robotikk
Landet milliard-kontrakt med Amazon – som tar lodd i selskapet
Zivids robotøyne har vekket oppmerksomheten til verdens største retailer.
Zivid meldte i fjor om et teknologisk gjennombrudd.
3D-kameraet deres var da første i verden som kunne «se» gjennomsiktige ting – en egenskap konkurrentene hadde prøvd og feilet i å utvikle i årevis – som gir håp om å øke effektiviteten på plukkeroboter langs samlebånd.
Nå er det klart at gründer Henrik Schumann-Olsen har sikret seg en av de aller største skalpene som finnes der ute, netthandelskjempen Amazon, både som kunde og potensiell investor.
I dokumenter som Shifter har sett, går det frem at Amazon har inngått en avtale med Zivid som går over minst fem år og som kan utgjøre over én milliard kroner i salg.
Samtidig har Amazon tegnet seg for rundt 4,6 millioner tegningsretter, altså en rett til å tegne seg for nyutstedte aksjer. Når eller hvis de utløses, vil Amazon kontrollere ti prosent av selskapets aksjer.
Amazon skal etter avtalen betale 32 kroner per aksje, for totalt 147 millioner kroner. I avtalen verdsettes Zivid til 1,33 milliarder kroner før tegningsrettene eventuelt utløses.
Kun ti prosent av tegningsrettene kan utløses allerede i år. Deretter blir de gradvis opptjent via 100 milepæler knyttet til salg til Amazon eller selskaper tilknyttet dem. Hver milepæl utgjør 1,6 millioner dollar i salg, slik at kontrakten er på totalt 160 millioner dollar, eller 1,7 milliarder kroner.
Amazon kan få raskere opptjening av tegningsretter dersom det skjer en endring av kontroll i selskapet.
– Viser verdipotensialet
De største eierne i Zivid i dag er Firda, Sintef Venture og Rasmussengruppen. Øystein Skiri og Gustav Witzøs Futurum Venture eier rundt en million aksjer.
Styreleder Magnus Nordseth representerer Firda og kan ikke gå i detaljer om avtalen, men sier at de har vunnet konkrete prosjekter hos Amazon og at avtalen viser noe av verdipotensialet og mulighetene som Zivid jobber med.
– Potensialet er veldig stort. Amazon er størst i verden på netthandel og ledende innen robotikk og automasjon, så vi synes det er veldig kult at de velger oss, sier han og viser til at Amazon har sett på alt som finnes av teknologi før valget falt på dem.
– At de velger å jobbe med oss bekrefter at vi er verdensledende på 3D-syn.
Han er også tydelig på at avtalen ikke begrenser Zivid på noe vis. Selskapet står fritt til å selge til hvem de vil, og dersom en konkurrent av Amazon eller andre skulle ønske å kjøpe dem opp, plikter de kun til å informere Amazon og gi dem en mulighet til å komme med et eventuelt bud.