klima

Nysnø satser 30 millioner på Startuplab

Etter at de har vært «bare venner» i lang tid, går to av landets ledende ventureaktører sammen om å investere i klimagründere. Siri Kalvig svarer på hvorfor Nysnø ikke har gått inn før, og om hun nå har gitt Startuplab noen føringer.

Christina Wiig (f.v.), Carl Liapunov, Nissik Juel, Gisle Østereng, Siri Kalvig, Victoria Somdalen, Iris Krigsvoll Auran, Per Einar Dybvik og Lise Fulland møttes til fotosession da Startuplab og Nysnø annonserte nyheten om at sistnevnte går inn i førstnevntes nyeste fond.
Publisert Sist oppdatert

– Startuplab investerer jo i en litt tidligere fase enn oss. Vi liker veldig godt å investere i fond som bredder ut vår egen aksjonsradius, sier Siri Kalvig. 

Nysnøsjefen og en stor tropp fra Startuplab møter Shifter for å presentere nyheten om at det statlige klimafondet investerer 30 millioner kroner i det nye tidligfasefondet i Forskningsparken i Oslo.

– Vi i Startuplab er svært fornøyde med å ha med en så solid klimafondsinvestor som Nysnø. For våre selskaper betyr det lettere adgang til svært kompetente, internasjonale klimafond – i tillegg til Nysnøs egen kompetanse, nettverk og kapital, kommenterer Gisle Østereng, investeringssjef i Startuplab.

Mer enn bare venner

Startuplab er Norges mest aktive tidligfaseinvestor, og har gjennom sine fem fond siden 2013 investert i over 180 selskaper. Foruten å være en investor er Startuplab også Norges største inkubator som huser over 100 oppstartselskaper.

For noen vil det kanskje være overraskende at det er først nå at Nysnø går inn med kapital i Norges mest aktive tidligfaseinvestor. Det er heller ingen tvil om at det er to «venner» som nå gifter seg. De to miljøene har vært samarbeidspartnere i flere sammenhenger de siste årene, blant annet med Climate Summit 2030 under Oslo Innovation Week. Kalvig sier hun har latt seg imponere av nettverket og programmene til Norges ledende gründerhub - og mener miljøet er viktig for det norske økosystemet av tidligfasestartups.  Men til tross for at Nysnø har gått inn i en rekke internasjonale og nasjonale venturefond de siste årene, har  Startuplab altså glimret med sitt fravær i porteføljen - frem til nå.

– Så hvorfor har dere ikke gått inn tidligere?

– Startuplab har alltid vært interessante og dyktige, men først nå med det siste fondet har de fått en veldig tydelig klimaprofil, sier Kalvig.

En annen ting er det Kalvig kaller «båndbredde», det å ha nok kapasitet til å håndtere den økende dealflowen. Etter betydelig påfyll med kapital fra staten på tampen av 2023, har teamet nå ansatt flere. De har også utformet en strategi som tydelig definerer hvilke segmenter fondet skal inn i. Investeringen i Startuplab komplementerer således andre investeringer, som i større nasjonale og internasjonale fond, samt i mer modne vekstselskaper og industrielle satsinger.

– Det må henge sammen fra et porteføljeperspektiv, understreker Nysnø-sjefen.

Klimamobilisator

Fra før er Nysnø inne i Alliance Venture, Sandwater, Sarsia Seed, Core Eqty, Verdane, Hitecvision, Validé og Antler her i Norge, Siri Kalvig mener at Nysnø har hatt en rolle i å mobilisere til flere klimafond, en pådriver som gjør at investorer beveger seg i en grønn retning.

– Vi skal være ydmyke, men det er klart at Nysnø har vært en del av denne utviklingen her i Norge. Samtidig skal det understrekes at det generelt har vært økt fokus på nødvendigheten av klimateknologi, og tidevannet løfter jo som kjent alle båter.

– Det har jo også vært en diskusjon der mange har ment at dere bør investere mer i Norge, i stedet for i utenlandske fond. Er investeringen i Startuplab også et slags svar på denne diskusjonen, det er jo noe av det norskeste av det norske dere kan investere i?

– Jeg mener vi står trygt i vår egen strategi, og har et bredt spekter og et mangfold av fond for å optimalisere vår egen fondsportefølje. Vi har ønsket eksponering mot norske miljøer, fra tidligfase til vekst, i tillegg til spesialistfond og internasjonale fond som etablerer kontorer og investerer i Norge.

– Vi har tro på investeringsstrategien vi har lagt, og vi vil sånn sett ikke gi dere rett i kritikken. Det er ikke slik vi opererer – hadde vi gjort noe annet, ville vi blitt vinglete.

Hele landet må med

Nysnø har vurdert mer enn 1500 selskaper. I de direkte investeringene kan de gå så lavt som ti til 20 millioner kroner.

– Det er ingenting som er hugget helt absolutt i stein, men det gir mer mening å investere gjennom fond når det er lavere summer enn dette.

– Startuplab er jo Oslo-basert, har dere gitt dem noen føringer på å passe på investere i andre deler av landet?

– Vi gjør alltid en grundig «due diligence» på fondene vi investerer i, og det følger alltid noen forutsetninger. Men hele poenget er at de skal gjøre sine egne investeringsvalg. Vi likte strategien deres veldig godt, og vi likte teamet der veldig godt. De har en god track record.

Kalvig mener at Startuplab har en strukturert tilnærming til dealflow.

– Vi samarbeider om å identifisere eventuelle hull i dealflowen. Vi spør oss for eksempel om vi må reise mer rundt i distriktene for å få hele bildet. Jeg vil for eksempel si at vår egen dealflow i Nord-Norge fortsatt er litt for liten.

Hun påpeker at de Nysnø-ansatte har intensivert arbeidet rundt i landet. Nylig var de til stedet på Artic Frontier-konferansen.

– Som leder for et statlig, nasjonalt fond kjenner jeg på ansvaret for at vi skal komme oss ut å finne ut hva som rører seg. Vi klarer ikke å fange opp alt, så vi trenger hjelp av lokale aktører for å få et bredere bilde.

Vokter seg for grønnvasking

– Dere opplever vel en del grønnvasking blant selskaper som tar kontakt med dere – at de egentlig ikke er så grønne når dere ser nærmere på dem. Er det vanskeligere å oppdage grønnvasking i et veldig ferskt selskap?

– Jeg har ikke tenkt så mye på det på den måten, men vi gjør alltid våre beregninger, blant annet av fremoverskuende «sparte utslipp» for hver investering vi foretar. Når teknologien er umoden, kan det være vanskeligere å gjøre presise beregninger. Det er også mer utfordrende å vurdere både finansiell avkastning og klimaavkastning i tidligfaseinvesteringer.

Hun viser til at tingenes tilstand kan endre seg raskt i ferske gründerbedrifter.

– Mange tidligfasebedrifter pivotrer underveis med en lean utviklingsmetodikk. Noen vi trodde var grønne, endte opp med løsninger som viste seg å være mer lønnsomme i olje- og gassbransjen. Det er en interessant dynamikk vi er veldig bevisst, men vi må tørre å ta den risikoen.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.