Serie om Exit del 1

Mens vi venter (og venter) på exit: Her er selskapene som kan drysse milliarder over startupmiljøet

Exit-ready? Shifter har kartlagt 32 vekstselskaper fra startupmiljøet som samlet kan utløse over 60 milliarder kroner ved eventuelle salg.

Fra øverst til venstre med klokken: Investor Anne Worsøe, konsernsjef i Remarkable Phil Hess og gründer Magnus Wanberg og Erling Fiskerud i Strategy&.
Publisert Sist oppdatert

Mens børsene raser, venter langsiktige investorer på salg eller børsnoteringer før de gjør nye investeringer.

– Vi trenger å få løst ut noen av investeringene for å komme oss videre, uttalte engleinvestor Bjarne Melbye til Shifter nylig.

Mens børsene raser, venter langsiktige investorer på salg eller børsnoteringer før de gjør nye investeringer.

– Vi trenger å få løst ut noen av investeringene for å komme oss videre, uttalte engleinvestor Bjarne Melbye til Shifter nylig.

Men hvilke kapitalutløsende salg kan man egentlig se frem mot, og hvor mye kapital kan potensielt frigjøres?

I et forsøk på å besvare det, har Shifter samlet 32 startups og scaleups som har kommet et stykke på vei og vurdert deres exit-muligheter fremover.

Det er ikke små summer det står om. Samlet har selskapene en verdi på over 65 milliarder kroner basert på historiske transaksjoner. 

Og selv om det vil regne mest penger på norske og utenlandske VC-fond og andre store eiere, vil det også dryppe milliarder over gründere og engleinvestorer som står klare til å reinvestere i startupmiljøet.

Slik har vi valgt ut

Salg av selskaper er et delikat tema. Ofte er det noe man ikke vil snakke høyt om, men heller signalisere i de riktige kanalene. Shifter har derfor brukt følgende fremgangsmåte:

  • I vurderingen har vi sett på porteføljene til investorer som har signalisert et ønske om å selge seg ned, slik som Investinors presåkornfond-forvaltere og Schibsted Ventures. 
  • Videre har vi vektet opp selskaper som har eiere med fond som nærmer seg realisering (5-10 år), særlig dersom selskapene har gjennomført mange runder og kommet betydelig opp i verdsettelse og omsetning. 
  • Til sist har vi undersøkt hvorvidt selskapene har begynt å rigge seg for en eventuell exit-strategi med nytt styre eller nøkkelpersoner i ledelsen, og vi har forsøkt å ta høyde for strategisk posisjonering. 
  • Til slutt sitter man igjen med en liste med selskaper som kan sies å være mer «exit-klare» enn andre. Det betyr ikke nødvendigvis at ledelsen har konkrete planer om å faktisk selge eller gå på børs med det første.

Exit-listen - de store selskapene

Det er viktig å understreke at ingen av selskapene som Shifter har undersøkt får full pott på i «exit-ready-matrisen». Men når man først skal se fremover, er de største scaleup-selskapene naturlige kandidater til å figurere øverst på en slik liste. Omsetning og verdsettelse sørger for det. Også bak overskriftene ligger det noen hint om at selskapene nærmer seg en fase hvor mange investorer er klare til å cashe ut. 

Chooose

  • Blant selskapene som peker seg ut på kriteriene, finner vi Chooose som driver med teknologi for bruk av klimakvoter og fornybare alternativ. En av gründerne, Andreas Slettvoll, har nylig trappet ned fra sjefsrollen i selskapet som har hatt Wiski Capital på eiersiden siden 2019.

  • Engleinvestorer som Petter Fornæss, Raja Skogland og Askeladden-gründerne Martin Schütt og Karl-Axel Bauer sitter på mindre poster.

  • Chooose kan være et interessant case for aktører som investerer innenfor ESG. Store flyselskaper står på kundelisten, og oljeselskapet Shell er investor gjennom Shell Ventures.

Tibber

  • Gründer Edgeir Vårdal Aksnes er fortsatt toppsjef mens medgründer Daniel Lindén nylig gikk over i en ny rolle.

  • Tibber er blant selskapene som står på salgslisten til Schibsted Ventures som kontrollerer i overkant av 13 prosent av aksjene.

  • Store internasjonale investorer som Eight Roads og Balderton har vært investert siden 2020. Peter Thiels Founder Fund VI som ble lukket i 2016, sitter på rundt 9 prosent.

  • Spacemaker-gründerne og engleinvestorene Anders Kvåle og Carl Christian Christensen har aksjer i selskapet.

Remarkable

  • Amerikaneren Philip Hess tok over som sjef i nettbrett-selskapet i januar 2024, mens gründer Magnus Wanberg gikk over i en ny rolle.

  • Tidligere investorer som Startuplab, som investerte på vegne av Investinors presåkornfond-ordning hvor det er ytret ønske om exit, burde være modne for å selge. Spark Capital har vært eier siden 2019 gjennom snitt femte fond som nå er i sitt niende år og begynner å bli modent for høsting.

  • Det er få kjente engleinvestorer som sitter på Remakable-aksjer i dag. Men Lorentzen-familien eier 2,4 prosent gjennom familiekontoret Stratel, og Marius Juul Møller, Kristin Rivelsrud Juul Møller og Jan Erik Rivelsrud eier 14,9 prosent gjennom et felles investeringsselskap.

Cognite

  • Selskapet var en av Norges første enhjørninger og skulle ta en sentral posisjon innen digitaliseringen av industrien. Morselskapet Aker og eier Kjell-Inge Røkke hadde store forventninger til tech og venture, men har siden lagt en rekke slike planer på is.

  • Sjefen Girish Rishi kom inn i 2022, da gründer Markus Lervik gikk over i en annen rolle.

  • Selskapet flyttet nylig hovedkontorfunksjonene til USA, og deler av ledelsen er i ferd med å flytte etter.

Safetywing

  • Det USA-baserte selskapet som startet opp på Y Combinator, tilbyr globale nomader tjenester som gir en form for sikkerhetsnett.

  • Engleinvestor Anne Worsøe investerte tidlig med midler fra Investinors presåkornordning. Det danske VC-fondet Byfounders kom inn i 2019.

  • Her sitter fortsatt gründerne i ledende roller, men selskapet fikk inn en ny CFO i 2023.

  • Forsikringsløsningene til Safetywing kan muligens passe inn hos en større forsikringsaktør, eller kanskje hos samarbeidspartneren, vekstraketten (og i senere tid også spionasjeeksperten) Deel som også tilbyr løsninger til selskaper som har mange ansatte spredt over hele kloden.

Sanity

  • Selskapet med røtter i den norske mediebransjen har utviklet et publiseringsverktøy som takler alle typer innhold (såkalt headless). Nå er det eid i USA med et norsk utviklingskontor.

  • Alliance Ventures, Iconiq Growth og Heavybit har vært investorer i flere år. Selskapet står på salgslisten til Investinor via Anne Worsøes investeringer.

  • Selskapet ledes fortsatt av medgründer Magnus Kongsli Hillestad, og fikk ny CFO under pandemien.

Se flere selskaper i tabellen lenger ned i saken.

Høy aktivitet og økende usikkerhet

Senior manager Erling Fiskerud i strategirådgivningsmiljøet Strategy&, som er en del av PwC, følger nøye med på aktiviteten i Norden.

– For tiden følger vi med på rundt 400 selskaper på ulike stadier i syklusen, alt fra rykter til pågående prosesser, sier han.

Omtrent 180 av de 400 selskapene kan kategoriseres innen tech, hvorav 50 er norske.

– Vi har sett en betydelig økning i antall kommende transaksjoner innen tech de siste 12 månedene. Vi opplever høy aktivitet i B2B SaaS og IT services segmenter vi jobber mye med, som teknologi for energi- og maritim sektor, cybersikkerhet, og programvare for HR- og økonomifunksjonen.

Likevel er det primært litt mer modne selskaper de fanger opp. Fiskerud peker blant annet på oppkjøpsfondene (private equity, PE).

– Vi ser at det er flere selskaper som har blitt holdt av PE over lang tid som vi tror det blir prosess på i nær fremtid. 

Scaleups som er middels klare for exit

Selskap Profilerte engleinvestorer Modne eiere Tegn til profesjonalisering Strategisk posisjon
ZividPetter Fornæss og Ivar ArnesenFirda og Sintef VenturesAmazon har sikret seg tegningsretter
Catalyst OneThomas FalckPlanla børsnotering, men la dette på vent etter et betydelig nedsalg til en stor eier.
XenetaBirger MagnusAlliance Venture
Boost AIAlliance VentureNy ledelseBoost har etablert seg i markedet med betydelige kunder
1XChristian Rokseth, Magnus Jepson og Jakob HattelandAlliance VentureFortsatt gründer på toppSelskapet har hentet relativt mye penger de siste par årene fra veldig store aktører, men har forsatt engleinvestorene hengende med. Det kan åpne for nedsalg. Samsung og OpenAI-fond er på eiersiden
TiseGrunde EriksenEn av gründerne har nylig sluttetVerdane har kjøpt seg inn via en svensk aksjeportefølje
StriseAnne Worsøe og Johan BrandMaki VC og SkyfallTo av gründerne har trukket seg tilbakeAtomico har kommet inn som stor investor
ArdoqGunnar Evensen, Magnulf Pilskog, Magnus Valmot og Aksel Lund SvindalNorselab og FirdaGründer fortsatt i ledelsenFortsatt global leder på sitt felt ifølge Gartner
DocumasterPetter Fornæss, Ivar Arnesen og Aksel Lund SvindalSumma Equity og NorselabNy ledelseSelskap har vært omtalt som en potensiall exit-kandidat i flere år, men taper fortsatt mye penger.
FixrateSchibsted VenturesFortsatt gründer som lederIngen åpenbare venturelogikk, men passende for en langsiktig eier.
FiriChristian Persson HagerSchibsted VenturesFiri har levert sterke resultater i det siste, og Schibsted vil ut

Man kan krysse av for flere exit-parametre også for disse selskapene.

Elling Endresen Fiskerud i Strategy&.

Dette var før offentliggjøringen av den amerikanske administrasjonens siste tollsatser. Fiskerud tror de nye tollsatsene kan påvirke noen prosesser i nær fremtid, for eksempel gjennom redusert interesse fra amerikanske og internasjonale fond som eier selskaper som rammes mer direkte.

– Foreslåtte tollsatser på amerikansk import og mulige motaksjoner fra handelspartnere skaper mer usikkerhet i kapitalmarkedene, selv om digitale tjenester foreløpig ikke synes omfattet av endringene. Hvorvidt dette får en reell effekt på transaksjonsmarkedet er ennå usikkert, og vi følger utviklingen svært nøye, sier Fiskerud.

Klarna utsatte igjen

For det er ingen tvil om at Donald Trump har dundret inn i arenaen med handelskrigen sin. I Sverige har man snakket om en Klarna-exit i seks år, og selskapets aksjonærer har ventet tålmodig på at vinduet for en rolig sjøsetting på børs skulle åpne seg igjen. Nå er børsnoteringen utsatt igjen på ubestemt tid.

Det kan også skje for det som kan bli en av tidenes største exiter i Norge, en børsnotering av Visma, på det som trolig blir en europeisk handelsplass (London, Amsterdam eller Oslo). Visma har få engleinvestorer på eiersiden nå, men transaksjonen kan bidra med oksygen inn i markedet.

Selskaper som er litt klare for exit

Selskap Profilerte engleinvestorer Modne eiere Tegn til profesjonalisering Strategisk posisjon
Auk EcoPetter Berge, Martin Schütt, Christian Rokseth, Magnus Jepson, Sindre Haaland, Per-Otto Wold, Geir Atle Bore og Daro NavaratnamGründerne fortsatt i ledelsenOpplever kraftig vekst og kan være et fristende B2C-case.
Optio IncentivesPetter FornæssWiski CapitalFortsatt gründer som leder
Ignite ProcurementThomas Falck, Sindre Haaland og Anders KvåleSnö og InvestinorFortsatt gründer som leder
EaseePetter Fornæss og Ivar ArnesenWiski CapitalNy ledelseSelskapet forsøker å bygge seg opp igjen etter saken med det svenske eltilsynet
GelatoGründer leder fortsatt. En medgründer gikk nylig av.
AttensiTrond Riiber KnudsenViking VentureGründer fortsatt i ledelsen
NofencePetter Fornæss og Ivar ArnesenFirdaNy ledelse
FundingpartnerTrond Riiber KnudsenSchibsted VenturesSchibsted vil ut
HomelySchibsted VenturesSchibsted vil ut
DinteroSchibsted VenturesSchibsted vil ut
UnlocPeter Martin AnkerSchibsted VenturesSchibsted vil ut
Tillit ForsikringMagnus JepsonSchibsted VenturesSchibsted vil ut
SupersideAnders Kvåle og Trond Riiber KnudsenAlliance Venture, Prosus og Lugard Road
TwoAnders KvåleSequoia Capital, Alliance Venture, Shine Capital
PortaloneAleksander Leonard LarsenTiger Global, Founders Fund og Coatue Managment

Verdens største exit

Det ser mørket ut når børsene krasjer, men kanskje så vi starten på noe da Google nylig kjøpte det fem år gamle israelske cybersikkerhets-selskapet Wiz for 32 milliarder dollar. Summen gjorde salget til en av tidenes største «exiter».

Investorene som kom tidligst inn, som det lille investormiljøet Cyberstarts, fikk tilbake over 200 ganger innsatsen. Altså ble en investering på rundt 65 millioner til 13 milliarder kroner på fem år, et utfall selv ikke «power law»-hunrige VC-folk tør drømme om.

Denne eksplosjonen av cash vil regne over startupmiljøet i Israel det neste året og trolig utløse nye satsinger (se faktaboks). 

Google kjøpte for 30x ARR

Tallene bak Wiz kaster lys på hva som må til for å bli kjøpt opp i dag. Google har riktignok pekt på strategiske årsaker bak kjøpet, men tallene viser at giganten ikke betaler hva som helst.

I fjor sommer var årlige gjentakende inntekter (ARR) på rundt 500 millioner dollar, en årlig vekst på 216 prosent. Ifølge ledelsen var man på vei mot en milliard dollar i ARR innen i år. Selskapet var ikke lønnsomt.

Ved siste kapitalrunde før oppkjøpet, som ble gjennomført sommeren 2024, ble prisen satt til 12 milliarder dollar. Det var da 24 ganger ARR. Før oppkjøpet hadde Wiz kunngjort planer om å gå på børs og hadde ansatt en ny finansdirektør for å styre den prosessen i land.