Kong Harald og dronning Sonja besøkte United World College i Changshu 110 km vest for Shanghai i 2018, 21 år etter at de møtte grunnlegger og styreformann Mark Jiapeng Wang for første gang.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Norgesvenn ga coronahjelp: Nå har helsevesenet fått tilbud om millioner av munnbind og annet smittevernutstyr
Vanligvis hjelper Yngve Kristiansen i Fidem Capital Partners norske teknologiselskaper å lykkes i Kina, men nå har han brukt nettverket til å skaffe et tilbud som kan være vanskelig å si nei til. Sentralt står norgesvennen Mark Jiapeng Wang.
Etter at covid-19-pandemien slo ut i Europa, har det lenge vært klart at smittevern-utstyr kommer til å bli en mangelvare. De siste dagene har myndighetene jobbet frenetisk for å skaffe til veie mer utstyr.
Annonse
Fidem Capital Partner er blant de som har jobbet intenst med å få opp en løsning mellom det norske helsevenset og produsenter av masker, frakker og annet smittevernutstyr. Nå har de fått på plass et tilbud, der norske myndigheter kan bestille i stort kvanta.
Yngve Kristiansen er partner og styreleder i Fidem Capital Partners, og jobber til vanlig med å hjelpe norske og nordiske teknologiselskaper med å etablere seg i det kinesiske markedet. Det er gjennom sine relasjoner på høyt nivå i Kina, de nå har åpnet opp en kanal for smittevern-utstyr.
- Når vi nå ber om hjelp på vegne av det norske folk, så opplever vi at våre kinesiske venner stiller opp umiddelbart for å bidra. De ønsker at vi skal lykkes med å få dette under kontroll – sammen, sier Kristiansen.
Annonse
Venn av Norge
Sentralt i arbeidet på kinesisk side står norgesvennen Mark Jiapeng Wang. Han ble hardt skadet etter en flyulykke på 80-tallet. Da det norske kongeparet besøkte Kina i 1997, var han blant flere unge som Sonja og Harald møtte på sykehuset. Dronning Sonja, i egenskap av sin rolle som United World College i Sogn og Fjordane sin høye beskytter, lyste senere ut et stipend. Mark søkte, og ble tildelt stipendet.
Slik endte han opp på United World College i Fjaler i Sogn og Fjordane, en videregående skole hvor elever fra hele verden er samlet. Dette etter omfattende rehabilitering på Sunnås sykehus.
– Stipendet endret livet mitt fra det som kan beskrives som et svart-hvitt-TV til et farge-TV. Det betydde så mye for meg, sa han til NTB da kongeparet møtte ham i Kina på et nytt statsbesøk i 2018, den gangen som en vellykket næringslivsprofil innenfor helse og utdanning.
Annonse
- Han er en nær venn, og med et veldig stort hjerte for Norge, og han ønsker nå å hjelpe oss, sier Kristiansen.
Kristiansen forteller at Mark og hans team i Changshu i Jiangsu-provinsen, har gjort en fantastisk jobb med sine lokale relasjoner for å skaffe til veie kritisk utstyr til Norge. Sammen har de jobbet frem et omfattende tilbud av leverandører, produkter, kvaliteter, godkjenninger, leveringstider og priser, og skal ha sikret Norge prioritet lokalt. Sammen med Fidem Capital Partners står de nå klare til å fly opp kritiske leveranser til Norge på kort varsel fra Shanghai. I første runde 5 millioner enheter, blant annet 2 millioner munnbind.
Annonse
- Det har uten tvil vært til uvurderlig hjelp at Mark allerede satser på helseteknologi generelt og rehabliltering spesielt. Alle de relasjonene vi trengte for å komme raskt i gang, var allerede godt etablert. Det dreier seg om tillit, troverdighet og gjennomføringsevne, og vi kunne ikke ønsket oss et bedre utgangspunkt, mener Kristiansen.
Sterk etterspørsel
Annonse
Mens pandemien nå raser stadig mer intenst i flere europeiske land, tyder mye på at kineserne har fått kontroll med viruset. Mange europiske land sender nå fly og oppkjøpere til Kina for å sikre seg kapasitet for ukene og eventuelt månedene fremover.
Det skal være en intens kamp om produktene, og flere lokale kunder betaler etter sigende nå kontant i lokal valuta ved produksjonsstedene. Uten støtte fra lokale myndigheter og sterke lokale industrielle samarbeidspartnere i Kina, havner man bak i køen, ifølge Kristiansen.
- Vårt ønske er at vi som tilretteleggere kan få et mandat som kommuniserer at vi bidrar med å sikre smittevernsutstyr på vegne av norske helsemyndigheter. Dette jobber vi nå med, da det i så fall vil kunne sikre mer stabil kapasitet, mer fleksible betalingsbetingelser og bedre priser, sier Kristiansen.
De siste dagene har Fidem Capital Partners hatt tett dialog med flere aktører i det norske helsevesenet, blant annet Sykehusinnkjøp og også leger ved sykehus. Dette har gjort at de nå har fått opp en forholdsvis komplett liste over typer produkter og nødvendige volumer til helseforetakene. De har også vært i dialog med enkelte kommuner, som har meldt inn sine behov.
- Det er med glede vi nå kan si, at vi har sikret tilgang på store leveranser, og at dette kan være klart til levering innen en til to uker, litt avhengig av produkt, tilgjengelighet og betalingsbetingelser.
Kristiansen understreker at man har meget dårlig tid.
- Etterspørselen fra andre land øker fra dag til dag, og det er ekstremt viktig at vi evner å agere raskt for å sikre de norske volumene.
Backer initiativet
Blant de som backer initiativet er leder i Norway Health Tech, Kathrine Myhre. Hun har jobbet aktivt med å se hvordan norske helseteknologiaktører kan bidra i kampen mot pandemien, og har fra før samarbeidet med Fidem Capital Partners.
- Når eksisterende verdikjeder blir brutt, er det bra og prisverdig at nye aktører engasjerer seg og etablerer nye verdi- og distribusjonskjeder. Her kan innovative aktører som evner å snu seg fort rundt og anvende kompetanse og nettverk, spille en stor og viktig rolle, sier Myhre.
- Det er imidlertid en forutsetning at aktørene er profesjonelle - hele verdikjeden igjennom.
Fredag fortalte Shifter om et lignende initiativ fra helsegründer Anders Eikenes i Oivi, der han har tatt initiativ til å bestille antistoff-baserte coronatester.
Fidem Capital Partners er forøvrig også i ferd med å lukke et stort venturefond på flere hundre millioner euro, som skal investere i helse, energi og utdanning.
Yngve Kristiansen og Fidem Capital Partners venter nå på tilbakemelding fra norske myndigheter, og ser med forventning frem til å kunne fly inn kritisk utstyr som etterspurt så snart som overhodet mulig.
Under en pressekonferanse søndag ga statsminister Erna Solberg uttrykk for at regjeringen jobbet langs flere linjer og med flere leverandører, for å skaffe mer utstyr. Men ønsket ikke å si hvor leverandørene holder til.