innlegg
«Kommunene og fylkene må fremme, ikke hemme innovasjon»
Det gir ikke mening at det offentlige skal bruke sine inntekter på å konkurrere ut private virksomheter, skriver Abelias administrerende direktør, Øystein E. Søreide, og leder for teknologipolitikk, Ingvild von Krogh.
Norge har en sterk tradisjon for et godt samarbeid mellom offentlig, privat og ideell sektor. Det er et fortrinn vi må ta vare på.
Nylig kunne vi lese i gründer og teknologi- avisen Shifter om Helse Midt-Norge der St Olavs Hospital skal utvikle et verktøy for turnusplanlegging som allerede finnes i det private markedet. Skal Norge bli et digitalt, og bærekraftig kunnskapssamfunn, må vi ikke gå i bena på hverandre, men samarbeide. Da kan ikke helseforetak og kommunal sektor velge å utvikle egne digitale løsninger, samtidig som det allerede finnes en eksisterende løsning i markedet.
I Abelia hører vi stadig om at hjemmemarkedet er vanskelig å komme inn på for bedriftene. Det er for vanskelig å levere sine tjenester til offentlig sektor. Dette er uheldig.
Det offentlige har betydelig kjøpekraft og burde bruke dette til å utvikle norske bedrifter. Det offentlige kjøper varer og tjenester for ca 780 milliarder kroner hvert år. Dette er betydelige økonomiske muskler som kan fremme innovasjon gjennom innkjøp. Dette kan både hjelpe kommune-Norge til å tenke nytt og bruke ressursene smartere, i tillegg til at det vil sikre vekstselskaper langsiktig kontrakter og kapital. Vinn-vinn.
For å lykkes med ideen sin i det internasjonale markedet, må man ofte bevise resultater fra hjemlandet først. Norge er må få flere ben å stå på, og ser vi til andre land er det selskaper drevet av teknologi og forskning som leder an.
Derfor må det bli lettere for teknologidrevne vekstselskaper å vokse i Norge. I tillegg til et tilgjengelig hjemmemarked, er vi også avhengig av nok folk, og et mer innovasjonsfremmende skattesystem.
Kommunene og fylkeskommunene kommer til å møte på store utfordringer fremover. Det blir flere eldre, færre yngre, personellmangel i helsesektoren og trange økonomiske rammer. Teknologi vil ikke være en quick fix, men det vil kunne demme opp for mange av utfordringene. Nye, smarte digitale løsninger kan redusere belastningen til helsepersonell, øke produktiviteten, og sørge for at eldre kan leve gode liv hjemme, lengre.
Vi er helt avhengig av at det offentlige og private samarbeider for å løse fremtidens utfordringer. Der mange kommuner og fylkeskommuner har innkjøpsmakt og personell, kan det private bistå med innovasjon og nytenking. Men da er vi helt avhengig av at man fremmer, og ikke hemmer innovasjon.