Serie om presåkorn-ordningen del 5
Presåkorn-ordningen: Her er selskapene som forsvant
Åtte år etter starten av presåkornordningen, har 1 av 4 av selskapene som Shifter har kartlagt, gitt seg.
Som det fremgår av Shifters kartlegging, har presåkornordningen gitt store ringvirkninger i startupmiljøet: En rekke selskaper og teknologier er stablet på beina. noen forvaltere har vokst inn i fondsforvaltning, og staten sitter med eierskap i lovende selskaper som kan gi en pen gevinst til slutt.
Samtidig er det for hver suksess innen venture-investering også noen bommerter.
Her følger en liste med selskapene som er blitt avviklet, enten fordi de gikk tom for penger eller energi, eller av andre grunner. På listen er det også 12 selskaper som Shifter ikke har lyktes med å avdekke skjebnen til, men som virker å være uten aktiv drift.
1 av 4 er borte
Av 189 kartlagte selskaper har 49 lagt ned eller bare forduftet.
Det tilsvarer 26 prosent, og er fortsatt et godt stykke unna de 90 prosentene som man gjerne sier om andelen som til slutt må gi opp.
Det er forøvrig et estimat som er blitt moderert til at rundt halvparten har avviklet innen fem år, og ikke alltid med ulykkelig utfall.
I gjennomsnitt ble disse nedlagte selskapene etablert i 2015-2016 og ville altså vært rundt åtte år i dag hvis de hadde fortsatt. De fleste holdt ut i rundt fem år før de kastet inn håndkleet.
Stor forskjell på by og land
Selskaper som ble startet opp utenfor de største byene, er overrepresentert blant de nedlagte.
Hvis en deler inn alle de 189 kartlagte selskapene i enten sentrum (Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger pluss store utenlandske byer) eller periferi (alle andre), hadde rundt 37 prosent av dem tilhold i små og mellomstore kommuner. Men når man ser på andelen av nedlagte selskaper som holdt til utenfor de store byene, er det godt over halvparten.
En annen måte å se det på, er at andelen av selskapene i sentrum som har avviklet er 14 prosent, mens den er dobbel så høy, 28 prosent, i periferien.
Det er kanskje ikke så overraskende ettersom både kapitalen og arbeidskraften stort sett holder til i byene. Selv Trondheimsmiljøet med NTNU har måttet se mange lovende selskaper flytte til Oslo i jakt på penger og folk.
Ser man litt nærmere på hva selskapene faktisk skulle drive med, blir det tydeligere at bruken av teknologi også har variert. For eksempel er det mer innslag av havteknologi og selskaper rettet mot fisk og oppdrett i utkanten, mens det er mer programvare, deep tech og B2C-rettet konsum i byene.
Støttet Cognite-medgründers første prosjekt
Sharemy3D er et eksempel på hvordan økosystemet også drar nytte av nedleggelser. Selskapet ble startet opp i 2015 av den da relativt unge Fredrik Anfinsen som hadde utviklet, nærmest på gutterommet, en mer effektiv visualisering av 3D-effekter i nettlesere. Selv Kjell Inge Røkke skal ha fattet interesse for teknologien.
Engleinvestor Raja Skogland gikk inn som markedssjef. Men teknologien viste seg vanskelig å kommersialisere. Selskapet fikk etter hvert kapital fra seriegründer Per Otto Wold, med bakgrunn fra Point Carbon, Spond og nå senest Zerolytics, men andre investorer ble ikke med. Til slutt gikk Startuplabs Founders Fund inn, backet med presåkornmidler.
Det skulle bli en økonomisk opptur for den unge gründeren Anfinsen. Han ble oppringt av Fast-gründer Markus Lervik som trengte kodere til å være med å starte opp et tech-selskap for Røkke, som altså skulle bli Cognite, og kjøpte Sharemy3D med aksjer i 2017 for å ta i bruk teknologien. Selskapet Sharemy3D ble endelig avviklet i november 2021, men innmaten lever videre i Cognite.
Flere avviklinger siste år
Kartleggingen viser også at en betydelig del av selskapene har gått under i det siste. 38 prosent av avviklingene (14 av 37 bekreftet avviklede i oversikten) har skjedd i enten 2023 eller 2024.
Senest er Soundio som ble startet opp av Voisy-gründerne Erlend Hausken, Pål Wagtskjold-Myran og Dag Langfoss-Håland i Bergen.
De tre solgte i sin tid Voisy til Snapchat. Selskapet kombinerte musikk og teknologi som et ikke-medikamentelt alternativt for å forbedre livene til mennesker som lider av demens. Ifølge gründerne hadde selskapet «fullendt sin misjon» allerede i 2020, og aktiviteten i selskapet har vært minimal siden det. Endelig slutt var det likevel da først i juni i år.
En annen profilert startup, Memoscale, hadde utviklet en algoritme til å optimere programvare og storskala datalagring. Selskapet startet opp i 2016 med Simula Innovation og NTNU Technology Transfer og hadde blant annet Alliance Venture på eiersiden. Under den sterkeste hypen ble det sagt at ytelsen var bedre enn i brikkene til Intel. Sommeren 2023 ble selskapet oppløst.
Noen ganger kan det være litt uklart hva som faktisk er status.
MSG Production i Grenlands-området har i mange år forsøkt å bygge en vaskehall for fly, eller «verdens største robot» som systemet også har blitt omtalt som.
Selskapet har hentet betydelig kapital fra lokale investorer. Men de enorme underskuddene, rundt 160 millioner kroner siden 2019, har vært tunge å bære. I 2023 var egenkapitalen tapt med 20 millioner.
Siden starten i 2016 har selskapet vært gjennom både restrukturering og eierskifte. Under navnet MSG Aviation var selskapet en del av daglig leder Ove Trøens Sudrheim Aviation Group. Det holdingselskapet la ned i november 2023. Ifølge en artikkelen i lokalavisen Telemark Avis går selskapet nå under navnet Avinxt og sikter seg blant annet inn mot droner og kontrakter med Luftforsvaret. Nettsiden var nede mandag da Shifter undersøkte, og Trøen har ikke besvart noen av Shifters henvendelser.
Gjorde comback etter konkursen
Det er heldigvis også mulig å komme tilbake etter at et selskap har gått konkurs. Wa.works skulle bli rekrutteringsplattformen for teknisk kompetanse, og hadde noen gode år før det ble slutt i 2023.
– Av ting innenfor vår kontroll, så ser jeg at vi lanserte for tidlig. Vi kommuniserte for dårlig, vi fulgte blindspor for lenge, vi tullet for mye med forretningsmodellen, og vi bommet på timing, uttalte gründer Stine Andreassen nylig til Shifter.
Nå har hun siden januar ledet Evinys IoT-satsning, og i mai ble dette en del av Prelect AS, energigigantens eget oppstartsselskap.