbeid med Intervensjonssenteret ved Rikshospitalet, psykologisk institutt og Vestfold sykehus.

Ny investeringsrunde

Foreløpig kommer mesteparten av inntektene fra offentlig støtte til prosjekter som dette. Planen fremover er å bygge videre på teknologien, og å lansere abonnementsbaserte modeller, med profesjonelle behandlere som betalende kunder, ifølge COO Anita Moe Larsen.

– Vi må vokse og skape inntektsstrømmer, men vi må også fortsette å være visjonære, sier Moe Larsen.

I løpet av høsten og vinteren er planen å gjennomføre en ny investeringsrunde for selskapet.

For Anita Moe Larsen sin del hadde hun fulgt Nordic Neurotech lenge, og innså at det var der hun ville jobbe. Hun avslører dessuten en aldri så liten hemmelighet, som er relevant for hennes engasjement inn mot selskapets kjerne – behandling av fobier.

– Jeg er ikke redd for så mye, men jeg har hatt klaustrofobi og hater små rom. For å håndtere dette tok jeg dykkerlappen. Jeg trives aller best høyt oppe på et fjell. Og nå gleder jeg meg til å være med på Nordic Neurotechs reise fremover - den blir spennende, det er i alle fall sikkert.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*