Vibeke Fængsrud, gründer av House of Math.

Slik rigger mattegründeren et team for dårlige dager: «Dette er et yrke for de aller færreste»

Etter 15 år i gründerrollen mener Vibeke Fængsrud hun har knekt koden for å takle motgang, og det handler ikke om ukentlige samtaler om egen mental helse: – Det er langt mer omfattende, sier hun.

Publisert Sist oppdatert

Gründer Vibeke Fængsrud hentet tidligere i år 11 millioner kroner til House of Math, det 14 år gamle selskapet som i fjor ryddet hedersplass til edtech og ny læringsteknologi i den ellers så analoge tjenesten for privatundervisning i skolen.

Hun kjenner lyden av investorer som banker på døra, som ber om oppdateringer, også når det butter imot. Gründertilværelsen ser betraktelig fetere ut i den glorifiserte pressen, mener Fængsrud og understreker, som hun også tidligere i Shifter har gjort; dette yrket er ikke for alle, og kanskje bare for de aller færreste.

– Det er masse press, stress, lange dager og skyhøye forventninger, sier hun.

– Ikke bare fra deg selv, men også de ansatte. Du selger jo gjerne inn at dette er det «the next big thing», og det skal du få med deg alle du ansetter på å tro. Det er tøft.

Omfattende infrastruktur

Northern Playground-gründer Jo Egil Tobiassen fortalte denne uken hvordan han etter et par år i eget selskap, ble ensom og deprimert. Nøkkelen til å få det bedre, ble for Tobiassen å engasjere et nytt styre som tok hans mentale helse på alvor.

Det nordiske venturefondet Byfounders mener på sin side det er kjensgjerning at visse ting kan være vanskelige for en gründer å ta opp med en investor, og de har derfor engasjert en ekstern coach som skal følge opp gründerne på et mer personlig plan.

Fængsrud har tidligere uttalt at et dårlig styre i verste fall kan rasere hele bedriften, men vil selv være forsiktig med å sette gründerens mentale helse for høyt på agendaen i dette rommet. I så fall bør metoden ha rot i forskning på feltet.

Hun mener det i stedet handler om en infrastruktur som er langt mer omfattende.

– Det handler i bunn og grunn om hvordan du velger å bygge bedriftskulturen i selskapet ditt, og her hos oss er den veldig tydelig, sier Fængsrud og forteller at de har et slagord i House of Math som heter; «her jobber det mennesker».

– Det innebærer at du kan komme på jobb og ha en skikkelig dårlig dag. Vi er bare mennesker. Da finner vi en løsning på problemet, og det skaper nye muligheter, sier gründeren, og forteller at hun på denne måten opplever lik behandling i retur.

– Mine ansatte kan ikke tro jeg er en maskin. Da kommer jeg til å gå til grunne. Derfor er jeg veldig åpen. Kanskje unormalt åpen, men det får jeg igjen for.

Fængsrud mener mental helse på denne måten står permanent på dagsorden gjennom både ovennevnte ledelsesfilosofi og bedriftskultur, uten at tematikken må knagges spesifikt og til faste tidspunkter, som for eksempel i et styremøte.

– Jeg tydeliggjør dette hele tiden ved å si det høyt, at her jobber det mennesker, at det er lov å ha en dårlig dag, og at det er lov å si ifra. Det gjelder meg også, sier hun.

Ledelse av nordmenn

Fængsrud forteller at hun for eksempel deler hvilke møter hun går i, hvorfor og hvordan det gikk, hvordan det går økonomisk og hva som til enhver tid skjer.

– Vi vet jo, når det kommer til ledelse av nordmenn, at de må skjønner hvorfor de skal gjøre noe. Nordmenn som ikke skjønner hvorfor, de gjør ingenting.

Derfor deler hun som leder masse, og råder andre til å dele mer enn de tror de må.

– Det kan godt hende det er fordi jeg er pedagog, at jeg vet om alle de tingene du selv for gitt, som andre ikke vet om. Du må gå grundig til verks, sier Fængsrud.

– Jeg kan ikke forvente forståelse hvis jeg ikke gir folk en mulighet til å forstå.

Realistiske forventninger

Til grunn må det imidlertid ligge realistisk forventningsstyring hos gründeren selv, mener Fængsrud, i tillegg til et nettverk av personer gründeren er fortrolig med.

– Du må vite at det kommer tøffe tak. Det finnes ikke en bedrift i verden der det ikke skjer. Shit happens all the time, men så lenge du er forberedt og er rigget for å takle motgang, er bare å kjøre på med enda mer krummet nakke, sier hun.

Fængsrud gjentar at lederrollen ikke er for alle, at den kommer med et stort ansvar, og at vi har et litt misforstått holdning i Norge; alt er en menneskerett her.

– Alle skal kunne være alt og bli alt, men alle passer ikke til alt, og det er greit.

– Hvordan kan du vite på forhånd at du er en person som kan bli gründer?

– Hvis du syns det er vanskelig at folk mener ting om deg, eller hvis du gir opp når du møter motstand, i stedet for å prøve noe nytt og enda hardere, da er det sterke indikasjoner på at du kanskje ikke bør drive med dette, sier Fængsrud.