Energi

Tidl. toppolitiker i Oslo Ap ble gründer: – Ville få tingene vi snakket om i bystyret ut i live

Da han i fjor valgte å avslutte tolv år som politiker i Oslo Arbeiderparti, ble han av Raymond Johansen omtalt som en av partiets beste. Nå har han satset på gründerdrømmen med batteriselskapet Battja.

Battja-gründer Andreas Halse foran sin tidligere arbeidsplass.
Publisert Sist oppdatert

– Jeg har brukt mye av livet på å jobbe med de politiske rammevilkårene. Nå har jeg lyst til å komme ned i grøten og sørge for at ting skjer på bakken, sier Andreas Halse. 

Etter 12 år som heltidpolitiker for Oslo Arbeiderparti valgte han i fjor høst å endre kurs fullstendig. 

I stedet for å delta i politiske debatter og beslutningsprosesser, har han nå kastet seg ut i gründerlivet for å bygge batteribedriften Battja. 

Ambisjonen er å bidra til det grønne skiftet han i en årrekke kjempet for i politikken – men nå mer i praksis.

Med Battja, som skal selge og leie ut store batterier til norsk industri og næringsliv, ønsker han nemlig å tilby konkrete løsninger, som kan hjelpe bedrifter med å redusere strømforbruket og kutte utslipp. 

En ungdomsdrøm

Å starte noe eget beskriver Halse som en gammel drøm han har båret på helt siden videregående. 

Etter han skrev en masteroppgave om innovasjonsteori for rundt tjue år siden, har han også vært opptatt av hvordan man skaper et grønt næringsliv.

– Jeg har tenkt på det mange ganger, men aldri tatt skrittet før. Det har alltid vært mye spennende og viktig å gjøre i politikken, forklarer Halse. 

Beslutningen om å slutte som politiker tok han først i fjor høst, etter valgnederlaget til Ap  i Oslo. Før dette hadde han jobbet i bystyret som klima- og miljøpolitisk talsperson for partiet i seks år. 

Blant politiske seire han kan se tilbake på er anskaffelsen av en halv milliard ekstra årlige midler til T-bane og trikk, og 3,5 milliarder ekstra i grunneierbidrag til Fornebubanen.

I Avisa Oslo beskrev tidligere byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ham som «en av de beste politikerne Oslo Ap har hatt». 

– Andreas har vært helt avgjørende for Aps grønne profil, uttalte han til avisen i fjor. 

Nå vil Halse altså jobbe for klima- og miljø, men som praktiker: 

– Man kan få til mye som politiker, og jeg er stolt av mye jeg var med på, men til syvende og sist kan man bare vedta at noen andre skal eller bør gjøre noe. Jeg hadde lyst til å bli praktiker, og faktisk få de tingene vi snakket om i bystyret ut i live, sier Halse. 

– Nå har jeg drevet med politikk i mange år, og det er virkelig på tide å oppnå gamle drømmer, sier han. 

Varm velkomst

Halse forteller at næringslivet har tatt han godt i mot, og at det har vært mange åpne dører den første tiden som gründer. 

– Det å gå ut av politikken og inn i næringslivet har utelukkende vært positivt. Det er en mye mer negativ konkurransekultur i politikken enn i næringslivet, avslører Halse

– Det er definitivt konkurranse i næringslivet også, men på en mye mer positiv måte. Det er en helt annen stemning, legger han til og peker på den positive Linkedin-kulturen. 

Nå når han skal bygge selskap med ambisjoner om å løse klima- og energiutfordringer, kommer samtidig nettverket han har bygget opp som politiker godt med. 

– Jeg har fått overveldende positive tilbakemeldinger på at jeg tør å satse, sier han. 

Halse er usikker på om det er mange politikere som bærer på den samme gründerdrømmen som han. 

– Men jeg tror flere har godt av å utfordre seg litt, sier han. 

Battja-gründeren påpeker at mange typisk havner i kommunikasjonsbransjen etter de avslutter politikerkarrieren. 

– Men det er ganske mange ting som er spennende ut over det, sier han.

Lever på sparepengene

Nå lever han altså på sparepengene mens han alene bygger opp Battja fra bunnen.

Idéen til selskapet oppsto i månedene etter han sluttet som politiker, mens han fortsatt mottok etterlønn. 

– Jeg brukte mye tid på å lese meg opp og å snakke med folk. Etterhvert kom konklusjonen om at batterier er på samme sted der solceller var for fem år siden. Det kommer bare til å bli større og større, og det vil jeg være med på å få til å skje, sier Halse. 

– Nå som du selv er gründer med din bakgrunn som politiker: Er det noen utfordringer  gründere har du ser som viktige for politikere å ta tak i?

– Regelverket rundt det å starte bedrift er ganske forståelig og greit. Å etablere bedrift i dag er kjempelett, sammenlignet med for 20 år siden da man måtte ha 100.000 kroner i egenkapital og kunne regnskap for å starte selskap, svarer han. 

Selv har han ikke møtt på noen store utfordringer ennå, men nekter ikke for at det å drive bedrift ofte består av å gå to skritt frem en dag og ett skritt tilbake dagen etter. 

Kult, grønt og lønnsomt

Planen er altså å selge og leie ut store kontainer-størrelse batterier som ulike bedrifter kan bruke til å for eksempel å fordele strømforbruket: 

– Kunden kan være en industribedrift som har store svingninger i strømforbruket. Nettleien bestemmes jo av timen man bruker mest strøm. Da kan man bruke batteriet som en slags vanntank for å jevne ut forbruket, og dermed sørge for at nettleien blir lavere, forklarer gründeren. 

Han tror at å benytte seg av batterier kan være en viktig del av løsningen for at flere bedrifter skal kunne elektrifisere og dermed tilpasse seg det grønne skiftet – som han i årevis har jobbet med som politiker. 

– Det er i Norge mye snakk om alle milliardene man må investere i nettet. Jeg tror batterier kan være med på å avlaste de investeringene, sier han. 

For at man skal få til et mer klimavennlig samfunn, er man også nødt til å jobbe for at ulike løsninger blir lønnsomme, mener han. 

– Fremover må det bli mye mer fokus på lønnsomhet. Det skal ikke lenger bare være kult og grønt – det må være lønnsomt, kult og grønt, understreker Halse. 

For å få til dette mener han man må se til solcelle-industrien:

– Nå er alle de store eiendomsaktørene i Norge klare over at solceller er et alternativ, og jeg mener batterier har det samme type potensialet. Vi må dermed får det frem i pannebransken til folk, sier han. 

Avtale på plass

Battja har ikke tatt på seg oppgaven med å selv produsere de enorme batteriene. 

Halse mener heller det å skreddersy for hvordan man kan bruke batteriene blir det viktige fremover. 

– Det er kjempefint om noen lykkes med å bygge batterier i Norge, men jeg tenker det er som med mobiler: Det er ikke så interessant hvor de lages, men utrolig interessant hva de kan brukes til. 

Nylig landet han en samarbeidsavtale med den svensk-norske batterileverandøren Capture Energy, som halvannet år etter oppstart har en omsetning på rundt 300 millioner kroner i året. 

– De er altså ikke så veldig gamle heller, men har allerede solgt batterier i hele Norden. Å ha en god og stabil partner å samarbeide med er veldig viktig, sier Halse. 

Nå vil han gjerne også ha med seg en partner eller to til inn i prosjektet. 

Målaversjon

Halse er forsiktig med å sette noen konkrete mål om hva han ønsker å oppnå i tiden fremover. 

– Jeg har litt målaversjon etter å ha vært i politikken i mange år. Der er det ofte en slags konkurranse om å sette det høyeste målet. 

– Men det er ikke alltid de som setter de høyeste målene som er best på eller vet hvordan man faktisk skal nå de. Jeg prøver heller å ha mål om å gjøre en bedre jobb denne uka enn den forrige.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.