Equality Check-gründerne Marie Louise Sunde og Isabelle Ringnes, her i lokalene til nye Share i Myntgata i Oslo.

Mangfoldsgründerne lanserte «fast and ugly»: Nå girer de opp med stjernelag på eiersiden

Aksel Lund Svindal sitt «startup-studio», Norselab, er største investor når Equality Check lukker emisjonsrunden på 5,2 millioner kroner. Gründerne ryddet også plass til flere kjente navn.

Publisert Sist oppdatert

– Det er ikke akkurat «brain surgery», men relativt konkrete ting bedrifter kan gjøre. Likevel er det mange som ikke gjør det, sier Isabelle Ringnes.

Sammen med Marie Louise Sunde lanserte hun i fjor sommer første versjon av Equality Check. Plattformen kan avsløre hvor likestilt en arbeidsplass er, basert på ansattes anonyme vurderinger, men kan også hjelpe bedrifter med å bli bedre.

– Den første siden vi lanserte var svært enkel og ikke veldig brukervennlig, men det er jo litt sånn; gir du ut et produkt og er fornøyd, så har du gitt det ut for sent. Du skal rett og slett være litt flau når du gir ut produktet første gang, sier Ringnes.

Gründerne sanket likevel over 3000 vurderinger, fordelt på over 100 selskaper, små som store, deriblant KPMG, Schibsted, DNB, AF Gruppen, Vipps, Evry, Sopra Steria og Accenture.

Equality Check-gründerne Marie Louise Sunde og Isabelle Ringnes har sikret seg millioner for drift ut året. De har også utvidet teamet med fire nye.

– Vi har jo Andreas Thorsheim (Otovo-gründer, red. anm.) i styret vårt, og et av hans mottoer er «fast and ugly». Vi soft-lanserte derfor i litt forskjellige runder i fjor, men det er først nå vi virkelig skal gå ut med dette, sier Sunde.

Utallige «cold calls»

Selskapet har det siste halvåret også utvidet teamet med fire nye ansatte, i tillegg til å jakte penger til videre drift.

En prosess med utallige «cold calls», tilsvarende mye «hustling», gjetting av epost-adresser, møter og stang ut, resulterte før jul i en overtegnet emisjon på 5,2 millioner kroner.

«Gründerfabrikken» Norselab, med blant andre Aksel Lund Svindal på laget, er største investor.

På eiersiden i Equality Check står nå også komiker Sigrid Bonde Tusvik, startup-investor Trond Riiber Knutsen, Finn.no-sjef Christian Printzell Halvorsen og Too Good To Go-gründer Sophie Wiik, i rekken av totalt 16 private investorer.

Sistnevnte investerte i fjor også en million i delingstjenesten Fjong. Også Bonde Tusvik har tidligere satset penger på en norsk startup, i spareappen Spiff.

– Vi er superfornøyd med investorgruppen vår. De sitter på så mye kompetanse og erfaring som blir viktig for oss i den fasen vi skal inn i fremover, sier Sunde.

– Konkrete løsninger

Før jul ble det også kjent at Unconventional Venture (UV) har investert i likestillingsselskapet, som én av sine åtte første investeringer.

– Hva skiller dere fra andre aktører som jobber med mangfold i næringslivet?

Både det at vi skaper en transparens og gir folk en mulighet til å være med å katalysere prosessen anonymt - og at vi tilbyr en forskningsbasert og datadreven plattform, som gir selskaper konkrete løsninger. Det er det ingen andre som gjør, sier Sunde og viser til samarbeidet med CORE, forskningssenteret for likestilling.

Nyansatte Kamilla Kristine Fredriksen Fon og Mark Diffey sammen med Equality Check-gründerne Isabelle Ringnes og Marie Louise Sunde på Share.

Betalingsversjonen Equality Check for Business tilbyr bedrifter blant annet et «heat map» som identifiserer styrker og svakheter. Den digitale rapporten skal i sin tur foreslå tiltak forankret i nettopp forskning. Gratisversjonen Equality Check sammenlignes med Tripadvisor.

– Høytflyvende verdier om at en bedrift skal være likestilt, blir ofte ikke prioritert i det daglige. Men gjennom Equality Check bidrar de ansatte til transparens, og dermed får bedrifter en ekstern og tydelig motivator til faktisk å fokusere, i tillegg får de vite hvordan, sier Sunde.

Den tidligere kirurgen, som lenge hadde en sterk stemme i den medisinske #metoo-bevegelsen i Norge, understreker:

– Vi dekker hele mangfoldsperspektivet, ikke bare kjønnsmangfoldet.

– Hvorfor er det viktig å kommunisere?

– Fordi likestilling og ubevisst diskriminering ikke bare er noe som skjer på kjønn, men også på etnisk minoritetsbakgrunn, funksjonsnedsettelse, alder, legning og andre parametere. Mye av dette vet vi lite om i Norge i dag, sier Sunde.

– En av grunnene til at vi startet dette i utgangspunktet, var jo at det ikke fantes nok data på hvordan det faktisk ligger an, legger Ringnes til.

Bedrifter har gjerne identifisert en generell kjønnsbalanse, forteller Ringnes, men det finnes mange nivåer.

– Typisk er det 50/50 kvinner og menn i juniorstillinger, men oppover i rekkene, er det nesten 90 prosent menn, sier Ringnes.

«Equality checker»

Gründernes har også et mål om at Equality Check skal bli et verb.

– Du "googler" noe i dag, så "equality checker" du en bedrift om fem år, sier Ringnes.

– Eller i morgen! Helst det, supplerer Sunde.

De håper også plattformen blir et "go to"-place for bedrifter, ansatte og jobbsøkere - i Norge, men også globalt.

– Vi håper å skalere utenfor Norge og Sverige neste år. Og før svensk lansering, må vi bare fikse en «minor detail»; å finne tilsvarende Brønnøysundregistrene i Sverige, for å kunne ha organisasjonsnummer og så videre, sier Ringnes.

– Når ser vi de første resultatene av verktøyet?

– Det har vi gjort allerede. På B2B-delen har vi hatt testkunder i over ett år, og mange av bedriftene har allerede begynt å gjøre store endringer internt.

«Går rett i hjertet»

Gründerne gir nå bort en styreplass til blant andre Ivar Kroghrud i Norselab.

– Ettersom vi vanligvis er involvert helt fra starten i selskapene er dette caset litt atypisk for oss, men Equality Check går rett i hjertet på verdiene vi arbeider etter i Norselab, og er således midt i blinken for vår portefølje, sier Kroghrud til Shifter.

Han forteller at Norselab ønsker å bygge meningsfulle teknologiselskaper i tråd med visjonen; «Thriving business, happy people, healthy planet».

– Vår «People Philosophy» er sentral i hvordan vi bygger selskaper, og hovedpilarene i denne handler om å fremme mangfold og å la meritter komme foran politikk på arbeidsplassen, sier Kroghrud videre.

Å bygge selskaper tuftet på disse prinsippene mener han ikke bare er etisk og moralsk riktig, men også en forretningsmessig en overlegen strategi.

– Equality Check synliggjør hvor gode bedriftene reelt sett er på dette, og fungerer som en katalysator for å skape rask, positiv endring. Vi synes også at teamet er solid og at forretningsplanen er glimrende.