sensorteknologi
Nytt superfond gjør sin første investering i «Apple for sensorer»
Gunnar Sellæg tar over styret i et av Norges mest omtalte oppstartsselskaper.
– Vi er superfornøyde med å komme inn i selskapet. Jeg har fulgt med på det siden 2015, og har hatt lyst til å investere helt siden da, sier Gunnar Sellæg i Core Eqty, som nå går inn med et ukjent storbeløp i sensorbedriften Disruptive Technologies.
Shifter har i flere omganger skrevet om hvordan gründer Erik Fossum Færevaags ekstreme teknologiferdigheter og iherdighet gjorde Disruptive Technologies til et av de heteste oppstartsselskapene i det norske økosystemet fra 2015 og noen år utover. Investorene køet for å gå inn i det som ble spådd å bli et globalt tech-eventyr.
I første omgang kom det inn norsk kapital, som Geir Førre i Firda og Gustav Witzø gjennom Wiski Capital, men også Norselab, Ubon Partners, Ferd og senere Nysnø.
De siste årene har det imidlertid vært lenger mellom de gode nyhetene fra Disruptive Technologies, og hypen har lagt seg. I det siste har det imidlertid stadig oftere blitt sagt at det ting begynner å se meget lyst ut igjen.
Apple for sensorer
Investor Gunnar Sellæg peker på at Disruptive Technologies har noe svært unikt med sin bittelille sensor for måling og registrering av alt fra bevegelser til temperatur.
– De har et eksepsjonelt bra produkt. Det er nå gått ni år siden de startet opp, og fortsatt er det ingen konkurrenter som har klart å hente inn forspranget. Som en av kundene sa til oss da vi vurderte selskapet: «Disruptive er Apple for sensorer». De vinner på alle parametere, mener Sellæg.
Selv om Disruptive og gründeren Erik Færevaag utviklet et teknologisk produkt som få eller ingen andre har klart å matche, har det også blitt sagt at de slet med å ligge forut for sin tid. De skal de første årene ha slitt med å finne kunder som så behovet for noe så avansert.
Sellæg ønsker ikke å uttale seg om historikken, men legger ikke skjul på at situasjonen er en annen nå.
– Det jeg kan si er at de har svært god «traction» innenfor flere bruksområder.
Kommersiell kompetanse
Gunnnar Sellæg og Jostein Pettersen var lenge parhester med Crisp- og Tapad-gründer Are Traasdahl i investeringsfondet Spring Capital før de to høsten 2022 gikk ut og startet fondet Core Eqty.
– Hva kan dere bidra med, bortsett fra kapital?
– Kapital kan jo alle fond bidra med, og her har jo også eierne nok av det selv. Vi kan bidra med å få godt trykk på det kommersielle, da vi har lyktes godt med å få til internasjonale salgsavdelinger i tidligere selskap.
Samtidig med investeringen går Gunnar Sellæg også inn som styreleder i Disruptive Technologies, der han tar over for Sigvart Voss Eriksen.
Størrelsen på emisjonen er foreløpig ukjent, det er også verdivurderingen. Core-gründerne har imidlertid sagt tidligere at de skal investere i mellom seks og ti selskaper, hvor hver plassering skal være på mellom 50 millioner kroner og 100 millioner kroner.
600 millioner i krutt
Investeringen i Disruptive Technologies er for øvrig Core Eqty sin første. Det nyoppsatte fondet til tech-profilene Gunnar Sellæg og Jostein Pettersen lukket i fjor sommer de første 500 millionene, og før jul fylte de på med ytterligere 100 millioner. For tiden jobbes det med å øke potten enda en gang – sannsynligvis er de i mål like over påske.
Fondet består i hovedsak av private aktører, og har så langt kun en institusjonell investor, statlige Investinor.
– Halvparten av investorene er folk som har tilknytning til tech – altså gründer og ledere i denne sektoren. Den andre halvparten er family offices med bakgrunn fra mange forskjellige bransjer.
Ser lyspunkter
– Har det vært greit å hente kapital til fondet i det markedet som har vært de siste månedene?
– For oss har det gått greit å hente penger, men mitt inntrykk er at det ikke har vært hovedregelen der ute, sier Sellæg.
Anskaffelsen av den første halve milliarden tok rundt 12 uker.
– Opplever du at markedet er i ferd med å snu?
– En ting er å hente penger til fond, en annen ting er å hente penger til et selskap. Jeg opplever at det er noen lyspunkter. Vi kommer ikke tilbake til 2021, men mye tyder på at det skjer noe nå.
Det snakkes om at verdivurderingene er på vei opp igjen fra bunnivået og at både investorer og oppkjøpere begynner å ta kontakt med selskaper igjen.
Sellæg viser til at mange fond sitter med mye penger, etter en lengre periode med få transaksjoner. Når det nå kommer signaler om at trenden snur, begynner redselen for å gå glipp av gode caser så smått å komme tilbake igjen.
– Det blir iallfall ikke noe avkastning dersom man ikke investerer penger i det hele tatt.
Ingen dotcom-krasj
Sellæg peker også på at makrosituasjonen er i ferd med å endre seg.
– Mye tyder på at renta og inflasjonen har nådd toppen. Selv om mange gründere synes den type informasjon er kjedelig, har det mye å si for investorene som investerer i VC og PE-fond.
Sellæg understreker også at det ikke er noe dotcom-krasj av 2001-dimensjoner vi har vært gjennom. Den gangen hadde stort sett alle selskapene skyhøye verdivurderinger, men ingen inntjening.
– I dag har mange SaaS-selskaper veldig gode marginer og bra vekst. Det er ikke «en ny økonomi» som msn snakket om i dotcom, dette er relle tall. Ting tar seg opp. Og jeg er mer optimistisk enn jeg var for et kvartal siden.
Fornøyd Disruptive-sjef
Bengt Lundberg tok over rollen som administrerende direktør i Disruptive Technologies i 2019, og er veldig glad for investeringen.
– Den skal brukes på vekst innen salg og marked, spesielt i USA, som er fokus for oss fremover.
– Med det mangfoldet vi har i styret nå, føler vi oss godt rigget for oppgaven med å komme oss mer inn på markedet der borte, skriver han i en kort kommentar til Shifter.