Lanserer ny markedsplass for kjøp og salg av unoterte aksjer
«En hybrid mellom Oslo Børs' Family & Friends-liste og Finn.no», sier Stine Sofie Grindheim, daglig leder i Dealflow.
Så langt har to selskaper gjort seg tilgjengelige på markedsplassen, og allerede på dag én tikket det inn flere forespørsler, ifølge Dealflow.
– Vi ønsker å skape mer likviditet i markedet for unoterte aksjer. Det har vært en etterspørsel etter dette fra våre kunder, sier daglig leder Stine Sofie Grindheim.
Selskapet tilbyr allerede en plattform for aksjebasert folkefinansiering.
– Vi har jo sett at folk legger ut kjøps- eller salgsforespørsler på unoterte aksjer på Finn.no, rett og slett fordi det så og si det eneste stedet du kan gjøre det for enkelte selskaper. Vi ville derfor lage en mer trygg og sofistikert møteplass.
– Mer attraktivt
Dealflow skal undersøke at selger faktisk eier aksjene - og at vedkommende har lov til å selge dem, men partene er selv ansvarlige for transaksjonen.
De sender likevel ut et utkast til avtaleverk som partene kan signere. I etterkant sjekker også Dealflow at det er ført riktig informasjon i selskapets aksjeierbok.
– Dette er et tilbud som selskaper kan gi til sine investorer og aksjonærer, noe som kan gjøre selskapet enda mer attraktivt, sier Grindheim.
Hun kaller det en slags hybrid mellom Oslo Børs' Family & Friends og Finn.no.
– Det koster en del for små selskaper å vært notert på Family & Friends-listen, over det dobbelte sammenlignet med vår pris. Her må også selskaper betale for en megler. Det blir fort veldig kostbart, sier Grindheim.
– Umodent marked
NOTC-listen Family & Friends ble lansert høsten 2018, men per i dag er kun fire selskaper oppført, deriblant kabelkamera-selskapet Wiral.
Listen er også beregnet for unoterte oppstartselskaper, familieselskaper og andre bedrifter med markedsverdi under 100 millioner kroner.
Shifter skrev i fjor om laber interesse for Oslos "børs light". Pådriver og daglig leder i Privatnet og Around, Camilla Andersson, uttalte blant annet at hun tror "folk flest" trenger å se flere gode exit-eksempler fra dette annenhåndsmarkedet.
– Vi bygger uten tvil selskaper raskere i dag enn før. Men det tar fortsatt langt tid å få en exit eller avkastning på investert beløp. For å få den gemene mann til å bidra inn i dette markedet, trenger vi et andrehåndsmarked som fungerer. Hvis man får det til å fungere, får vi et økosystem som bidrar til større aktivitet, sier Andersson.
Også Grindheim mener markedet ennå er umodent i Norge.
– Kjøp og salg av unoterte aksjer har ikke vært tilgjengelig for folk flest i så lang tid. Folkeinvest har eksistert i noen år, og vi nærmer oss to år, men vi har fortsatt en vei å gå med at folk skal kjenne til muligheten., sier hun og legger til:
– Hele folkefinansieringsbevegelsen er i sterk vekst, og jeg tror dette med unoterte aksjer er noe som vil bli mer og mer vanlig, men det må modnes - litt og litt.