finansiering

Krisen gjør «fast jobb great again»

Gründersjef Lene Skjæveland Bø tror uro og usikkerhet gjør at gründerspirer dropper startup-drømmen.

Lene Skjæveland Bø i GründerAcademy er bekymret over situasjonen i gründernorge.
Publisert Sist oppdatert

I en artikkel her på Shifter kunne Innovasjon Norge melde om en betydelig nedgang i antall søkere til oppstartsstøtte. Noe som har resultert i at det ble delt ut mindre penger til dette i fjor enn på over ti år.

Nå slår også andre krefter i økosystemet alarm. Lene Skjæveland Bø, som leder i GründerAcademy, SpareBank 1 SR-Banks akseleratorprogram, er bekymret over tilfanget av nyoppstarta gründere.

– Normalt åpner kriser for nye muligheter. Nå er det uro og uvanlig store usikkerhet på flere områder. Det kan gjøre at folk vegrer seg for å satse. Vi ser også at få av studentbedriftene som deltar i programmet, fortsetter med selskapet når de er ferdige med masteren sin. De får tilbud om, og takker ja til, gode faste jobber, sier Skjæveland Bø, som vitner færre søkere til eget gründerakademi.

Ned fra toppen

Hun peker på at vi under pandemien, så uvanlig mange starte bedrift.

Også under oljekrisen i 2015, valgte flere å satse på egen hånd i stedet.

Dagens utfordrende situasjon, med tanke på krig, rentehopp, inflasjon og ekstreme energipriser, skiller seg imidlertid fra andre kriser, mener Skjæveland Bø.

Antall registrerte foretak gikk ifølge SSB ned siste halvår 2022, sammenlignet med 2021.

Flere søker seg heller til faste, trygge jobber

Skjæveland Bø sier hun har vært i kontakt med flere som søker seg til faste, trygge jobber heller enn å satse på egne ideer.

Blant dem som har vurdert å snu, er gründer Oddvar Opsanger bak oppstartsselskapet Carrmon, etablert i fjor.

Han utvikler en app som automatisk skal registere og varsle hjertestans øyeblikkelig.

Gründeren deltok på GründerAcademy i fjor og fortalte i forrige uke sin historie til NRK.

Det siste året har Opsanger utviklet en betaversjon av løsningen, samtidig som han har hatt samtaler med investorer - foreløpig uten å få napp noe sted. Nå kjenner han på motgang og usikkerhet knyttet til stadig høyere regninger på alle bauger og kanter.

Selskapet trenger ifølge gründeren én million kroner for å få produktet ut i markedet.

– Selvfølgelig laget jeg tidlig et regnestykke på hvor mye det ville koste å utvikle dette, og så at den eneste muligheten her var å hente eksterne investorer, i tillegg til å benytte seg av den innovasjonshjelpen som finnes i mitt område.

Opsanger viser til deltakelsen på GründerAcademy, i tillegg til Validés akselerator.

– Jeg har bygget et stort nettverk det siste året, men det å hente penger, det å faktisk selge inn en idé og et konsept, har vist seg forholdsvis tungt, sier han til Shifter.

Oddvar Opsanger i Carrmon.

– Noen «ghoster» etter første samtale, men andre igjen mener risikoen blir for høy

Opsanger forteller at han et en av de som har søkt om å få et markedsavklaringstilskudd fra Innovasjon Norge, men fikk avslag.

– Med en lang begrunnelse om at de ville se ferdig betaversjon først, og en forklaring om at så lenge dette var en app-basert løsning, var kravet høyere for å få innvilget støtte, sier gründeren og legger til:

– Jeg vil søke kommersialiseringstilskudd etter at første investor er på plass, siden dette krever at vi har 70.000 kroner på bok selv, sier Opsanger.

Varierende fra investorene

Gründeren forteller videre om ulike samarbeidspartnere. Selskapet kan på kort tid være klare for å teste løsningen i markedet, men tilbakemeldingene fra investorer har vært svært varierende.

– Noen "ghoster" etter første samtale, men andre igjen mener risikoen blir for høy - og vil først se en løsning ute i markedet med allerede betalende kunder, sier Opsanger.

– Men som veldig mange andre gründere har jeg ikke penger selv til å realisere ideen, men er avhengig av eksterne midler. I tillegg går jo livet utenom gründertilværelsen like fort som det alltid har gjort, alt fra huslån til regninger, mat og drivstoff skal betales hver måned, så det vil absolutt strupe tiden jeg har til å jobbe med dette fremover.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!