CEO Andreas Petlund og medisinsk ansvarlig Pia Smedsrud i Augere Medical pitchet under finalen i DNB Healthcare Prize 2019.

Medtech-gründerne satte pengejakta på vent da de så det labre utvalget av investorer i Norge

Nå satser Augere Medical på å hente 80 millioner kroner fra internasjonale investorer.

Publisert Sist oppdatert

I fjor sommer gikk teknologiselskapet Augere Medical i gang med finansieringsprosess, med målsetning om å hente 34 millioner kroner.

Selskapet har utviklet AI-basert videoteknologi som skal gjøre det lettere for leger å oppdage polypper. Polypper er utvekster i tarmveggen som kan være vanskelige å oppdage for det menneskelige øye, og som kan gi tarmkreft.

– I dag legger helsevesenet alt ansvar på legenes øyne. Et millisekunds konsentrasjonssvikt kan gjøre at en kilde til kreft lever videre. Augere sin teknologi er som en spesialistlege som alltid følger med på undersøkelsen, men som ikke blir utmattet. Resultatene viser at maskinen allerede er like flink som de flinkeste legene, hevder Andreas Petlund, CEO i Augere Medical.

Teknologien er utviklet etter 8 års forskning ved Simula Research Laboratory, i tett samarbeid med gastromiljøene ved Oslo Universitetsykehus.

Men selv om det sluses stadig mer venturekapital inn i norske selskaper, skulle pengejakten vise seg krevende.

Få spesialister

– Utvalget av spesialiserte helseteknologi-investorer er begrenset i Norge. Det tok lenger tid enn vi håpet, sier Petlund.

Samtidig hadde enkelte internasjonale miljøer fått nyss i prosjektet, deriblant franske Agile Capital Markets. Bedriftsfinansieringsaktøren spesialiserer seg på helseteknologi.

– De har et stort og godt nettverk, og har gitt oss god feedback på hvordan vi kan videreutvikle konseptet, sier Petlund.

Nå har Augere Medical skrotet den originale finansieringsplanen. I stedet har selskapet gjennomført en brofinansieringsrunde rettet mot eksisterende og håndplukkede investorer.

Europa og USA

Målet var å hente 2,7 millioner kroner, men da runden var over, hadde investorene tegnet seg for aksjer verdt 7,1 millioner kroner. Selskapet ble priset til 30 millioner kroner.

– Det vil sikre fremdriften, men ikke minst vil det gi oss de første resultatene fra utprøving av teknologien i sykehus, en svært viktig milepæl for selskapet, sier Petlund.

Nå skal konseptet videreutvikles, før selskapet tar fatt på en større finansieringsrunde sammen med Agile - utenfor Norges grenser. I løpet av året er målet å hente 80 millioner kroner fra internasjonale investorer.

– Vi tror det er veldig gode muligheter for å bre seg ut, hovedsakelig i Europa og USA, sier Petlund.

Eierskapet

Augere Medical er spunnet ut av Simula og selskapet Forzasys, som bruker noe av den samme forskningen og kamerateknologien til å analysere fotballkamper.

De to utgjør stiftelsesorganisasjonene, og eier en drøy fjerdedel av Augere Medical etter brorunden.

Augere Medical ledes av to doktorer i informatikk og én lege som er i ferd med å gjennomføre en doktorgrad i informatikk. Alle deltok i brofinansieringen, og Shifter får opplyst at «aktivt nøkkelpersonell» eier 41 prosent av selskapet.

Øvrige investorer, med en eierandel på 31 prosent, inkluderer blant andre MP pensjon og Planet 9 Ventures.

Teknologien

Selve undersøkelsen hvor teknologien til Augere Medical skal benyttes, koloskopien, gjennomføres ved at en slange med et kamera på tuppen føres gjennom tarmen. Legen får video opp på skjermen under undersøkelsen og når hun oppdager en polypp, tas den bort umiddelbart. Å fjerne mindre polypper er ofte ikke så vanskelig, problemet ligger i å oppdage dem.

– Augere Medical har utviklet sanntidsanalyse av videostrømmen fra kameraene som brukes i tarmen under undersøkelsen. Legene vil få et ekstra sett maskinøyne spesialtrent på å oppdage polypper, og som stadig lærer mer. Slik et menneske leser rom og kontekst, kan Augere nå lære maskinen det samme gjennom videolæring og analyse. Teknologien er unik i verdenssammenheng, sier Petlund.

Han forteller at teamet har matet teknologien med videostrøm fra tusenvis av nyinnhentede opptak fra tarmundersøkelser. Erfarne leger er med på å bestemme hvordan informasjonen skal tolkes og overføres til AI-modellen.

Nå har selskapet søkt patent på teknologien, og er i ferd med å ta den ut til sykehusene. Leger ved Oslo Universitetssykehus, Karolinska i Stockholm og Sahlgrenska i Göteborg samarbeider med Augere i utviklingen, og ønsker å ta teknologien i bruk.

Augere opplyser at de har en prototype som er klar til utprøving i sykehusene allerede i år.

Nå får alle abonnenter hos Shifter+ 50% rabatt på årsabonnement på E24+. Les mer