Saas
Øyner bunnen for tech-selskapene
Investor Ole Petter Kjerkreit leter etter en «ten-bagger» blant tech-selskaper på billigsalg.
Tech-selskaper er billige, og skarpskodde investorer begynner å se en bunn.
Det gikk frem under Paretos SaaS-konferanse, som gikk av stabelen tirsdag denne uken.
Pareto-analytiker Fridtjof Semb Fredricsson pekte på at amerikanske techselskaper har falt 50 prosent fra i fjor, målt etter ev/salg (markedsverdien pluss nettogjeld per salg). De nordiske techselskapene er ned 45 prosent på samme tid.
Samtidig har PE-fond med store lommebøker begynt å kjøpe mange av de mest lovende techselskapene av børs. I Norge har så langt fem stykker blitt slukt, mens finske Basware ble slukt for over seks milliarder av Accel-KKR.
Semb Fredricsson peker på at alle oppkjøpene har skjedd til markant premium, mellom 60 og 100 prosent, sammenlignet med markedsverdien.
Hvorfor kjøper PE? Hva er det de ser, som børsinvestorene ikke ser?
Horisonten, kanskje?
Semb Fredricsson peker på at en investor i et børsnotert selskap sitter på aksjene i gjennomsnitt seks måneder, mens private oppkjøpsfond har et mangeårig perspektiv på eierskapet sitt, gjerne over fem år.
Og dersom man løfter blikket, har tech-investeringer gjort det rundt tre ganger så bra som en investering i S&P500 siden 2009 - også etter det siste årets techkrasj.
– Og hvorfor gjør tech det så bra? De «disrupter» og invaderer alle sider av livene våre, sier Fredricsson.
Han mener tech-selskapene fortsatt er helt i startgropen av en megatrend.
– Kun 15 prosent av totalt forbruk på enterprise-programvare har flyttet til skyen. IoT ble sett på som et buzzord, men det er blitt en del av dagliglivet, og fortsatt skal det vokse med femgangeren til 2030.
Ifølge Pareto sier nå er flertall av amerikanske fondsforvaltere at de forventer høyere avkastning på vekst enn verdi de kommende 12 månedene, et syn som også Pareto deler.
– Markedet kan fortsette å være shaky, men på lang sikt er det en god mulighet, sier Fredricsson og peker på at det siden 2013 har vært tett samvariasjon mellom SaaS-selskapens vekst i omsetning og verdsettelse.
Men fra 2019 økte veksttakten i verdsettelsene og brøt med med veksttaken i omsetning. I 2022 har verdsettelsene falt, mens veksten i omsetning har fortsatt å øke.
Øyner en bunn
Investor Ole Petter Kjerkreit har vært kåret til den beste tech-analytikeren i Norge i flere år. De siste årene har han gjort seg bemerket med å peke på alle tech-selskapene som ble notert på Euronext Growth over en hektisk toårsperiode og kalt det en gigantisk boble.
– Ser du på de rundt 130 selskapene så er det drastisk ned siden notering. Og de har heller ikke nådd målene sine, sier han.
Samtidig er investoren som sverger til fundamental analyse og selskapers verdi i ferd med å bli positiv til tech-selskaper igjen.
– Markedet har ikke vært normalt, og dagens kredittmarkeder er så og si nedstengt, samtidig er vi i ferd med å komme tilbake til mer normale måter å evaluere selskaper på. Vi er på vei mot normalitet igjen.
Kjerkreit sier at han om tid og stunder kommer til å plukke ut fem til ti techselskaper som driver fornuftig og lønnsomt.
– Og forhåpentligvis får jeg en som går tigangeren blant dem.