KAPItALKRISEN
Oda sparker 70 og henter 1,5 milliarder kroner
– Det er ikke mulig å stå imot strømningene i markedet, sier gründer og daglig leder Karl Munthe-Kaas i Oda. Nå strupes de langsiktige prosjektene i jakten på raskere lønnsomhet. Samtidig henter selskapet store penger til en lavere verdivurdering enn sist.
På et allmøte tirsdag ettermiddag fikk de ansatte i det digitale supermarkedet beskjed om at 70 personer i den såkalte «group services»-avdelingen kommer til å miste jobben. Dette er ansatte som har jobbet med ekspansjon og iverksettelse i nye markeder, eller mer langsiktige utviklingsprosjekter.
Skylden legger Oda-gründer Karl Munthe-Kaas på «Putin, krigen i Ukraina, og økte renter».
– Grunnleggende handler det om at kapitalmarkedene har snudd. Vi la en aggressiv vekststrategi i fjor, og det var lett å hente penger. Og vi hentet mye. Investorene fokuserte først og fremst på vekst.
Makrobildet har imidlertid snudd, og særlig teknologisektoren - med netthandel i spissen, har fått unngjelde.
– Sektoren vårt har blitt truffet hardt. Når kostnadene går opp, må vi tilpasse strategien, sier Munthe-Kaas.
Ny strategi
Han forteller at selskapet sluttet å ansatte i vår, og nå kuttes altså staben. «Group services»-avdelingen har knappe 400 ansatte fordelt på flere land. Kuttet på 18 prosent vil ramme bredt. Nedbemanningen skal sluttføres i løpet av måneden.
– Vi har prøvd å holde på folk. Det er verdsatte kolleger som må gå, og det prøver man i det lengste å unngå, sier Munthe-Kaas.
– Det er trist for de 70 som må gå. Vi skal hjelpe dem med å finne nye roller, men dette er utrolig kompetente folk som ikke vil ha problem med å finne ny jobb.
Stillingene som forsvinner, medfører også sammenslåing av enkelte arbeidsområder. I bunn og grunn settes veksttakten kraftig ned. I stedet skal selskapet snu fra røde til sorte tall i de eksisterende markedene Norge og Finland.
Den planlagte åpningen i Berlin ligger fortsatt fast i januar, men tempoet den tyske ekspansjonen blir lavere enn planlagt.
– Det har blitt gradvis tydeligere og tydeligere hva slags plan man måtte gjennomføre på. Da starter man med å redusere antall utrullinger. Vi har prøvd å spare i alle deler av selskapet. Men «Group services» har vært overdimensjonert, sier Munthe-Kaas.
Han påpeker at avdelingen fortsatt vil ha over 300 ansatte, som er «større enn det vi har hatt i Oda historisk». Videre sier Munthe-Kaas at de i hele prosessen har hatt dialog med de tillitsvalgte i selskapet.
– Kan de ansatte føle seg trygge på at det ikke blir flere kutt med det første?
– Vi har ingen planer om ytterligere kutt nå. Men det hadde vi ikke for ni måneder siden heller, så man kan aldri gi noen garantier.
Ny kapital, lavere pris
Oda har vokst i turbofart i flere år, og kunne i fjor erklære seg som fullblods enhjørning (verdivurdering på over én milliard dollar). Men dagene der investorene sto i kø er tilsynelatende over. I tre kvartaler på rad har storaksjonær Kinnevik skrevet ned verdien på aksjene.
Samtidig har det lenge vært kjent at Oda har jobbet med en større kapitalinnhenting. Så sent som i september sikret selskapet seg 600 millioner kroner i et konvertibelt lån, der storeier Softbank sto over, og 400 millioner kroner i et vekstlån.
Den nye emisjonen er straks i havn, bekrefter Munthe-Kaas. Etter hva Shifter forstår skyter investorer inn 1,5 milliarder kroner, men til en lavere verdivurderingen enn forrige gang. Ytterligere detaljer vil han ikke avsløre nå.
– Det har vært enighet med investorene at lønnsomhet blir viktigere, sier Munthe-Kaas.
Dette skal det ifølge gründeren være mulig å oppnå i løpet av «et par år» etter at den nye kapitalen er på plass. Allerede i fjor kunne Oda vise til et positivt resultat på driften i Norge.
– Men vi håper at markedene vil snu, og at vi kan gå for raskere vekst igjen snart.
Fortsatt vekst
Selv om Oda nå justerer ned veksttakten, kommer selskapet til å vokse mye også fremover, understreker Munthe-Kaas. Omsetningen til selskapet ligger i dag omkring 20 prosent over fjoråret, selv uten corona-restriksjoner.
– Det har vært en utrolig reise, og er fortsatt det. I slike perioder må man se at ting er relativt. Vi kommer til å ta inn mye kapital, ekspanderer i Finland og Tyskland. Vi har oppnådd det mange ikke trodde var mulig i Norge.
– Dette treffer oss på verst mulig tidspunkt, fordi vi hadde «rampet opp» for å skalere fortere. Det er uheldig. Men vi startet fra ingenting for ni år siden. Nå er vi i nærheten av å omsette for tre milliarder kroner. Jeg er fortsatt stolt av kollegene mine. En finanskrise i hodet må vi bare håndtere. Man må huske hvor man kommer fra. Vi kommer til å vokse og ekspandere som selskap, men vi går fra hypervekst til sterk vekst, sier gründeren.