CEO Merete Nygaard og CTO Sverre Sundsdal i Lawbotics.

Merete Nygaard får 13,7 millioner til AI-prosjekt: Hun vil la småbedrifter få egen advokat på huset

Lawbotics utvikler et verktøy som skal gjøre den juridiske rådgivningen så billig at selv de minste bedriftene tåler regningen. Til det trenger justeknologi-selskapet også ekte advokater.

Publisert Sist oppdatert

Oppstartsselskapet hentet nylig en av høstens største summer fra Innovasjon Norge. De 13,7 millionene skal gå til å utvikle et AI-verktøy som gjør juridisk rådgivning lett tilgjengelig for små og mellomstore bedrifter. Ifølge legaltech-selskapet vil teknologien korte ned advokatens arbeid med å hente inn og systematisere informasjon, som igjen gjør tjenestene mer effektive og rimeligere for selskapene.

- Det som vanligvis ville tatt fem timer, kan bli gjort på et kvarter, sier gründer Merete Nygaard om den prediktive modellen Lawbotics er i gang med å utvikle.

AI-rådgiver

Nygaard startet selskapet i 2017, og har til nå bistått mer enn 60,000 privatpersoner og selskaper med dokumentautomatiserings-produktet Lexolve. Med den nye AI-løsningen tar Lawbotics et stort steg videre.

Utvidelsen gjør at selskapet nå kan bidra med juridisk rådgivning overfor kundene, ikke bare dokumenter. Systemet vil i tillegg analysere situasjonen til små og mellomstore bedrifter, for så å forutse juridiske behov.

Lawbotics ansetter også flere egne advokater som skal gi videre støtte til små og mellomstore bedrifter gjennom Lexolve-plattformen.

- Vi skal bli selskapenes digitale internadvokat. En som passer på selskapet, en som vet hva som foregår, sier Nygaard.

Stuck i gamledager

Tidligere i år kom AI-spesialisten Sverre Sundsdal inn fra britiske Babylon Health, som ny teknologisjef i legaltech-startupen. Han er klar på at det vil komme endringer også i advokatbransjen, selv om det ikke har gått spesielt fort fremover.

- Vi har ikke sett den samme digitaliseringen her som på andre områder. De er fortsatt stuck der de var for 20 år siden. Nå kommer det en ny AI-bølge. Målet er da å dra advokattjenester inn i en moderne verden, sier Sundsdal.

Han presiserer at det ikke er snakk om å ta bort advokaten, men at innslaget av rutinearbeid, med saker som ligner på hverandre fra case til case, gjør at det ligger godt til rette for å effektivisere ved hjelp av kunstig intelligens.

Merete Nygaard peker på at løsningen ikke vil innebære juridisk rådgivning omfattet av kravet til å organisere seg som advokatvirksomhet.

- Produktet er fortsatt i hovedsak et teknisk produkt. Den juridiske rådgivningen som kommer på toppen, vil utgjøre såkalt “integrert rettshjelp” på lik linje som det eiendomsmeglere gir i forbindelse med eiendomstransaksjoner, eller bankansatte gjør i forbindelse med tegning av lån.

Tilbake til småbedriftene

Lawbotics første produkt var i sin tid en dynamisk aksjonæravtale for små og mellomstore bedrifter (SMB). Nå tilbyr de en rekke forskjellige dokumenter på plattformen. I en periode satset de primært på å få flere større selskaper som kunder. Nå har du flyttet hovedfokuset tilbake til den gruppa som trenger mest ekstern hjelp, men som ikke har rom til store advokatutgifter.

– For små og mellomstore bedrifter med lave budsjetter og lave marginer, vil de høye kostnadene forhindre dem i å søke juridisk hjelp på jevnlig basis. De fleste vil forsøke å løse disse utfordringene selv, til tross for at de mangler den juridiske kunnskapen til å gjøre en skikkelig analyse av den juridiske risikoen de påfører selskapet. Konsekvensen er dårlig risikoforståelse, som igjen fører til økonomisk tap, sier gründeren.

Mens store selskaper er kravstore, og har kompliserte juridiske problemstillinger, er det annerledes med de mindre selskapene. Her er det lettere å lage et system som fyller behovene til en lavere pris.

- Vi tar et marked som advokatbransjen ikke betjener i dag.

Vil ta land for land

Lawbotics sikter seg i første omgang inn mot selskaper i Norge. Planen er å utvide videre utover i Europa, men de vil ta et land om gangen.

– Ideen om å automatisere jus er ikke unik. Haster det ikke å komme seg ut i verden?

– Går vi for tidlig ut, bruker vi mye ressurser i flere land uten at vi vet hva som fungerer. Planen vi har lagt opp til er aggressiv, men samtidig gir den trygghet, sier Sverre Sundsdal:

– En ting jeg lærte fra Babylon, er at ting tar tid.

Merete Nygaard mener det ikke nødvendigvis er et «winner takes it all»-spill, og at det vil være flere selskaper som konkurrerer med hverandre. En rekke bedrifter har bygget plattformer for juridiske dokumenter, men hun har ikke sett den samme tilnærmingen til bruk av kunstig intelligens og juridisk rådgivning.

Skal hente 20 millioner

Halvannet år siden siste emisjon starter Lawbotics nå jobben med å hente rundt 20 millioner kroner i en ny runde.

– Hva slags investorer ser dere etter?

– Drømmeinvestoren er noen som kan bidra med mer enn bare penger, med et kompetansenettverk og innsikt i hvordan vi tar dette til neste steg, det å satse internasjonalt.