klima

Klimakrisen trumfer kapitalkrisen. Skyfri henter 51 millioner kroner

En rekke ba om å få investere i de norske klimagründerne.

Publisert

Mens det er mørketid for mange teknologiselskaper som trenger kapital, skinner solen heldigvis for noen av dem. Norske Skyfri har nå fått inn 51 millioner kroner fra investorer i et konvertibelt lån. Seriegründer Murshid M. Ali vegrer seg nesten for å fortelle om gladnyheten, fordi han som investor i en rekke andre oppstartsselskaper vet hvor krevende det er for mange akkurat nå.

- Vi har fått mange innkommende henvendelser fra investorer, så for klimateknologi er tilstanden i kapitalmarkedet relativt ok, sier Ali litt brydd.

Han etablerte i fjor Skyfri sammen med sin gründerkollega Petter S. Berge fra Norsk Solar, og medgründerne Pratik Ghoshal, og Aslan Shamsutdin.

En buffer

Skyfri sin teknologi muliggjør innsamling av ulik sensor- og produksjonsdata fra solanlegg, og gir innsikt i produksjonsfeil og årsak i sanntid. Kongstanken er å få til fullautomatisert drift- og vedlikehold av slike anlegg, og å slå sammen alt til en integrert vertikal istedenfor flere siloer slik det er i dag.

Egentlig var det en god stund til de trengte påfyll med kapital. Men gründerne så at flere av investorene som tok kontakt, ville kunne bli strategisk svært viktige. Flere var allerede involvert i sol-energisektoren, og hadde et stort nettverk inn i markeder der Skyfri er på vei inn.

– Tanken var å ha en solid buffer med cash på konto videre fremover. I dagens situasjon vet du jo aldri hva som skjer. Så du kan si at det er en «hedge», samtidig som det var mange «top notch» investorer som ville komme om bord, sier Ali, og legger til:

– Mange andre sliter nå, så hvis du kan ta en «pute», så gjør du det.

– Men ditt eierskap som gründer blir jo også utvannet hvis du henter for mye penger for tidlig?

– For oss er det viktigste å bygge et solid selskap. Vi har gjort dette såpass mange ganger før nå, at vi vet nytten av nettverkseffekter med de rette investorene.

Kjente navn

Blant de nye investorene finner vi de internasjonale ventureselskapene All Iron Ventures, Speedinvest, Tie Break Ventures, Saber GmbH og Greenlight Ventures, i tillegg norske Nergaard Investment Partners.

Spanske All Iron har siden oppstarten i 2018 investert i over 50 selskaper i 11 forskjellige land, og har ifølge egne opplysninger verdier for 140 millioner euro. Bedriftene i porteføljen har hentet til sammen over fire milliarder euro. Partnerne Ander Michelena and Jon Uriarte grunnla Ticketbis som de solgte til Ebay for 165 millioner euro. Selv om de har tjent sin formue på billetteknologi, så har de en bred portefølje, men med flere selskaper innenfor bærekraft. Mer spesifikt har de også en annen fremgangsrik solstartup, Otovo-konkurrenten Sunhero.

En annen Sunhero-investor er Speedinvest. Fondet går for å være en av de mest aktive VC-investorene i Europa, og har en rekke kjente selskaper i sin portefølje. Wefox, Bitpanda og Tier er noen av dem. Nylig ble Speedinvest også omtalt som en av regionens fremste klimateknologi-investorer, av nettstedet Sifted.

Tennis-esset

For den idrettsinteresserte leser kan det dessuten være en viss grunn til å få stjerner i øynene. Tie-Break Ventures er nemlig blant de som velger å satse pengene på det norske oppstartsselskapet. Fondet er grunnlagt av Mischa Zverev og Shanka Yayasinha. Førstnevnte er en profesjonell tennisspiller som var helt oppe på 25. plass på verdensrankingen. Hans foreløpige høydepunkt før det begynte å gå nedover igjen i idrettskarrieren, var da han slo den daværende verdenseneren Andy Murray i Australia Open i 2017.

– Jeg hadde faktisk aldri hørt om tennis-fyren før, men Shanka har jobbet i Monacos statlige investeringsfond, og har særlig god kundekontakt inn mot solkraft, påpeker Murshid M. Ali.

For norske tech-interesserte er det også verdt å merke seg at de har gått inn i den norske plast-innsamlings-startupen Empower.

I tillegg har et knippe profilerte engleinvestorer investert fra før, deriblant Johan Brand fra We Are Human, Andreas Helbig fra Atomico, Chris Murphy fra Websummit, og David Rowan, gründeren bak Wired Magazine.

Satser i USA og Afrika

Ali legger også til litt om hva neste steg nå blir.

– Vi føler at vi nå har knekket koden og er klar for salg og skalering. Vi skal nå ekspandere med fokus på USA og det sørlige Afrika, sier gründeren.

Skyfri bygges gjennom strategiske oppkjøp av tradisjonelle selskaper, integrering av teknologi i disse, og salg av “software as a service”-løsninger til kunder, ifølge Ali.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*