Norsk miljø får millioner fra EU: Skal gjøre idrettshelter til bedre gründere og investorer
Noen av landets fremste idrettshelter har gjort det skarpt som gründere og investorer etter endt karriere. Men for mange blir livet etter idretten krevende. Nå får Igloo Innovation EU-penger for å utvikle pensum som skal gjøre bedre gründere, investorer og mentorer av utøvere.
– Vi ønsker at utøverne skal kunne kapitalisere på den uformelle kompetansen de besitter. Vi må sikre at den kompetansen blir forvaltet til det beste for utøverne og samfunnet for øvrig, sier Tonje Hinze.
Hun er rådgiver for helhetlig utvikling hos Olympiatoppen, som er en av partnere i det nye prosjektet til innovasjonshuben Igloo Innovation.
I vår søkte Igloo om støtte fra EU til å utvikle et spesialpensum som skal hjelpe toppidrettsutøvere med å se yrkesmuligheter etter idrettskarrieren, spesielt innen entreprenørskap og investering, samt mentorskap.
Nå har de fått innvilget tilskudd på fire millioner kroner til formålet.
– Det handler om «self employment», å utvikle karriere på egne ben. Det tror vi kan være interessant for noen, sier Håvard Kristian Bjor, COO i Igloo Innovation og seriegründeren bak blant annet Sweetzpot.
Tre moduler
Prosjektet innebærer i første runde en hel del forskning og datainnsamling for å finne ut av behovet i miljøet. Deretter skal det settes sammen et pensum som skal formidles gjennom nettkurs i tre ulike moduler: Atleter som investorer, atleter som forretningsmentorer, og atleter som entreprenører.
I tillegg til Olympiatoppen er en rekke nasjonale og internasjonale partnere med på prosjektet, inkludert den Oslo-baserte organisasjonen Collective Innovation, Loughborough University i London, som er særlig sterk innen idrettsvitenskap, Universitetet Ucam i Spania, og det tyrkiske akseleratorprogrammet SG Sports Startups.
– Det er først og fremst et behov for å øke bevisstheten rundt å bruke kompetansen fra idretten i en ny karriere. De kan mye, men har ikke den formelle graden eller utdanningen. Kursing, skolering, tiltak som kan være med på å bevisstgjøre og sette dem i stand til å gjøre det bedre, det ønsker vi å være med på, sier Hinze i Olympiatoppen.
– Hva utgjør den største forskjellen for utøvere etter endt karriere, etter din erfaring?
– Det handler om å ta grep i forkant. Enten det er kursing og skolering, eller på det relasjonelle planet med bearbeiding av nettverkene sine. Men de som gjør en form for forberedelse, har bedre forutsetninger.
Idrettshelter som satser
De seneste årene har tidligere medaljegrossist Aksel Lund Svindal slått seg opp som en sentral skikkelse i det norske gründermiljøet, både gjennom egne initiativ, som styremedlem, og som investor. Blant annet er han i ferd med å gründe et nytt storfond sammen med Alexander Woxen og Norselab.
– Entreprenørskap er veldig binært, enten lykkes du eller så lykkes du ikke. Kanskje er du helt konge, eller så blir det som med de fleste, det går ikke. Det er ganske brutalt, og den typen prestasjonspress tiltaler meg, sa han i et intervju med Shifter i fjor.
En annen norsk idrettshelt som har satset i miljøet, er Didrik Tønseth. Sammen med et knippe tech-gründere har langrennsstjernen gjort egen idé til realitet med startupen Stready, som lar folk satse penger på egen treningsvilje.