Daniel Caetanya Fossum, gründer av Mingl.

Med denne manøveren reddet Mingl-gründeren selskapet fra døden

Han «solgte» egne kjendisinvestorer for å redde selskapet. Nå gir gründer Daniel Caetanya Fossum fra seg kontrollen i Mingl.

Publisert

Vinteren 2020 var det god driv i Mingl, oppstartsselskapet som tilbyr digitale visittkort og nettverksverktøy. I pipeline var det flere pilotprosjekter, og noen betalende kunder.

Startupen så en klar inngang til corporate-verdenen, og et stort kundepotensiale.

– Produktet var klart for å bli kommersialisert. Strategien var å skalere litt ned, og treffe på forretningsmodellen, sier gründer Daniel Caetanya Fossum.

Men da vinter ble til vår, for nøyaktig ett år siden, traff pandemien landet. Gulvet forsvant under føttene på gründeren. Alle arrangementer, hvor Mingl skulle skinne og sikre kundegrunnlaget, ble avlyst. Fossum så ingen annen mulighet enn å permittere staben og sette hele selskapet på pause.

– Jeg skal ikke stikke under en stol at de månedene var tøffe. Sommeren var tung. Virvelvindprosjektet mitt var borte, og jeg, som er veldig utadvent, kunne ikke møte folk på samme måte. I tillegg var inntektsgrunnlaget borte. Jeg hadde noen kjipe måneder, forteller han.

– Det var tyngende å gå rundt å tenke at dette mest sannsynlig ikke kom til å overleve. Mange av investorene hadde nok begynt å avskrive Mingl-investeringen. Det lå litt i kortene at det ikke var mye å hente der.

De tre mulighetene

Høsten kom, og Fossum vurderte mulighetene sine.

Han fant tre alternativer: Et gikk ut på digitalisering av russekort. Et annet på digitale studentbevis. Begge kunne gi en viss inntjening.

– Men jeg hadde lyst til å finne et strategisk partnerskap eller en exit. Å fortsette å bygge dette alene, virket tungt, sier Fossum.

Samtidig var det et annet alternativ som utkrystalliserte seg. Mens Mingl lå med brukket rygg og vurderte mulighetene for overlevelse, hadde en startup i en tilgrensende bransje omfavnet krisen for alt den var verdt.

Daniel Caetanya Fossum, gründer av Mingl.

En ny sjanse

Tappin har siden 2013 utviklet digitale verktøy for bedre gjennomføring av fysiske arrangementer.

Da krisen traff 12. mars 2020, inngikk de i løpet av få uker et samarbeid med videokonferansetjenesten Whereby. Sammen lagde de et fullverdig produkt for heldigitale og hybride arrangementer.

Gjennom sommeren og høsten, gikk selskapet fra null til én million kroner i månedlig omsetning. Nå jaktet det vekstmuligheter.

Tappin og Mingl kjente hverandre fra før, og hadde utvekslet ideer om samarbeid og synergier. Nå banket de på døra til Fossum, for å sjekke interessen for jobben som produktsjef, ettersom aktiviteten i Mingl var lav. Det fristet, innrømmer Mingl-gründeren.

– Men jeg hadde noe de ikke hadde, og det var en kul gjeng med investorer, som jeg trodde ville gjøre deres case mer attraktivt for neste fase.

Blant de største eierne i Mingl var Norwegian-sjef Jacob Schram, oppstarts-Norges egen erkeengel Trond Riiber Knudsen, og investor Grunde Eriksen i Altitude Capital.

– Jeg var direkte, og sa: «hør her, kjøp hele selskapet, dere slipper å bruke cash, la oss heller gjøre en aksjevri.» Jeg hadde en skisse i hodet om hvordan historien kunne bli.

Trond Riiber Knudsen investerte tidlig i Mingl.

Forhandlingene

Ideen fikk støtte i investorgruppen, hvorav flere tidligere hadde avvist Tappin. Men nå hadde ting begynt å skje i denne bransjen. Markedsledende Hopin ble denne måneden offisielt den raskest voksende enhjørningen i Europa, med en verdivurdering på enorme 5,65 milliarder dollar.

Mingl gikk i forhandlinger med en målsetning om å bli kjøpt opp, mot en eierandel på mellom 5 og 25 prosent i Tappin.

– Det er i slike situasjoner det virkelig viser seg hvor viktig det er å ha gode eiere, sier Fossum, og viser særlig til Trond Riiber Knudsens erfaring.

Partene kom til enighet på 16 prosent, og en prising på 9,5 millioner kroner. Det sammenslåtte selskapet vurderes etter avtalen til en verdi på 60 millioner kroner.

– Jeg har alltid vært av den oppfatning at det å tilrettelegge for personlig oppfølging rundt kontakter, særlig kontakter du har skapt deg gjennom fysisk interaksjon, eller hvor du har truffet folk også digitalt gjennom konferanser og andre typer workshops, er veldig verdifullt, sier investor Trond Riiber Knudsen.

– Det som på en måte har vært utfordrende, har vært «go-to-market»-modellen. Når vi ser at dette kan integreres inn i en helt ny, nærmest virtuell, digital og fysisk plattform rundt konferanser med Tappin, så tror jeg at det er en unik mulighet til å få ut det fulle potensialet også i Mingl, sier han.

Et «term sheet» ble signert rett før jul. Deretter startet due diligence-prosessen. I den endelige avtalen er det blant annet en klausul som gir Tappin rett til å trekke seg, dersom selskapet ikke klarer å hente mer penger nå. For fremover står vekst gjennom flere oppkjøp på agendaen, får Shifter opplyst.

– Ambisjonen er å styrke posisjonen i Norge og bli markedsledende. Deretter ønsker vi å gå globalt, sier Ingunn Dahl, daglig leder i Tappin.

F.v. Trond Riiber Knudsen, TRK Group, Ingunn Dahl, daglig leder Tappin og Daniel Caetanya Fossum, daglig leder Mingl.

Ny rolle

Skjebnen til Mingl var avgjort, men det samme gjaldt ikke gründer Fossum. Han var fornøyd med avtalen, og at selskapet hans fikk leve videre. Men dette var et nytt kapittel, også for han. Fossum ble blant annet kontaktet av Antler om en potensiell rolle, og på nyåret fattet han en avgjørelse.

– Tappin var ikke veldig blid da jeg plutselig ikke ville være med videre. Men jeg tror de nå skjønner at jeg kan ha en mye større verdi i en rolle som rådgiver, sier han.

I denne rollen skal han blant annet bidra sterkt i den pågående kapitalinnhentingen til Tappin.

– Det blir gøy å presentere et case som har et åpenbart product-market-fit. Det fikk aldri Mingl. Mens Tappin har det i alle høyeste grad. De rekker ikke oppdatere hjemmesiden en gang, fordi det er så mye innkommende, sier en entusiastisk Fossum.

Minst like ivrig er Fossum om det han skal gjøre fremover, utenom rådgiverrollen. Et nytt gründerprosjekt er på gang - et som spiller enda mer på hans styrker, forteller han.

Men Fossum må mingle med litt flere før han er klar for å fortelle om det...

Nå får alle abonnenter hos Shifter+ 50% rabatt på årsabonnement på E24+. Les mer