Norsk gründer lanserte hjemmetest for coronaviruset: Utsolgt på 30 minutter
Kapasiteten er sprengt, men Edvard Engesæth i NURX lover nye leveringer daglig.
Det norskgründede selskapet fikk massiv pressedekning i USA da de før helgen hadde på plass en hjemmetest for coronaviruset i det amerikanske markedet. På 30 minutter var testene revet bort.
- Vi bestemte oss for at NURX-modellen var perfekt til å adressere denne pandemien. Teamet snudde seg rundt, og vi lanserte tjenesten komplett på under to uker, forteller gründer Edvard Engesæth.
Historien om NURX kan for lengst kalles et ekte "gründereventyr". På kort tid har selskapet som ble startet av Engesæth og Hans Gangeskar, blitt et av de aller heteste selskapene innenfor amerikansk helse-teknologi. De har sørget for å gi et stort antall amerikanere bedre tilgang på det som i USA kalles "sensitive health needs", og leverer p-piller, angrepiller og HIV-tester hjem til folk. Nå spiller de en sentral rolle i å rulle ut ettertraktede coronatester til amerikanere.
WHO har gjentatte ganger sagt at "test, test, test" er noe av det viktigste man kan gjøre for å få kontroll på pandemien. Trump-administrasjonen har fått kritikk for å ha vært for sene med å få på plass tester.
Mindre press på sykehus
En rekke private helseaktører i USA har imidlertid kastet seg inn i kappløpet for å tilby tester for covid-19. NURX er ifølge Engesæth først ute med hjemmetesting, en metode som han mener er avgjørende for å få kontroll med situasjonen.
- Hjemmetesting er svært viktig, så vi kan beskytte helsearbeidere og minske trykket på sykehusene for de som er usikre på om de har en covid-19-infeksjon eller ikke. Da kan helsepersonell fokusere på de som er kritisk syke, og vi forebygger spredning, sier Engesæth.
- Er det ikke krevende å gjøre dette for vanlige folk hjemme, hvordan være sikre på at de gjør det på riktig måte?
- Det er veldig enkelt, og gjøres med en prøve fra nesa, såkalt "nasopharyngeal swab". Det følger med en enkel bruksansvisning.
Ikke til alle
Hjemmetesten er utviklet av NURX sin partner Molecular Testing Labs, i et laboratorium godkjent etter amerikanske offisielle standarder. Molecular har lang erfaring innenfor smittsomme sykdommer og utvikling av tilsvarende tester på andre virus. Det dreier seg etter det Shifter forstår om den samme DNA-baserte testmetoden som sykehusene i Oslo bruker i sine tester.
Test-kitene sendes ut over natten, men ifølge selskapet tar det minst 48 timer å få svar på testen. Foreløpig er det to flaskehalser, selve tilgangen til test-kits, og så maskinene som skal analysere testene. I første omgang skal de sende ut 10.000 tester, men raskt øke til 100.000 tester.
CNN, TechCrunch og STAT er noen av de som omtalte det "norske" selskapets satsing. I rekken av de mange som tok kontakt etter innslagene, var det flere store bedrifter som ønsket tester til sine ansatte.
- Vår tjeneste vil innledningsvis bli rettet mot de som kan ha vært direkte eksponert for viruset og de som opplever symptomer, påpeker Engesæth.
Dette vil blant annet inkludere folk som jobber på sykehus, pleiehjem, helseklinikker, skoler og barnehager.
Oppfølging
Rundt testingen vil NURX også tilby grundig oppfølging via nett og telefon, slik de vanligvis gjør når de leverer for eksempel p-piller.
- Som med alt fra oss er dette en helhetlig tjeneste der du har tilgang på helsepersonell til enhver tid.
NURX anbefaler de som er i høyrisiko-gruppene å oppsøke helsehjelp direkte "in person".
- Legene våre vil anbefale deg å dra på sykehus dersom du blir alvorlig syk.
Testene koster mellom 150 og 200 dollar, noe som ifølge NURX akkurat dekker produksjonen, testene og oppfølging, med andre ord ikke noe stort overskuddsprosjekt for selskapet.
Utfordringer
Mottagelsen har vært overveldende, men det har også vært visse kritiske røst. I en artikkel i STAT går det frem at det er en viss bekymring for at testene ikke oppfyller alle de strenge kravene helsemyndighetene vanligvis har. Det har også vært pekt på at det kan være krevende for pasientene å ta testene selv.
Med tanke på den kritiske mangelen på testkapasitet, er det likevel god grunn til å tro at de amerikanske myndighetene vil følge andre prosedyrer enn ellers, og at de i krigen mot viruset vil se gjennom fingrene.
Utfordringen nå er kapasiteten til å levere nok, med det enorme behovet som seiler opp etterhvert som pandemien går sin gang. I den sammenhengen kan det for eksempel være aktuelt for NURX å være en logistikkplattform der også andre aktører kan levere hjem til folk.
Nurx har siden denne saken ble publisert, satt hjemmetesting på pause. Amerikanske helsemyndigheter ba NURX stoppe salget.