Calin Fabri jobbet tidligere i No Isolation. Nå leder han den nordiske satsingen til venturekapitalistene i Peak Capital.

Peak Capital skal plassere flere hundre millioner kroner i startups: Nå etablerer tech-fondet nordisk hovedkvarter i Oslo

Tidligere No Isolation-ansatt Calin Fabri får ansvaret for den nordiske satsingen til 700-millionersfondet.

Publisert Sist oppdatert

Han beskriver seg selv som en ganske mislykket gründer, med flere startup-vrak i bagasjen. Rumeneren Calin Fabri har en fortid som ingeniør i konsulentgruppen Cowi, og fra 2017 til 2018 jobbet han for No Isloation - først i Oslo, deretter i Amsterdam som «Expansion Manager». I sommer har han også vært husgründer, eller «Entrepreneur In Residence» for Antler.

Nylig meldte han imidlertid overgang fra gründertilværelsen til venturefondet Peak Capital, hvor han jobber som investeringsanalytiker. Det Amsterdam-baserte fondet øker nå satsingen på nordisk teknologi, og etablerer under eget kontor i Oslo under Fabris ledelse.

– Jeg skal dekke Norden, hvor jeg skal lete etter såkornsinvesteringer. Vi vil gjøre én investering her innen året er omme. Det er målet, forteller han.

Det fjerde fondet til Peak Capital ble lukket i fjor sommer og forvalter 700 millioner kroner. Pengene skal plasseres i selskaper som utvikler Saas, markedsplasser og plattformer.

Tveegget sverd

Allerede har Fabri snakket med en rekke norske aktører, både selskaper, lokale venturefond, akseleratorer og inkubatorer.

– Dette er et veldig interessant område nå, mye på grunn av tilliten som ligger i kulturen. Folk stoler på hverandre, og hierarkiet er ganske flatt, sier han.

– I tillegg er økonomien god. Det betyr at man ikke trenger å frykte å feile. I stedet kan man legge energien i innovasjon, i fremtiden, i hvordan man kan gjøre ting bedre, sier Fabri.

– Men tar ikke det veldig trygge sikkerhetsnettet noe bort fra motivasjonen for å lykkes?

– Det er et tveegget sverd. Og jeg tror mye kommer an på mentorene i de ulike selskapene og miljøene. De må være tøffe, og ikke tillate at gründere lener seg tilbake. Om du gjør det, kommer ingenting til å skje. I USA vet man at man står på bar bakke om en mislykkes. Men man kan også diskutere om den frykten går ut over kreativiteten, mener Fabri.

Nyttig skam

Samtidig mener Fabri at norske gründere må være sin særegne posisjon bevisst, ikke bare på grunn av det sosiale sikkerhetsnettet, men også på grunn av de gode offentlige tilskudds- og låneordningene som finnes.

– Innovasjon Norge-penger og andre offentlige støttetiltak er ikke en forretning. Det er gratis penger. Du fortjener det ikke. Det er en gave. Det er flaks, og må anses som stimulus. La det være krystallklart: du må bygge en business, og sikkerhetsnettet er noe som kan hjelpe deg med å gjøre det bedre. Kanskje bør du til og med skamme deg litt, når du ser hvor lite hjelp det er å hente i andre land. Men bruk den skammen til å drive deg fremover!

Arnested for innovasjon

Alt i alt mener Fabri og Peak Capital at norske og nordiske teknologibedrifter går en lys fremtid i møte.

– Kombinasjonen av en god økonomi, høy tillit og flatt hierarki, gir et arnested for innovasjon. Det er veldig mange entreprenører her, og de bygger selskaper i høyt tempo, kanskje fordi det er mindre friksjon her enn i andre land.

Den ferske venturekapitalisten vektlegger også at det er mange akseleratorer og inkubatorer her i landet, samt at en del suksessgründere er i ferd med å resirkulere sin kunnskap og kapital inn i økosystemet.

Kahoot er et godt eksempel på det, ifølge Fabri.

– Akkurat det startups i tidlig fase trenger. Man trenger suksesser. De unge ser det, og de får egne ideer. De vil også gjøre det. Der suksess tidligere var knyttet til olje eller eiendom, ser folk nå kule, avslappede mennesker som bygger globale selskaper. Suksess fostrer suksess!