5 investorer om 2022
Norslab mener nye bærekraftskrav gjør det mulig å skille klinten fra hveten
Investeringssjef i Norselab, Yngve Tvedt, har troen på at 2022 vil bringe ytterligere vekst i økosystemet i Norge, og at flere vekstselskaper kommer til å ta steget ut i verden enn vi har sett tidligere.
Sammen med utvalgte norske tidligfase-investorer kaster Shifter hver dag i romjula et blikk tilbake på venture-året vi har lagt bak oss, og tar en titt inn i krystallkula for å finne ut hva som kommer til å prege det neste!
Norselab har plassert over en halv milliard kroner på kort tid, og planlegger nå sitt andre fond.
I tillegg skrev Shifter tidligere i romjulen om selskapets planer om et kredittfond på milliarden.
Bli bedre kjent med Norselab ved å søke dem opp i Shifters investordatabase!
– Hva er det viktigste som skjedde innen (norsk) venture i år?
– 2021 var et skikkelig gjennombrudd internasjonalt for norske gründere og startups. Vi har sett stadig flere store runder der internasjonale kapitalaktører kommer inn - Gelato, Oda, Cognite, Easee, Tibber, reMarkable, for å nevne noen. Vi har lenge enset en viss interesse for Norge og Norden, men disse casene har virkelig bidratt til å sette Norge på verdenskartet.
– Hva er din spådom for VC-året 2022?
– Oppblomstringen i ventureinvesteringer skaper positive ringvirkninger for hele økosystemet. Vi har troen på at 2022 vil bringe ytterligere vekst, og flere og sterkere koblinger mot internasjonale aktører. Det tegner også til at flere vekstselskaper kommer til å ta steget ut i verden enn vi har sett tidligere.
– Pek på en trend som kommer til å påvirke bransjen neste år, på godt eller vondt.
– Bærekraft har lenge vært en trend, men det er først nå vi ser at kapitalen for alvor trekker i denne retning. Regulatoriske krav for åpenhet og rapportering på bærekraft - for eksempel fra EU - vil i større grad gjøre det mulig å skille klinten fra hveten. Dette vil påvirke både fondene og porteføljeselskapene.
– Vi tror også at de kommende årene vil bringe flere, mer komplekse industrielle caser, der man ser samarbeid blant flere ulike kapitalaktører, være seg venture, PE, industri, family offices, og statlige fond. Dette vil kreve mer samhandling, og bedre forståelse av økosystemer, ikke bare i Norge, men også globalt.