STATLIG KAPITAL

Lover svar innen 8 timer til alle som jakter penger fra staten, uansett om det er 100.000 eller 10 millioner

Virkemiddelapparatet får én felles inngang, uavhengig av om du er studentgründer eller milliardkonsern. Innovasjon Norge lover å plassere prosjektet på riktig hylle i løpet av 4-8 timer.

Gründer Kristian Mikalsen (t.v.) tester det nye systemet som skal gjøre behandlingen av søknader om støtte fra virkemiddelapparatet mer effektivt. Næringsminister Jan Christian Vestre observerer.
Publisert Sist oppdatert

Under pandemien har staten delt ut rekordmye penger gjennom det såkalte virkemiddelapparatet, det vil si de ulike tilskudds- og låneordningene til eksempelvis Innovasjon Norge, Forskningsrådet, Siva og Eksfin.

Parallelt har det pågått en stor gjennomgang av dette apparatet, med målsetning om å effektivisere systemet.

– Bedriftene jeg har besøkt forteller at virkemiddelapparatet er nyttig, men at det er veldig stort og uoversiktlig, og altfor vanskelig å finne frem til riktig ordning. Derfor gjør vi nå noe med dette, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

Næringsminister Jan Christian Vestre tror flere vil benytte seg av de statlige støttetilbudene fremover.

Torsdag presenterte næringsministeren den digitale løsningen «En vei inn».

Den første versjonen er i bunn og grunn et spørreskjema som skal sørge for at saksbehandlerne enklere kan sende potensielle søkere til riktig ordning.

På sikt er ambisjonen å utvikle løsningen til å bli halvautomatisert, og til å omfatte de europeiske støtteordningene.

– Nå tror jeg vi kan få enda flere prosjekter opp og stå. Jeg tror en del har falt fra underveis tidligere, rett og slett fordi mange har blitt skremt av at det er så mange aktører at man har valg å ikke gå inn i det, sier Vestre.

LES OGSÅ: Næringsministeren vil øke innsatsen for gründerne: «Vi trenger flere bein å stå på»

«One size fits all»

Til stede under lanseringen var det purunge gründerselskapet Energy Field Solutions, som utvikler mobile solcellesystemer pakket i kontainere, og bioraffineriet Borregaard, som omsetter for milliarder.

Den nye ordningen legger opp til at alle som søker offentlige tilskudd eller lån skal gjennom den samme porten, og det skal ikke ta mer enn 15 minutter.

– Vi har vært veldig opptatt av at dette må være like relevant for alle, for det er bredden av næringslivet den skal treffe, sier Vestre.

– Ordningen skal treffe høyst ulike selskaper. Er det hensiktsmessig å samle gründere under samme paraply som industrielle giganter?

– Mitt inntrykk er at dette treffer både gründeren og storindustrien. Tanken vår er at det skal være så enkelt som mulig, rett og slett én dør inn. Vi vil at næringslivet skal bruke tiden sin på verdiskaping, ikke på offentlig byråkrati.

– Det ville heller ikke vært så enkelt å lage ulike plattformer for ulike selskaper. Man har gründeren og storindustrien, men også alt imellom. SMB-bedriftene er også en veldig mangfoldig gjeng. Så det er tanken; at det skal være så enkelt som mulig. Med denne løsningen sparer man veldig mye tid.

LES OGSÅ: Millionpott til studenter rykker stadig nærmere ny eier: «Risikabelt og svært uheldig», mener direktør

Innovasjon Norge bestemmer

Førstelinja legges til Innovasjon Norge og det nevnte gründerkontoret i Førde. De bestemmer hvor de ulike prosjektene sendes, enten det er videre inn i IN-systemet, til Forskningsrådet, Siva, eller noen andre programmer.

Denne vurderingen skal skje i løpet av 4-8 timer, bekrefter administrerende direktør Håkon Haugli i Innovasjon Norge.

– Det er veldig godt samarbeid mellom de ulike aktørene, og full oppslutning om at det er Innovasjon Norge som skal håndtere dette. De som jobber i Førde har god oversikt over de andre programmene, og det er god kompetanseoverføring mellom aktørene, sier Vestre.

LES OGSÅ: Fire nye modeller for å spinne ut startups fra forskning

Lover å sikre kapasiteten

Internt i Innovasjon Norge legges det opp til en hypereffektiv behandling, og søkere skal kunne forvente svar på hvilken ordningen som kan passe og veien videre, i løpet av 4-8 timer. Det bekrefter administrerende direktør Håkon Haugli i Innovasjon Norge.

– Kapasiteten kan fort bli utfordret?

– Det kan jeg bare si, at det skal ikke næringslivet bekymre seg for. Det skal vi fikse, sier Vestre, uten å utdype hva det vil innebære.