oppkjøp

Nysnø-exit: Varmepumpestartup kjøpes av Luxemburg-fond

Den norske miljøteknologibedriften, Heaten, blir kjøpt av AI Alpine. Nysnø og Shell selger seg ut. 

Nysnø-sjef Siri Kalvig og illustrasjonsbilde Heaten.
Publisert Sist oppdatert

Den norske teknologibedriften Heaten melder om oppkjøp av Luxemburg-baserte AI Alpine.

Oppkjøpet innebærer at statlige Nysnø Klimainvesteringer, Shell Ventures, Valinor og Azolla Ventures selger seg ut. 

Heaten utvikler teknologi som bruker spillvarme fra industrien til å generere varmt vann og damp på opptil 200 grader. Bedriften ble etablert i 2020 av Harald Nes Rislå og Geir Robstad. 

Exiten skjer etter at Nysnø-sjef, Siri Kalvig, tidligere i år uttalte at det er sannsynlig at fondet selger seg ut av ett eller flere av de 19 direkte investeringene i løpet av året. 

Nysnø og Shell kom inn på eiersiden i Heaten i 2022 da selskapet hentet tilsammen 60 millioner kroner. 

Det statlige fondet som investerer i klimavennlige selskaper, bidro med 43,9 millioner norske kroner i runden, som førte til en eierandel på 17,4 prosent.

– Vi gikk inn i selskapet i 2021 da teknologien fortsatt var på tegnebordet. Siden da har vi jobbet aktivt som eier, og nå er vi stolte over at vi har funnet et nytt hjem til selskapet hvor potensialet i den norskutviklede Heaten teknologien virkelig kan tas ut. Potensialet for å redusere karbonutslipp i industrielle prosesser i Europa er stort, uttaler Jean-Baptise Curien, direktør for klimateknologi i Nysnø. 

Nysnø ønsker ikke kommentere de kommersielle betingelsene i avtalen, altså oppkjøpsummen og avkastningen, men understreker at de er fornøyde med den økonomiske reisen. 

– Kan det komme flere exiter i 2024?

– Salg/exiter er selve målet i en venture kapital-strategi, hvor den forventede avkastningen faktisk realiseres. Vi har som mål å trekke oss ut av selskapene når vi kan realisere en gevinst, og andre eiere kan ta aktiviteten videre mot nye høyder. Vi er fornøyd med at vi klarte dette på en god måte i Heaten, og jobber løpende med å realisere ytterligere verdier i porteføljen, svarer Curien. 

Jean-Baptise Curien, direktør for klimateknologi i Nysnø.

Akselerer utrullingen av teknologien 

Shifter har tidligere skrevet om at de ansatte nektet å gi opp og satset på ny etter at  gründerne gikk konkurs med miljøteknologien

Heaten melder at de med oppkjøpet nå er klare for å industrialisere produksjonen og akselerere utrullingen av sin produktportefølje, som forventes å være på markedet innen 2025. 

– Med AI Alpine har vi en utmerket mulighet til å industrialisere produksjonen og drive utrullingen av våre svært effektive varmepumper i megawattklassen, sier Jeroen Koot, daglig leder i Heaten. 

Årsesultatet til selskapet for i fjor viste inntekter på 694.000 norske kroner, med et resultat før skatt på minus 26 millioner. 

– Heaten er nok et eksempel på Advents mål om å støtte selskaper som kan akselerere energiomstillingen betydelig (oversatt fra engelsk), uttaler Ranjan Sen, managing partner i Advent International som forvalter Luxemburg-fondet. 

– Vi ser frem til å samarbeide med Heaten-teamet og fremme samarbeid med våre porteføljeselskaper, som INNIO Group, for å få løsninger ut på markedet som til syvende og sist kan spare CO2-utslipp i gigatonskala, uttaler Rainer Thuerbach, direktør i Advent International, videre. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.