DYPDYKK lånekapital del 3/4
Questback betaler 17 prosent rente på sitt uvanlige lån: – Bedre enn det vi hadde før
Her er Shifter-gjennomgangen som viser at vekstselskapene har over 13 milliarder kroner i obligasjonsgjeld. Men ingen betaler så mye for pengene som Questback.

Før tilbyderen av digitale verktøy for spørreundersøkelser, Questback, gikk på børs i 2021 tok selskapet opp gjeld i form av en omsettelig låneavtale (obligasjon).
Rammen på lånet ble satt til 360 millioner kroner. Questback hadde allerede gjeld som selskapet ønsket å refinansiere, og lånet har blitt brukt til dette formålet.
I avtalen heter det at långiveren også binder seg til å investere 25 millioner kroner i selskapet og få 9,9 prosent eierandel.
Renten var høy. Nibor + 8% cash margin og 8% PIK margin (payment in kind). Payment in kind er attraktivt for selskaper som foretrekker å ikke betale fra cash-beholdnignen. Totalt oppgir Stamdata renten på lånet nå til over 17 prosent.
Den høye renten trenger ikke være en dårlig deal for selskapet og eierne. Catalystone Solutions-gründer Avtar Jasser har pekt på at dersom man tror at selskapet skal vokse kraftig fremover, kan det være bedre å betale en høy rente uten å gi fra seg så mye eierskap. En andel på 20 prosent blir dyr kapital for et selskap som vokser med 40 prosent per år.
Samtidig er det klart at rentene vil veie tungt på bunnlinjen de neste årene, men mindre enn før.
Questback-sjef Saeid Mirzaie er fornøyd med ordningen. I en melding til Shifter skriver han at: «den delen av renten som betales ut, er lavere enn den selskapet hadde på den tidligere gjelden. Resten, som altså er «payment in kind-delen» av renten, blir i selskapet og kan investeres i vekst».
– En helhetsvurdering hvor verdsettelse og det å få inn en aktør som ønsket å støtte og investere langsiktig i selskapet, veide tungt i valget av løsningen, sier han.
13,6 milliarder i utestående
En gjennomgang som Shifter har gjort med tall fra Stamdata, viser at det ikke er mange scaleups og startups som har brukt obligasjonsmarkedet til nå.
Av de vi finner, er samlet utestående beløp på 13,6 milliarder kroner og da har vi inkludert fire milliarder i Aker Horizons og 3,7 milliarder i Link Mobility. Den totale rammen er på 17,5 milliarder kroner.
Den totale rentekostnaden ligger på 716 millioner kroner eller 5,25 prosent. Hvis vi tar ut Aker Horizons som stammer fra et stort konsern, og Link Mobility som har holdt på en stund, blir gjennomsnittlig rente 7,64 prosent.
Holder vi utenfor de børsnoterte obligasjonene og ser kun på de unoterte, som altså ikke omsettes på børsen, er gjelden på to milliarder kroner nå, med mulighet for å ta opp 3,7 milliarder totalt innenfor lånerammen.
Samlet betaler de 200 millioner kroner i renter per år, som tilsvarer 10 prosent.