KONKURRANSE
Nettbil-saken ankes til Høyesterett
Lagmannsretten ga Schibsted fullt medhold i søksmålet mot Konkurransetilsynet, og stanset dermed tvangssalget av oppstartsselskapet Nettbil. Nå har myndighetene anket avgjørelsen til landets høyeste rettsinstans.
Nettbil, her ved gründer og daglig leder Anders Espelund, kan bli tema for Høyesterett etter at Konkurransetilsynet, her ved direktør Tina Søreide, anker dommen fra Lagmannsretten.
Foto: Fredrik Imislund/Gorm Kallestad-NTB/Konkurransetilsynet
Det er halvannet år siden Konkurransetilsynet grep inn mot foretakssammenslutningen mellom Schibsted og Nettbil. Myndighetene mente at oppkjøpet svekket konkurransen i markedet for kjøp og salg av bruktbiler på nett, på grunn av koblingen til Finn.no. Konkurranseklagenemnda støttet avgjørelsen.
Det innebar at Schibsted ble tvunget til å selge Nettbil. Mediekonsernet var dypt uenig i beslutningen, og tok derfor saken til domstolene. Det er første gang en slik sak prøves i rettssystemet i Norge.
I april fikk Schibsted fullt medhold i Gulating Lagmannsrett. Nå har Konkurransetilsynet bestemt seg for å anke. Dermed skal saken prøves for landets høyeste rettsinstans, Høyesterett, med mindre anken blir forkastet.
– Vi har anket over dommen i sin helhet. Det betyr både rettsanvendelsen og bevisbedømmelsen, sier juridisk direktør i Konkurransetilsynet, Karin Stakkestad Laastad til Shifter.
Det betyr at de er uenig i både vurderingene knyttet til det juridiske, og rettens vurdering av bevisene i saken.
Schibsted har naturlig nok den motsatte holdningen:
– Vi mener avgjørelsen i Lagmannsretten er riktig, men må bare forholde oss til at Tilsynet har anket. Nå skal vi lese anken grundig, og starte arbeide med vårt tilsvar, sier kommunikasjonsdirektør Atle Lessum i Schibsted i en knapp kommentar til Shifter.
Nå skal ankeutvalget i Høyesterett bestemme seg for om de vil ta saken inn til vurdering. Det regnes som sannsynlig, ettersom dette er første gang en fusjonssak går for retten i Norge. Høyesterett kan enten ta endelig stilling til saken, men de kan også ta stilling til deler av saken eller sende den tilbake til Lagmannsretten.
Transaksjonen mellom Schibsted og Nettbil var ikke meldepliktig, fordi omsetningen i oppstartsselskapet ikke var over 100 millioner kroner. Dermed ble oppkjøpet gjennomført uten innsigelser fra myndighetene. Konkurransetilsynet påla derimot meldeplikt i mars 2020, etter at transaksjonen ble gjennomført i desember 2019. Konkurransetilsynet fattet deretter vedtak som forbød transaksjonen 11. november 2020, og Schibsted påklaget vedtaket til Konkurranseklagenemnda som stadfestet tilsynets vedtak 27. mai 2021.
Tapet i Nettbil-rettssaken var det andre sviende nederlaget på kort tid for Konkurransetilsynet. Kort tid før overprøvde Konkurranseklagenemda avgjørelsen om å stanse DNBs oppkjøp av Sbanken.
Nettbil har for øvrig vokst kraftig, også gjennom den turbulente tiden. En fersk kvartalsrapport viser at selskapet tredoblet omsetningen på to år.
Schibsted er deleier i Shifter gjennom E24.
Nyheter og innsikt rett i epostboksen
Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.