Mens forvalterne av nordisk risikokapital fortsatte festen i fjor, strammet investorene inn. Nå venter bransjen rekyl
Pengestrømmen til nordiske venturefond ble betydelig svekket i fjor, ifølge ny rapport. Men nå vender investorene tilbake, og har enda flere med seg.
Det ble inngått rekordmange venture-avtaler for rekordhøye summer i Norden i fjor. Det viser den seneste rapporten til det norske, statlige private equity-fondet Argentum, som hvert år går gjennom de aktive eierfondene i regionen.
Men i samme periode strupet investorene som fyller opp disse investeringsfondene kapitaltilførselen.
Nordiske risikokapital-fond hentet i fjor kun 906 millioner euro, rundt 9,1 milliarder kroner, i frisk investeringskapital. Til sammenligning var summen nesten tre milliarder i 2019, ifølge rapporten.
– Som ventet påvirket pandemien mange fonds mulighet til å lukke i fjerde kvartal 2020. Nå kan vi se frem til et nytt, solid år for finansiering i 2021, spår kommunikasjonsdirektør i Argentum, Ingibjörg Meyer-Myklestad, i rapporten.
Få nye storfond
Hovedårsaken til den lave totalsummen hentet til venturefond i fjor, er ifølge Argentum mangelen på nye, store fond. Ingen av fjorårets nyetablerte fond i kategorien venture var større enn 100 millioner euro, drøyt én milliard kroner.
Blant fjorårets 10 største nye fond i Norden, var tre norske: det nye 700-millionersfondet til Nysnø, Alliance Ventures Delta-fond på 600 millioner kroner, og det femte fondet til Skagerak Maturo, som per i dag rommer 300 millioner kroner. Sistnevnte har imidlertid uttalt til Shifter at det sikter på en halv milliard.
– Det meste i fond fem var signert før 12. mars, heldigvis. Når krisen rammer, vil de fleste sikre seg. Våren 2020 var en unntakssituasjon, sier managing partner i Skagerak Maturo, Erik Edvard Tønnesen.
– Men så kom høsten, og interessen for teknologiselskaper kom tilbake, forteller han.
Skagerak Maturo jobber hovedsakelig med Saas-selskaper innen b2b, en bransje som har kapitalisert kraftig på krisen. Skagerak Maturos femte fond har nå startet å investere, med plasseringer i ShiftX og Semine. Samtidig har fondet blitt åpnet for en ny investorrunde.
Tønnesen er nå sikker på at fondet når målet til sommeren, og blir lukket på en halv milliard kroner.
– Fjoråret startet bra, og vi var veldige optimister. Så fikk vi en kraftig smell hvor vi måtte rearbeide samtlige strategier. I første omgang måtte vi verne om kapitalen i selskapene vi var inne i. Det var en dyp krise for mange i mars-april. Men det ble snudd til et mulighetsbilde relativt fort, forteller han.
Det samme så fondsinvestorene, som nå er tilbake for fullt, ifølge Tønnesen.
– Det korrelerer med interessen for teknologiselskaper. Vi opplever at langt flere vil være med nå. Det er en fin måte å få en diversifisert teknologiportefølje. Vi har fått mange ny investorer, forteller han.
Flere nye i år
Ifølge Argentum ble lukkingen av flere nordiske fond flyttet fra 2020 til 2021 grunnet pandemien.
De venter derfor at store summer sluses inn i venture igjen i år. Selskapets estimater tilsier at det blir etablert og lukket fond verdt omkring 1,6 milliarder euro, eller 16 milliarder norske kroner.
I så fall blir det den tredje høyeste summen på ti år.
Blant investeringsselskapene som er i ferd med å lukke nye risikokapitalfond her til lands, er teknologiselskapet Snö og helseinvestoren Hadean Ventures.
I første omgang tar Hadean Ventures sikte på å hente over en halv milliard kroner til fondet, men holder døren åpen for nyinvesteringer senere. Totalt vil selskapet hente 125 millioner euro, tilsvarende 1,26 milliarder kroner.
– Vi er godt på vei, sier managing partner Ingrid Teigland Akay.
Hun forteller at de vil sørge for å gi eksisterende investorer i Hadean Ventures førsteprioritet. Det er årsaken til at de deler kapitalinnhentingen i to faser.
– Jeg opplever at det er voksende interesse for å investere i venturefond, og det har jo sammenheng med at avkastningen som VC-fond generer har gått betraktelig opp de seneste årene – dette skaper appetitt, sier Teigland Akay.
Hun legger til at interessen for å investere innen helse har økt under pandemien.
– Siden det er et veldig spesialisert felt, så er det mange investorer som foretrekker å gjøre det gjennom et spesialiert fond, sier hun.