Payr-gründerne Åste og Espen Einn (til venstre). Administrerende direktør i Hudya, Børge Leknes (til høyre).

Payr-aksjonærenes verdier falt 70 prosent etter børsdebuten til ny eier

DNB og MP Pensjon er blant de tidligere Payr-aksjonærene som har gått på et kjempetap.

Publisert

Norske Hudyas debut på Stockholm-børsen i forrige uke, endte med et kursfall på toppen 72 prosent.

Tegningskursen var satt til 13,75 kroner, noe som priset Hudya til 401 millioner svenske kroner, men i løpet av første handledag falt kursen fra 9,9 til 3,80.

Denne uken vipper aksjen så langt mellom 4 og 5 kroner, og selskapets markedsverdi faller dermed til under 130 millioner kroner.

Hudya kjøpte i fjor fintech-selskapet Payr for 81,7 millioner kroner med oppgjør i over fem millioner Hudya-aksjer, forutsatt en aksjekurs på 14,30 norske kroner.

De tidligere Payr-aksjonærenes verdier er tirsdag ettermiddag sablet til 25,7 millioner kroner.

Se Payrs ti største aksjonærer i egen faktaboks.

– Fredag sank aksjekursen betraktelig. Det var ikke noen ny informasjon til markedet som skulle tilsi et kursfall, sier Morten Kvam, kommunikasjonsdirektør i Hudya Group, til Shifter.

Payrs ti største aksjonærer:

  1. EXPERIMENTS AS (v. Espen Einn og Åste Einn, gründere) - 43,1 %
  2. DNB VENTURES AS - 9,7 %
  3. KOA HOLDING AS (v. Kyrre Overland Andersen, medgründer) - 5,5 %
  4. NETTUNO CAPITAL AS - 3,6 %
  5. OLA RUSTAD - 3,2 %
  6. MP PENSJON PK - 2,4 %
  7. SOLSTUA INVEST AS - 2,2 %
  8. ACONTO CAPITAL AS - 2,1 %
  9. Ola Einang - 2 %
  10. ACONTO.NO AS - 2 %
    Kilde: Proff.no

– Vår hypotese er derfor at det var et større tilbud av aksjer enn etterspørsel i markedet. Hudya har en policy på å kommunisere hyppig med markedet. Det vil bli interessant å se hvordan markedet reagerer på den informasjonen som vil bli delt, sier Kvam videre.

Alle aksjonærer med videre

Hudya har utviklet en plattform som samler kjøp av ulike tjenester, blant annet strøm, forsikring, telefoni, alarm og banktjenester.

Oppkjøpet av Payr skulle posisjonere partene for internasjonal vekst, og ifølge Payr-gründer Espen Einn ble alle eksisterende aksjonærer med videre.

Payr sendte i januar også ut en epost i forkant av børsnoteringen, der de ga brukerne mulighet til å tegne seg for aksjer.

Selskapet hadde nemlig før notering garantert en emisjon på 70 millioner kroner med tegningskursen på 13,75 kroner per aksje.

Før notering ble emisjonen ifølge det svenske nettstedet Privata Affärer kun tegnet av cirka 18 prosent av publikum - som også ble lokket med rabatt, mens forsikringsselskapene sørget for de resterende cirka 83 prosent.

Ba investorer tenke seg om

Hudya ble etter oppkjøpet av Payr nektet å overta selskapets konsesjon som betalingsforetak. Finanstilsynet begrunnet avslaget med hjemmel i finansforetaksloven § 6-3 første ledd. Her heter det blant annet at en tillatelse av erverv fordrer at «eierandelen er finansielt betryggende».

Payr ble som en følge av dette tvunget til å stenge betalingstjenesten i sin app. Hudyas kommunikasjonsdirektør fortalte til Shifter i desember at de jobbet for å få betalingsfunksjonen tilbake, men at det var uvisst på hvilken måte.

I oppkjøringen til børsnoteringen fikk selskapet også hard medfart av det toneangivende finansnettstedet Børsplus.se.

I en gjennomgang av IPOen fikk det norske selskapet ni såkalte flagg, advarsler til investorene om at de bør tenke seg om en gang ekstra før de går inn. Gjennomsnittlig antall flagg for småselskaper er forøvrig 3,2.

Les mer: